Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Test na HIV

AIDS a HIV Tomáš 29.10.2018

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda se takto projevuje příznaky primoinfekce HIV. K dnešnímu dni Jsem čtyři a půl týdne po nechráněném styku.Zhruba týden po něm jsem začal pociťovat horkost ve tváři, tlaky za ušima a po bocích krku, trnutí obličeje, pálení očí. Uzliny mám jen lehce zvětšené na jedné straně krku, ani nevím jestli je to uzlina, protže to je dost malé.Trochu citlivé uzliny v podpaží a lehce citlivé v jednom třísle. Horečku jsem neměl ani jeden den.A asi dvakrát za ty tři a půl týdne jsem byl lehce v noci zpocený. Ty tlaky a horkost a trnutí trvají už tři a půl týdne. Byl jsem u své lékařky na základním odběru krve a ta neukázala nic, žádný zánět. CRP v pořádku,moč v pořádku, tlak v pořádku, EKG v pořádku. Chci se zeptat. Vím že příznaky primoinfekce se mohou projevit jako chřipka (horečky, bolení v krku, zvětšené uzliny na více místech, noční pocení, a že trvají jeden až dva týdny atd.) a nebo, že se taky ty první příznaky neprojeví vůbec. Ale mohou se projevovat způsobem, kterým jsem popsal? Trochu mám pocit, že ty příznaky jsou spíše ze stresu, z toho, že jsem se mohl nakazit. Mám totiž z toho velké stresy a těžké stavy úzkosti....chci si zajít na testy, ale to musím až po třech měsících. Tudíž musím ještě více jak dva měsíce čekat. Ovšem to čekání je šílené. Proto se takto ptám jestli mám ještě více bát nebo mi třeba vysvětlíte něco jiného.
Děkuji moc za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý den,
bohužel by se tímto způsobem primoinfekce projevit mohla, ale s velkou pravděpodobností u Vás hraje roli spíš psychika, protože inkubační doba je většinou 2-6 týdnů. Navíc je nyní období kdy se střídá výrazně počasí a mohl jste prostě jen nastydnout.
Tříměsíční interval je nutno dodržet u testu ze slin. Jinak lze test z krve udělat i dříve, minimálně po dvou týdnech. Spíš se to ale nedoporučuje.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Specializace: Psychiatrie, Sexuologie Pracoviště: Sexuologický ústav VFN v Praze a 1. LF UK

Dobrý den, nepovažuji za pravděpodobné, že by se jednalo o akutní HIV infekci. Ta by měla začít 3.-4. týden (to rozmezí je skutečně 2.-6. týden, ale určitě ne po týdnu) a vypadat jako chřipka, případně infekční mononukleóza. Typickým příznakem chřipky, a tedy i akutní HIV infekce, jsou několik dní trvající horečky. Uzliny bývají zvětšené, ale ne uzliny jen na jednom místě, nýbrž povšechně, protože jde o celkovou infekci. V případě místního zánětu zduří uzliny v daném místě. I další příznaky mohou být obdobné jako při chřipce, ale ty nejsou specifické. A podobně jako při chřipce příznaky obvykle do dvou týdnů odezní. Asi ve třetině případů nákazy HIV příznaky akutní HIV infekce zcela chybí, takže stejně se člověk musí řídit podle svého chování a nikoli podle svých potíží.
A protože riziko bylo, tak byste do vyloučení nákazy neměl mít další nechráněný styk (v případě nákazy byste byl vysoce infekční) a ani byste neměl darovat krev. Pokud nebudete užívat antibiotika (což zřejmě ne, když bakteriální infekce zjištěna nebyla) ani neberete kortikoidy, nemáte příznaky jiné sexuálně přenosné choroby, tak bych považoval za dostatečně spolehlivý negativní výsledek dva měsíce od rizika. Oficiální doporučení pro spolehlivý negativní výsledek HIV testu jsou tři měsíce (tedy více než trojnásobná rezerva od pravděpodobného vzniku protilátek), ale například v Británii a Francii vzhledem ke kvalitě testů i vysoké četnosti testování v jejich populaci považují za dostatečně spolehlivý výsledek již po šesti týdnech. Určitě ale na test běžte kvůli jedné situaci jen jednou a po době, kterou považujete za dostatečně spolehlivou.

