Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Potíže se spánkem

Poruchy spánku Miroslav 15.3.2018

Dobrý den. Dlouhodobě špatně spím.V posledním půlroce mívám deprese,které nyní/1měsíc/ tlumím antidepresivy/Mitrazapin 30 mg/ zatím bez znatelného účinku. Psychiatr se vyjádřil že v mém věku je to běžné. Velký problém mám s usínáním i s následným spánkem. Užívám melatonin 2,5 mg,ale zatím bez účinku. Pomáhají mi kozlíkové kapky,které se ale nedoporučují užívat víc jak 1 měsíc.Přes den nikdy nespím/ani bych neusnul/, ale při bdění ve večerních hodinách se často stává že mám několikrát mikrospánek s určitým obrazem , jedná se o velice krátkou dobu /1 sec./. Mám osteoporózu hrudní páteře, spondylolistézu L5- S1 -14 mm, užívám pravidelně Duodart 0,5 mg a Ubretid 5mg.Denně cvičím a jezdím na kole.Doplnění informací: pane primáři, děkuji za vyčerpávající odpověď´. Prosím kolik mg Melatoninu je vhodné? Hezký den

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, doporučila bych ještě vyčkat efektu Mirtazapinu- může nastupovat i 6 týdnů. Mirtazapin má kromě antidepresivních účinků i účinek na zlepšení spánku, proto se dává u depresivních potíží spojených i se špatným spánkem. Pokud by dávka Mirtazapinu 30mg nezabírala ani po 6 týdnech, je možné ji zvýšit na 45mg denně- ale to po konzultaci s Vaším lékařem.
Melatonin by měl také napomoci dobrému spánku, nevím, jak dlouho jej užíváte, zkuste také ještě vyčkat efektu (někomu pomůže a jinému zas naopak ne...je to různé).
Místo kozlíkových kapek můžete zkusit i jiné bylinné preparáty - např. z meduňky, chmele apod., popř. kombinace těchto bylinek ještě spolu s kozlíkem (jsou různé tabletky).
Váš dotaz bude zpracovávat ještě tým našich sester, čekejte tedy ještě další odpověď. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den pane Miroslave.
Spánek má jemnou a složitou regulaci. Na zahájení a udržení spánku hlavně v době k ránu je zásadní vliv psychicky. I zasunutá, nezpracovaná starost, i deprese.
Zásadní je pokusit se toto upravit. Vedle možných ovlivnění léky je dobré začít s psychorelaxačními procedurami např Schultzův autogenní tréning a docílit večer uvolnění organismu. Také vhodné úpravy režimu- nechodit do postele příliš brzo, když spánek nepřichází, nevěnovat se zde příliš četbě, sledování TV. Večer nezačít řešit problémy, toto "odklidit "na ráno. Fyzické aktivity přes den na čerstvém vzduchu jsou velmi vhodné´.
Odpoledne již bez dráždivých látek, včetně kofeinu, černého čaje apod.

Mirtazapin se v kůře např na 2-4.4 měsíce jeví jako vhodný, bere se i na zahájení spánku tpřed spaním a má i antidepresivní účinek . /Pokud by nezabíral lze změnu na Trittico např 75 mg./. Ale ten je nutný někdy posílit i klasickým moderním antidepresivem na určitou dobu typu tzv SSRI, např Asentra 100 mg lx ráno.
Efekt antidepresivní se ale opravdu objeví až po 3.4 týdnech, NA ev složku úzkosti večer přechodně i Rivotril kapky např 5 kapek. Nedoporučují začít brát chronicky klasická hypnotika jako Hypnogen, Stilnox apod..
Melatonin více zabírá na posunutí spánkových cyklů. Je potřeba ale brát asi 2x vyšší dávku a ne těsně před spaním ale tak 2.3 hodiny před plánovaným začátkem spánku. Příbalové letáky k melatoninu u nás obsahují nepřesné informace. Z rostlinných produktů je dobré se vyvarovat raději třezalky, protože ta může zásadně ovlivnit fungování léků.
zdravím dr. Šigut

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den, na Váš dotaz ohledně Melatoninu, vhodné je užívat 2 hodiny před spaním, 4-5 mg. Zdravím, MUDr. Šigut

Související dotazy

Bodání na hrudi, potíže se spánkem
Dobrý den, je mi téměř 32 let a pracuji jako manažer...
Strach z nemocí, potíže se spánkem
Dobry vecer mam dotaz,mam strach ze vsech nemoci a...
Problémy se spánkem
Dobrý den, léčím se na úzkostnou poruchu/OCD/PPP a...
Problémy se spánkem
Dobrý den, zhruba tak měsíc zpátky jsem začala mít...
Potíže s dýcháním
Dobry drn mam potiže s dychanim občas a už mě třidni...
Potíže se spánkem
Mam tez problem se spankem. Nejdrive se projevovalo...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Potíže se sexem

Dobrý deň. Mám 30 rokov, nedávno sme sa rozišli s partnerkou, ktorá ma 23 rokov....

