Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nespavost

Psychiatrie Antonín 27.3.2018

Dobrý den,

vzhledem k charakteristice problému prosím o předání dotazu psychiatrovi. Užívám cca 6 týdnů na nespavost Trittico AC 75 od praktické lékařky. Dávky jsem navyšoval velmi pozvolně za účelem minimalizace nežádoucích účinků. I tak se zkraje dostavila na pár dnů jakási sedace, mírné zhoršení kognitivních funkcí a řeči. Spánek se výrazně nezlepšil, čili jsem se dostal pozvolna na dávku 100 mg denně. Zde ovšem mě již cca 14 dní opět sužují vedlejší účinky. Nevolnost, bolest hlavy a podráždění žaludku a jícnu. Vše spíše v menší intenzitě.

Prosím o odpovědi dle jednotlivých otázek:

1. Je možné, že vedlejší účinky, byť trvají už cca 14 dní, ještě odezní? A nebo moje tělo prostě takovou dávku již není schopno tolerovat? Do jaké doby by nežádoucí účinky měly odeznít?

2. Spaní se výrazně nezlepšilo ani na dávce 100 mg cca 14 dní užívání. Může ještě nastat pozitivní změna spolu s odezněním nežádoucích účinků? (Lék sice beru celkově už cca 6 týdnů, ale velmi pozvolně jsem zvyšoval dávky).

3. Má smysl zkoušet další zvýšení dávky za účelem dosažení spánku a doufat, že se sice nežádoucí účinky opět zhorší, ale časem zmizí?

4. Alternativou pro Trittico na spaní je Mirtazapin a Agromelantin že? Předepisuje psychiatr, že?

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, máte ve všem naprostou pravdu, lék u vás bohužel nefunguje tak jak má, sám jsem ho také před časem zkoušel a nespal jsem vůbec, což se ale stává a někomu lék zase pomáhá, zkusil bych dávku naopak snížit a přidat něco jiného do kombinace, třeba Atarax je vcelku bezpečný, úplné vysazení léku bych nedoporučoval, mirtazapin účinkuje podobně jako trittico, takže v tom nějakou velkou spásu nehledejte, bohužel ideální lék na spánek stále nemáme, prakticky všechny jsou návykové a časem navíc přestávají účinkovat, navíc kvalita spánku není s léky úplně ideální, člověk sice spí, ale vyspaný se zrovna necítí... takže problematiku spánku je potřeba řešit hlavně odstraněním příčiny nespavosti, pokud tu nevyřešíte, pak léky většinou žádný extra efekt nemají, takže si prosím nastudujte, co všechno má na váš spánek negativní vliv, určitě je těch informací všude plno, obraťte se na specializovanou ambulanci pro poruchy spánku, ujistěte se že třeba v noci významně nechrápete a netrpíte zástavami dechu ( spánková apnoe ) o čemž vůbec nemusíte vědět, protože v noci dochází k mikrospánkům o kterých vůbec nevíte, opravdu je potřeba hlavně najít příčinu nespavosti a tu řešit než se cpát nějakými léky, probrat problémy třeba s psychologem pokud máte nějaké "nervy", mně osobně třeba pomohlo, že jsem se přestal stresovat tím že nespím a vyhodil jsem hodiny z ložnice, prostě jsem si řekl no tak budu jenom ležet a nějak to ten další den přežiju... a usnul jsem :-) děkuji za pochopení a dotaz.

MUDr. Eliška Klímová
Odpovídá lékař:

MUDr. Eliška Klímová

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologie-EMG

Prosím předat psychiatrovi,jak žádá pacient, já jsem neurolog Kl

Odpovídá lékař:

MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

Dobrý den, tak postupně, podle vašeho přání :-) 1) Vámi popisované stavy nepovažuji za vedlejší účinky Trittica, ale za vystupňování somatizované úzkosti, naopak v dostatečné dávce by na toto mělo i Trittico fungovat = aby nebyly. Proto očekávám odeznění za 3-4 týdny od počátku základní účinné dávky = 1x150mg 2) Pozitivní změna = zlepšení spánku může nastat, opět spíše na vyšší dávce, efekt Trittica je ale jen mírný, není to "lék na spaní". V současné době vzhledem k lepšímu účinku se přechází na mnohem vyšší dávky = 300mg v jedné tabletě apod 3) Ano, ale výběr léku záleží na mnoha faktorech, neumím vám říct, zda je pro vás Trittico to pravé. 4) Ano psychiatr vám může předepsat přímo tlumivě působící mirtazapin, který spánek napřímo ovlivní ihned, stejně takk má praktický lékař dostupný třeba prothiaden. Agomelatin (jen psychiatr) působí až s odstupem času, nemá přímý tlumivý efekt, stejně jako Trittico. Brzkou úlevu, zdraví Luboš Janů

Související dotazy

Nespavost
na nespavost jsen používaia zolpiderm delší dobu, Nyní...
Nespavost
dobry den mam tak trochu problem s nespavosti mohly...
Nespavost
Užívám hypnotika po úraze kolene /pro silné bolesti...
Nespavost
Dobrý den.Už 6let se léčím na psychiatrii s nespavostí.Užīvám...
Nespavost
Dobrý den, i když jsem si tady přečetla odpovědi na...
Nespavost
Dobrý den,už léta mě trápí nespavost. Poslední dva...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nespavost

Dobrý den, i když jsem si tady přečetla odpovědi na nespavost, přesto prosím...