Související dotazy

Darování plasmy a test na HIV
Dobrý den, mám dvě otázky. 1) Je možné při dlouhodobém...
Test na HIV
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně rychlotestu...
HIV a testy
Dobrý den mám prozbu po nechranenem pohlavnim styku...
Test na HIV
Dobrý den, již jsem jednou psal kvůli pomoci ohledně...
Slinná test na HIV
Zdravím, Mám dotaz ohledně slinných testů na HIV ORAQUICK....
Test na HIV
Dobrý den, bohužel jsem se na základě 3 stěrů od urologa...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Test na helicobacter pylori


Test na hepatitidu C

Dobry den, ve fakultní nemocnici na infekčním jsem si nechal udělat testy a...

Test na hepatitidu C


Test na HIV


Test na HIV

Dobrý den, bohužel jsem se na základě 3 stěrů od urologa dozvěděl, že mám chlamydie....

Test na HIV


Test na hiv


Test na hiv


Test na HIV

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně rychlotestu na HIV, který absolvoval...

Test na HIV


Test na hiv


Test na HIV


Test na hiv


Test na HIV


Test na HIV

Dobry den, ano rizikovy styk byl v cervenci 2013. v rijnu 2013 jsem byla na...

Test na HIV


Test na HIV

Dobrý den, již jsem jednou psal kvůli pomoci ohledně HIV testu. Měl jsem dva...

Test na HIV


Test na HIV po 6 měsících


Test na HIV při dárcovství krve?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli při odběru krve pro účely dárcovství...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest nártu


Praskání v kolenou

Dobrý den. Je mi 27 let a od svých 15ti let pozoruji silné praskání v kolenou...

Časté močení během menzes

Dobrý den, poslední dobou chodím během měsíčků často a hodně čůrat (skoro každou...

Škytavka

Dobry den, muj otec je po urazu v silnem utlumu na umele vyzive. DNes cely den...

Přibírání a menopauza

Dobrý den, před 3 roky mi vzaly dělohu a začala jsem přibírat z 62kg mám 80kg.Myslela...

Uvolněná plomba

Před týdnem mi zubařka předělala původní bílou plombu. Byla z části odštípnutá,...

Bolesti v ledvině, 37 tt

Dobrý den, jsem ve 37 týdnu těhotenství. Během prvních měsíců jsem měla časté...

Rýma a pálení očí

Dobrý den, před již druhý den mám silnou rýmu, kterou léčím sprejem na rýmu,...

Tlak,bolest a lupaní v koleni

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na diagnozu mého zranění. Je mi 20 let a...

Horkost v hlavě

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda-li je normální, popř. čím může být způsobena...

Pocit cizího tělesa v krku

Dobry den,cca pred mesicem jsem tady psala dotaz...cca 2 mesice mam pocit ciziho...

Bílý povlak, svědění penisu

Dobry den.. dva dny zpet me zacal svedit zalud a dnes rano jsem objevil rozsahly...

Nitroděložní tělísko a krvácení

HORMONÁLNÍ TĚLÍSKO JAYDESS Dobrý den, 27.3.2017 jsem byla nasadit horm.tělísko...

Vodnaté pupínky rukou

Dobrý den. Jsem skoro tři týdny po porodu a na rukách se mi objevily tyhle vodnate...

Necitlivost palce nohy


Nechuť na sex u muže

Dobry den, jsem muz 43 a trapi me ma dlouhodoba nechut na sex. Posledni 2 roky...

Zvětšení penisu


Antibiotika a alkohol

Dobrý den. Mám dotaz beru V-PENICILIN 1,2 MEGA BIOTIKA 30 tablet 784 mg. Poslední...

Bolest po vytržení zubu moudrosti


Cítěné krve v nose

Dobrý den, delší dobu pozoruji občasné cítění krve v nose (prostě zápach). Jedná...

Reklama