Potíže se sexem

Dobrý den Už delší dobu mě trápí jeden problém a až dnes mě napadlo jej řešit...

Potíže se sexuálním apetitem, erekcí

Dobrý den, nevím jestli píšu správně sem. Pár měsíců zpět mě bolelo pravé varle,...

Potíže se sluchem po návštěvě rockového koncertu

Dobrý den, minulý týden jsem strávila několil dní na rockovém koncertě. Hudba...

Potíže se sluchem u miminka

Dobrý večer, jsem babička 3,5 měsíčního vnuka. 4x podstoupil screening sluchu,...

Potíže se spaním

Dobrý den. Už asi 3 roky mě trápí nespavost. Spustilo se vše novou práci a...

Potíže se spánkem

Mam tez problem se spankem. Nejdrive se projevovalo to ze: -prichazeli vsedni...

Potíže se spánkem

Dobrý den, pracuji v nepřetržitém provozu takže chodím spát každý den jinak....

Potíže se spánkem

Dobry den, je mi 37 let, Mam velke problémy se spanim. Usnu tak kolem 9 hodiny...

Potíže se spánkem

Dobry den, dlouhodobe trpim nespavosti. Pred 2.5 lety jsem se dokonce nervove...

Potíže se spánkem a úzkost

Dobrý den pane doktore, pokládám dotaz, který se týká mé maminky (věk 51 let)....

Potíže se spánkem, usínáním

Dobrý den, prosím o radu a pomoc mému manželovi trpící nespavostí. Je mu 43...

Potíže se srdcem

Dobrý den,měla bych na Vás jeden dotaz ohledně mého zdraví. Již delší dobu mám...

Potíže se srdcem

dobrý den, chci se zepatat, bolí me asi 4 dny na hrudi, motá se mi hlava. více...

Potíže se stolicí

Dobry den,je mi 25let a jsem uz nestastna nebyla jsem na velke uz pet dnu.Mam...

Potíže se stolicí

Už 10 dní mne trápí zácpa vylučovací soustavy. Občas se mi vylučování zpozdí,...

Potíže se stolicí

Dobrý den, je mi 19 let a asi 2 měsíce trpím obtížemi při stolici, vyprázdneni...

Potíže se stolicí

Dobry den zhruba jiz vice nez pul roku mam problemy se stolici stridaji se mi...

Potíže se stolicí

Dobrý den, již 3 měsíce mě trápí problémy s břichem a v pátek jsem šla na vyšetření...

Potíže se stolicí mimo domov

Mám delší dobu problém s udržením stolice mimo domov, pokud jsem doma je stolice...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nedrží mi předkožka za žaludem

Dobrý den, při erekci mi příliš nedží předkožka za žaludem (i když jde normálně...

Nález na vaječníku

Dobrý den, před měsícem mi gynekolog našel útvar na vaječníku. Říkal, že asi...

Operace páteře

Dobrý den.Rok a pl mi mrtví ruky.14.8. jdu na operaci krční páteře-stenosa C3-6...

Bolest v oblasti stydké kosti

Dobrý den, trápí mě bolest v oblasti stydké kosti na pravé straně, řekla bych,...

Pálení při močení


Padání vlasů - testosteron - L -Glutamin, BCAA

Zdravím. Můj dotaz se týká ohledně padání vlasů. Posiluji, a tak používám různé...

Nakažení EB virem

Dobrý den! Minulý rok u mě doktor objevil zvýšený výskyt EB viru. Neprodělal...

Bolesti břicha


Výpotek po operaci

Dobrý den, před měsícem jsem podstoupil artroskopii kolene, kde mi bylo odstraněno...

Magnetická rezonance a její hodnocení

Dobrý den, již 13let užívám pravidelně magmezium od prvního těhotenství, bohužel...

Tinnitus

Dobrý den, okolo Vánoc jsem sem dávala dotaz ohledně pískání v levém uchu, doufala...

Dušnost nejasné příčiny

Dobrý den, prosím Vás o radu či dalšího doporučení. Poslední dobou si stěžuji...

Dráždivý močový měchýř

Dobrý den chtěl bych se vás zeptat má častěji močení zánět močového měchýře...

Mykoza po antibiotikách

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je možné mít s braní antibiotik mykozu....

EB virus

Dobrý den, dovolím si upřesnit dotaz. Jaká je prosím pravděpodobnost vzniku...

Oteklá tvář

Dobrý den, před 2 dny mi přes noc otekla tvář. A mám strach aby se mi to nedostalo...

Pálení, řezání a svědění oka

Dobrý den, zhruba od jara se potýkám s intenzivním řezáním, pálením a svěděním...

Bolesti břicha

Dobrý den, v poslední době se mi 2x stalo v rozmezí 10dnů, že jsem po jídle...

Kdy má být Menstruace po revizi?!

Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat: 30.4. jsem byla na revizi dělohy po...

Stolice 10 měsíčního dítěte

Dobrý den, mám dceru 10 měsíců starou a posledních 10 dní má řidší stolici tak...

Reklama
Zavřít