Nespavost

Dobry den, chci Vás poprosit o radu ohledne nespavosti mé sestry. Moje sestra...

Nespavost

Dobrý den, má problém s nespavostí. Kolikrát nemůžu spat dva dny za sebou....

Nespavost

Dobrý den, už asi měsíc mě trápí zdlouhavé usínání (usínám nejdřív po 3 hodinách,...

Nespavost

Dobry den, ma sestra Daniela vam nedavno psala o mem problemu. Posledniho pul...

Nespavost

Prosím o sdělení jestli můžu užívat 2tbl ráno ELICEU 20mg a na noc VALDOXAN...

Nespavost

Dobrý den, mám dlouholeté problémy s nespavostí. Co si pomatuji cca. od 20 let....

Nespavost

Dobrý deň môžem sa vás opýtať? Prečo som zrazu začal nespávať až do druhej hodiny...

Nespavost

Dobrý den, moje babička trpí už 8 let nespavostí, z toho 4 roky těžkou nespavostí,...

Nespavost

dobry den,uz tak pres rok trpim nespavosti v noci vubec neusnu a uz sem strasne...

Nespavost

Vážený pane doktore, paní doktorko, mám problém s nespavostí, už čtyři dny...

Nespavost

dobrý den, už víc jak měsíc trpím nespavostí a už jsem z toho zoufalá, ale...

Nespavost

Dobrý den, poslední cca. rok mě trápí drobné problémy se spánkem. Ne, že bych...

Nespavost

Dobrý den, už od 40ti let mne trápí určitý druh nespavosti. Po 4hodinách spánku...

Nespavost

Dobrý den, prosím o radu, na které pracoviště v Praze se přímo obrátit s našimi...

Nespavost

dobrý den, je mi 56 let, v roce 1992 mě vzali 1 vaječník ( cysty), potom v roce...

Nespavost

Dobrý den, poslední 3 týdny asi trpím nespavostí. Když se snažím vecer usnout,...

Nespavost

Dobrý deň. Už 5 rokov trpím nespavosťou, z toho tri roky som užívala rôzne ATD...

Nespavost

Dobrý de.Můžu užīvat melatonin zároveñ s triticem a chloroprothixenem?Děkuji

Nespavost

Dobrý den.Trpím nespavostí a dostsla jsem Triticco prolong 300mg který mě samotný...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení vagíny, výtok

Dobry den, mam jeden velký problem. Před více nez 2,5 mesici se mi stala...

Odřenina

Dobry den, uz treti den mam na noze tuto odreninu. viz foto, spadla jsem na...

Vřed na stydkém pysku

Dobrý den, před čtyřmi měsíci se mi na velkém stydkém pysku objevil vřed či...

Bolest ramene


Ureaplasma


Potíže se zuby, zánět pod plombou


Svědění klitorisu

Dobrý den, chodím na pravidelné gynekologické prohlídky, prevenci nezanedbávám,...

Bílý výtok z pochvy


Natržená uzdička na penisu

Dobrý den chtěl bych se zeptat, je mi 15 a odtrhla se mi na penisu uzdička asi...

Neurogenní tetanie, panická úzkost

Dobry den, z vysetrenia EMG mi bola potvrdena neurogenna tetania a to dost vyrazna....

Frenuloplastika uzdičky nebo kortikoidy?

Dobrý den, mám trochu zkrácenou uzdičku. Předkožka přetáhnout za žalud jde,...

Nervozita

Dobrý den. Trápí mě veliká nervozita, hektičnost, ve všem vidím obrovský problém,...

Přetrhané vazy v kotníku

Dobrý den, seskočila jsem ze skateboardu ve velmi vysoké rychlosti a diagnóza...

Tukové bulky

Dobrý den, chtěla jsem se poradit ohledně problemu s tukovýma bulkama které...

Měření kyslíku v krvi

Dobrý den,prosím mám jít na měření kyslíku v krvi na plicní ,trpím chronickou...

Bakteriální vaginóza


Pracovní neschopnost a vycházky

Dobrý den, Mám šanci/nárok dostat vyjímku na neomezené vycházky v pracovní...

Bolest v krku

Dobrý den, je mi 21 let a jsem nekuřačka. Už asi 2.týdnem mě bolí krk po levé...

CYsta vaječníku a zpoždění menstruace


Odstranění klíštětě


Reklama
Zavřít