Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stres a panika

Vnitřní lékařství Jakub 27.2.2017

Dobrý den. Je mi 21 let. Měl jsem před rokem období panických ataků, nicméně jsem to zvládl bez léků. Ted již normálně funguju a dá se to. Jediné, co mě trápí, je dost specifická věc. Občas si nahmatám na zápěstí něco jako arytmie či přeskakování. Do toho mám problém při vstávání po delším sezení, kdy mám na 10 vteřin takový svíravý pocit na krku či hrudi, než se krev zase vyrovná po vstanutí. Na kardio mi před půl rokem řekli, že to je z té psychiky a stresu a udělali mi i echo, holter, ekg.. Mohlo se za půl roku něco změnit ev. zhoršit po těch psychických bojích a opravdu to může být z těch panických ataků? Jsem velmi emoční člověk. Co se na to dá brát? Občas mi pomohly betablokátory při zvýšené nervozitě či tlaku na VŠ, ale nechci je brát pravidelně. Díky. Kuba

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Ano, kardiolog má pravdu, veškeré vaše potíže jsou psychického rázu. Betablokátory vám na chvíli uleví, ale psychiku nevyléčí, navíc jsou to léky, které by se neměly brát "sem tam". Betablokátory jsou na trvalé užití, takže buď ano, nebo ne. U vás ne. Psychika je složitá věc, pokud už člověk jednou psychickou ataku prodělá, tak sklon k fobii, panice, úzkosti, stresu, depresi zůstává celoživotně. Pokud máte čas a peníze, tak si najděte psychologa, který vás bude nějakou dobu provázet životem. Určitě to pomáhá, ale jedno sedění u psychologa je zhruba 700 Kč. Být vámi bych se léku na "zklidnění" nebála, tyto léky užívají i děti a dnes moderní preparáty nemají negativní účinky. Nejvhodnější jsou tzv. SSRI antidepresiva, zabírají asi po 14denním užívání, užívají se dlouhodobě a fungují. Jsem názoru, že psychická nemoc je jako každá jiná a má se léčit dřív, než vyvrcholí. Lepší je klidný život s léky, než neustálý stres bez léků, pak se člověku nic nedaří, ani škola, ani vztahy. Vše si ještě rozmyslete, SSRI léky vám může napsat i praktický lékař, k psychiatrovi nemusíte. Jako první pomoc při úzkosti a stresu můžete použít volně prodejný Guajacuran, jedná se o uvolňující lék, léty osvědčený. S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Stres
Stres - Dobrý den, mám docela skvělého zaměstnavatele....
Stres
Dobrý den, prosím o radu ohledně omdlení a zároveň...
Stres
mam dootaz kdyz jsem hodne ve stres tak se uklidnuji...
Stres
Fotky viac Hlavná (bez predmetu) R roderik frederik komu...
Stres
Dobrý den, vážená poradno, mohli by ste mi vysvětlit...
Stres, probiotika
Dobrý den, prosím, někde jsem četla, že na stres jsou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stres a mateřství

Dobrý den, začnu tím že jsem citlivou ale vybuchovou povahou, Tec je to horší...

Stres a motání hlavy

dobrý den,mám na vás takový dotaz. od patku se stresuji s bratrem ktereho jsem...

Stres a nedostatek času

Dobrý den, jsem v ne zcela jednoduché situaci, žiji pod permanentním velkým...

Stres a nepravidelná menstruace

Dobrý den, nikdy jsem si nevedla záznamy o měsíčkách. Mám paměť na čísla, a...

Stres a nepravidelná menstruace

Dobrý den je mi 21 mám již 5 dní zpožděnou menstruaci , s přítelem vždy používáme...

Stres a nespavost

Dobrý den, mám problémy se spánkem, které trvají již déle, než jeden rok a v...

Stres a nespavost

Dobrý den, je mi 16 let a už několik měsíců trpím stresem ze školy. Studuji...

Stres a nespecifické potíže

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na radu pro svůj klid. Čas od času mě zaskočí...

Stres a nevolnosti od žaludku

Dobrý den, jsem více jak 2 měsíce docela ve velkém stresovém vypětí - čeká mě...

Stres a obavy


Stres a porucha erekce

Dobrý den mám problém a to s erekci i chuti na sex dříve sem tyto problémi neměl...

Stres a porucha menstruace

Dobrý den, prosím, dnes mi Váš pan doktor doporučil antidepresiva, jako...

Stres a průjem

Dobrý den, 2-3 týdny mám střídavě problémy s častou stolicí (2-4x denně). Problémy...

Stres a psychika

Dobrý den Potřebuji poradit zdali jsou nějaké léky bez receptu na uklidnění...

Stres a rakovina

Dobrý den, zajímalo by mě, do jaké míry může stres zapřičinit vznik rakoviny...

Stres a tělesné obtíže

Dobrý den. Jsem hypertonik s refluxem jícnu, moje výška je 170cm, současná...

Stres a tiky v obličeji

Dobrý den , jsem sice v kriticke situaci deprese stres atd... ale bohužel pozoruji...

Stres a úzkost

Dobrý den. Poslední týden mě trápí nejistota v mém dvouletém vztahu. Řekla jsem...

Stres a závislost na čokoláde

Chtela bych se zeptat ,léčím se na epilepsii,porazovou,léčím se lamictalem.Mam...

Stres a zažívací problémy

Dobrý den, měla jsem velmi psychicky náročný měsíc, kdy jsem si prakticky neodpočinula,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Gynekologicé potíže, HSV

Dobry den. Chci se zeptat lekare dermatovenerologa o jaky problém se jedna....

Dithiaden a alkohol

Dobrý den, dostal jsem na alergii(z antibiotik) lék dithiaden(od zentivy)....

Otok po artroskopii kolena

za jak dlouho by mel zmizet otok po artroskopii kolena a odstraneni menisku.

Furolin a sluníčko


Ostré, nárazové píchání v koleni

Dobrý den. Po 2-3 měsících klidu mi vždy několik dní (i týden) píchá v pravém...

ASK genus I.sin. Dg: Leasio MI,gonartrosis I . sin.- M23.90

Dobrý den. Jsem po operaci 31.10.16ASK genus I.sin. Dg: Leasio MI,gonartrosis...

První sex


Průjem a antikoncepce

Dobrý den, dnes jsem měla cca po 3 a pul hodině 2x řídký průjem, chci se zeptat...

Pihy na penisu

Dobrý den,chtěl bych poradit,od mala mám na predkozce jednu pihu velkou cca...

Uroval U a průjem

Dobrý večer,chtela bych se zeptat.Na rozpuštění ledvinových kamenů mi pan doktor...

Křeče svalů

Vážený pane doktore, vážená paní doktorko, poslední cca tři týdny mi nepříjemně...

Škrábání v krku

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu, je to již měsíc co mě začalo škrábat...

Výrustky na pochvě


Stoptussin v těhotenství

Dobrý den, jsem v sedmém týdnu těhotenství a bohužel jsem po dobu čtyř dní...

Postcovidový syndrom

Dobrý den, můj otec (65let, krom hemoroidů bez chron.onemocnění) se už tři týdny...

Levý přední hemiblok

Dobrý den, mám pravděpodobně levý přední hemiblok, tak se ptám, jestli to...

Pupínky na čerstvém tetování

V Pátek jsem byla na tetování, je to už mé druhé a poprvé jsem neměla žádný...

Natržená uzdička


Hernie disku C6/7 v kontaktu s kořenemC7 vlevo


Pálení nohou v noci.

V noci mě pravidelně probouzí pálení nohou.Není to jen pocit.Nohy mám skutečně...

Reklama