Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Test GTT

Pavla . 10.11.2015

Dobrý den,chtěla bych se Vás zeptat na jednu důležitou věc,která by mě velice zajímala z mé zvědavostí. V roce 2011 jsem byla těhotná a lékaři mi dělali test oGTT.Ráno jsem přišla nalačno a vzala mi zdravotní sestřička krev ze žíly a dala mi vypít glukozu a řekla,at přijdu za 2hod a nic nejím a nepijí.Bylo mi strašně špatně,chvílemi jsem omdlevala,měla strašnou žízen a dvě hodiny to vydržela a pak došla zpět za zdravotní sestřičkou.Té jsem hned řekla,že mi není dobře,nemohla jsem se pořádně nadechnout a ona na to nereagovala a vzala mi opět krev a pustila domů.Na druhý den mě manžel odvezl na pohotovost,kde p.doktorka diagnostikovala zánět hltanu a pustila mě domů.Na další den už mě manžel odvezl do Fakultní nemocnice,kde mi zachranovali život,jelikož jsem měla glykemii 63,5mmol/l. Chtěla bych se Vás zeptat,jelikož v den oGTT jak jsem později zjistila jsem měla před vypitím dávky glukozy hladinu cukru v krvi 33,9mmol/l a po vypití 48mmol/l,zda je možné,že to zdravotní sestra na mně nepoznala,i když mně bylo na umřití.Myslím tím podíváním na člověka,zda nepozná,že se s ním něco děje,když má tak velkou hladinu cukru v krvi a zda 14dní před tím,se v moči neukáže cukr???? Předem Vám děkují za odpověd,jelikož mi to celou dobu leží v hlavě a chtěla bych vědět,jak to přesně je. S pozdravem Pavla

Odpovídá:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den, paní Pavlo. Musím říci, že mě překvapuje, že v tak podstatné věci jste se dávno již neptala např. svého ošetřujícího lékaře... Nicméně k věci - při oGTT testu (v graviditě i mimo ní) je standardem čekat na výsledek vstupní hodnoty krevního cukru a pokud ta je zvýšená nad určitý limit (a naznačuje tedy již možnou přítomnou cukrovku), v testu se nepokračuje právě proto, že větší množství přijatého cukru může vést k akutním komplikacím cukrovky. Zjištěná vysoká hladina cukru (kterou laboratoř znala hned ten den) měla vést k urychlenému kontaktování lékaře, který Vás na test poslal, aby bylo možno situaci adekvátně řešit. Pohotovost není místem, kde je možno očekávat nějakou "komplexnější" diagnostiku - to, že jste odcházela s diagnosou zánětu hltanu nemohu zpětně nijak hodnotit, bylo by nutné znát přesně, jaké potíže jsme udávala a jak na to lékařka reagovala... Člověk s glykémií 33 nemusí být "od pohledu" nijak nápadný. Nutno ale říci, že Vámi popsaná situace je celkově velmi neobvyklá - takto vysoké hladiny cukru ukazují na to, že se nejspíše nejednalo o běžnou "těhotenskou" cukrovku ale nově vzniklou cukrovku 1. typu? - v dotazu neuvádíte, jak celá věc dopadla... Ve Vámi popsaném běhu věcí lze vidět dosti podstatné chyby (komunikačně-organizačního rázu), ovšem dovoluji si tvrdit, že i bez oGTT by stejně situace vyústila v hospitalizaci - dávka cukru použitá v testu není zas o tolik větší, než kolik může být v běžné porci potravy a cukr nad 30 by se během následujících dnů pravděpodobně postupně zvyšoval tak jako tak (pokud by nebylo na něj, tak jak mělo, reagováno léčbou již při jeho detekci, tedy 2 dny před hospitalizací z hodnotou glykémie, která již byla opravdu velmi vysoká...)

Související dotazy

Testy
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zdali je v ČR možné...
Testy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Včera i dneska jsem...
Testy na syfilis
Dobrý den, mám ještě doplňující otázku k dotazu #237935,...
Těhotenský test
Dobrý den, chtěla bych se zeptat když jsem měla pohlavní...
Ovulační testy
Dobrý den, s přítelem jsme se rozhodli, že chceme...
Test na THC
Dobry den chci se zeptat prvni tyden v lednu jsem mela...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Test

Dobry den ,da se zjistit testem na HIV i Syfilis.dekují

TEST

Test

Test

Dobrý den. Můžete mi prosím Vás poradit? Měla jsem nechráněný orální styk s...

Test 1

Test 1

Test a antibiotika

Dobrý den, brala jsem asi 3-4 týdny antibiotika(Entizol, Ciplox, Zitrocin a...

Test CRP

Dobrý den,mám prosbu,lze u dětského lékaře si vyžádat doporučení na test CRL,vzhledem...

TEST EREKCE PROUŽKY

Dobrý den zajímalo by mě jestli se dají běžně v lékárně koupit proužky-test...

Test fce štítné žlázy v jednom roce věku dítěte

Dobrý den, můj syn (11 měsíců) se má za měsíc podrobit odběru krve kvůli zjištění...

Test GFRm ledviny

Dobrý den, můžete mi prosím interpretovat výsledek z laboratoře? GFR (ml/min)...

Test glukozove tolerance

Dobrý den, jsem v 25. týdnu těhotenství a podstoupila jsem před třemi dny test...

Test HCG

Dobrý den , chtěla bych se zeptat , zdali je krevní test HCG menší 0,5 , je...

Test hcg z krve


Test Helicobacter pylori


Test hiv


Test hiv


Test hiv


Test HIV


Test HIV


Test HIV


Test HIV


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Urologické vyšetření


Prasklá kůže (rýha) v pravém třísle


"Škubání v břiše"


MUDr. František Busta

Praktický lékař pro dospělé

Ekzém


Bušení srdce hormonálního původu

Dobry den.Pred dvema lety se u me objevilo buseni srdce v klidu.Nejvice kdyz...

Nateklá levá část penisu


Chlamydie


M.bechterev a Staphylococcus aureus


Otřes mozku


Přetržené klíště u dítěte - je větší riziko nákazy


Rehabilitační přístroj BioBeam 940.


Břicho, antikoncepce


Triple test


Nejasný těhotenský test


Bolest hlavy, tíže na hrudi, křeče v rukou a nohou a vyrážka

Dobrý den, jsem si jistá, že k Vám putuje spousta podobných...

Vyšetření calprotectinu může nahradit kolonoskopii


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×