Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Nespavost

Zuzana . 28.8.2014

Dobrý den,nedávno jsem sem položila dotaz ohledně nepavosti (problém se zdlouhavým usínáním).Už více než měsíc špatně spím.Nejdříve jsem na usnutí brala Lexaurin 3,půl tablety až dvě dle potřeby.Teď jsem dostala od lékaře Stilnox,mám brát půlku ale ta mi prostě nestačí,musím si vzít celý (mám 19 let,173 cm a 49 kg) .Nedávné odběry krve u mne vyloučily fyzické příčiny nespavosti,nemám žádné trápení ani deprese nebo stres.Chci se zeptat na užívaný Stilnox,na jeho dobu působení a možnost závislosti (jak dlouho ho můžu brát bez rizika),případně existuje-li nenávyková silná a účinná medikace,co by mi mohla pomoci,případně mi nespavost vyléčit (přírodní přípravky mi také nezabírají).Je možné,že je moje nespavost příčinou neurologické nemoci/poruchy?Děkuji.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, slečno Zuzano. Nespavost je obecně velmi komplexním problémem a takto v rámci internetové poradny bohužel asi nenajdeme snadné řešení. Určitě je vhodné problém, třeba i opakovaně, řešit s lékařem, který Vás zná, tedy nejlépe s Vaším praktickým. Doba působení Stilnoxu je přibližně 6 hodin. I když jde o relativně moderní lék, vznik psychické a fyzické závislosti při dlouhodobějším užívání je pravděpodobný. Proto se doporučuje neužívat tento lék déle než 4 týdny. Závislost ovšem může vzniknout i na Lexaurinu a bohužel žádný dobře účinný lék na spaní, který by závislost nemohl navodit, neexistuje. Spojitost problémů se spánkem a případného neurologického onemocnění teoreticky možná je. Samotná nespavost není příčinou neurologických onemocnění, ale z ní vyplývající chronická nevyspalost a únava může kupř. u jedinců s predispozicí k epilepsii navodit epileptický záchvat. Obráceně, některé neurologické choroby mohou způsobit nespavost. Konečně, také léky, které se používají k léčbě nespavosti (včetně Stilnoxu či Lexaurinu) mají vliv na nervový systém a mohou navodit kupř. poruchy paměti či změny psychomotorického tempa. Zejména v mladém věku bych doporučovala se "uspávacím" lékům spíše vyhnout a hledat jiné řešení. Vím ale, že je to někdy značně obtížné. Vedle praktického lékaře může pomoci právě neurolog (případně neurolog specializovaný přímo na poruchy spánku), někdy je vhodná třeba i konsultace s psychologem (může odhalit skrytý problém, i když Vy sama deprese a stres popíráte). Držím palce, ať brzy opět snadno usínáte.

Související dotazy

Nespavost
na nespavost jsen používaia zolpiderm delší dobu, Nyní...
Nespavost
Užívám hypnotika po úraze kolene /pro silné bolesti...
Nespavost
Dobrý den, i když jsem si tady přečetla odpovědi na...
Nespavost
Dobrý den.Už 6let se léčím na psychiatrii s nespavostí.Užīvám...
Nespavost
Dobrý den,už léta mě trápí nespavost. Poslední dva...
Nespavost
Dobrý den, již 4 měsíce trpím nespavosti, nemůžu bez...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nesoustředěnost

Dobrý den, již přes rok trpím nesoustředěností (dělám věci automaticky) ,mívám...

Nesoustředěnost

Dobrý den, už nějakou dobu (několik měsíců - přesně nevím) se cítím tak nějak...

Nesoustředěnost, stres, motání hlavy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co můžu udělat abych zlepšila mé zhoršené...

Nesoustředěnost, zmatenost

Dobrý den, píšu, protože můj problém není ani moc akutní, ale omezuje mě to...

Nesoustředěnost, zmatenost, dezorientace

Dobrý den, je mi 15, mé potíže trvají půl roku, nejdříve přerušovaně (cca 2...

Nesoustředěnost, zmatenost, dezorientace

Dobrý den, je mi 15, mé potíže trvají půl roku, nejdříve přerušovaně (cca 2...

Nesoustředivost a nadměrná únava

Dobrý den už tomu bude asi tak půl roku co jsem začal trpět neustálou únavou...

Nespave batole

Dobry den, nas 15 mesicni syn spi vekmi malo v noci i pres den. V noci spi od...

Nespavos

Dobrý den, mám problémy se spánkem a to v tom smyslu, že nejsem schopna usnou...

Nespavosa

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jakého odborníka bych se měla obrátit v...

Nespavost

Dobrý den, chtěla bych poprosit o nějakou radu, jak na nespavost. Je mi 24...

Nespavost

Dobrý den, je mi 15 let a už týden nemohu usnout a když usnu tak max. Na 2 h....

Nespavost

Dobrý den. Já i můj manžel trpíme dlouhodobě nespavostí... Jsme z toho již...

Nespavost

Dobrý večer, každou noc se trápím že nemůžu usnout. Kde dostanu melatoninové...

Nespavost

Je mi 41 let nemám problém s usínáním, ale už několi let se pravidelně po 4...

Nespavost

Prosím o doporučení,jaké léky jsou nenávykové při velmi špatném spánku,všechny...

Nespavost

Dobrý den, mám dvouletou dceru, která se mi od narození často budila. Od té...

Nespavost

Dobrý den je mi dvacet let. Pracuji. V posledních dvou týdnech trpím problémem,...

Nespavost

Dobrý den, je mi 30 let a již zhruba 6 až 7 měsíců bojuji s nespavostí, manželka...

Nespavost

Dobrý den je mi 21 let a mám problém že nemůžu spát beru Tritico 2/3 večer a...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest bricha v tehotenstvi


Panenská blána


Krk, plíce , dech

Dobry den, chtela jsem se optat.. V listopadu jsem se stresove zhroutila, od...

Roztroušená skleroza a změna medikace


Trombóza


Slabá menstruace


MUDr. Jitka Kulhánková

Gynekologická ordinace

Hnis v palci u nohy


Bulky mezi prsy


Stres a obavy


Anxiozně-depresivní sy


MUDr. Renata Göblová

Praktický lékař stomatolog

Boreliosa


MUDr. Milan Sedláček

Ordinace stomatologa

Nekuřák s rakovinou plic? Víc případů, než tušíte!


Problém s chozením na velkou u 3 letého syna


Pálení při močení


Bolest v podbřišku


MUDr. Radmila Šlapalová

Privátní gynekologicko-porodnická ambulance

Alergie na mléčné výrobky


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×