Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Užívání vitamínů v těhotenství

Gynekologie Michaela 9.12.2018

Dobrý den,
jsem v 15. týdnu těhotenství. Od počátku beru (v nepravidelný čas, někdy ráno, někdy večer) 1 tabl. denně Femibion 1 a k tomu 1 tabl. denně Dr. Max Omega 3 Premium, které obsahuje 225 mg EPA a 170 mg DHA. Až dnes jsem se dozvěděla, že Omega 3 obsahují v prvním trimestru nevhodné vitaminy A a D (vitamin D je navíc obsažen i ve Femibionu - 20ug). Navíc dávky EPA a DHA překračují denní doporučenou dávku v těhotenství, zejména v 1. trimestru. Mám teď strašný strach, jestli jsem tímto poctivým doplňováním vitaminů něco nepokazila. Nevím ani, na koho se v této věci obrátit, můj gynekolog o tom nic neví. Mám za sebou NT screening, který dopadl dobře. Prosím o pomoc nebo radu, na koho se mám obrátit. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý večer,
v prvním trimestru se doporučuje především kyselina listová jako prevence vrozených vývojových vad. I v dalším průběhu těhotenství je lépe u vitamínových přípravků užívat spíš méně, například 2-3 tablety týdně. Při nadměrném užívání dochází často k nadměrnému růstu plodu a potom tedy vznikají komplikace v souvislosti s velkým plodem.
Samozřejmě ještě předám Váš dotaz k doplnění specialistovi.
Prosím tedy o strpení.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Lidák


Dobrý den, nepokazila jste nic, nicméně doplňování vitaminů cestou tablet je vhodné jen případě, že existuje jasné riziko nedostatečného růstu plodu (předchozí malý plod v termínu, určité genetické nemoci,...). Jinak jak píše kolegyně vitaminy užívané v těhotenství zvyšují hmotnost plodu v průměru o 300g, což není vždy žádoucí. Jinak ještě jedna technická poznámka - " od začátku těhotenství" asi myslíte dobu, kdy jste testy či ultrazvukem zjistila, že jste těhotná, přitom skutečný začátek těhotenství je v okamžiku oplodnění. Doplňování kyseliny listové má smysl jen právě od toho skutečného začátku, i když pozdější zahájení není na škodu, přestože již značná část vývoje plodu je tou dobou již hotová. S pozdravem a přáním klidných svátků Vánočních PL.

Související dotazy

Správné užívání vitamínů
Dobrý den, mám dotaz ohledně správného užívání vitamínů....
Složení vitamínu v těhotenství
Dobrý den, ráda bych se vás zeptala jaké složení vitamínů...
Užívání vitaminů
Dobrý den, Našel jsem si na internetu několik vitamínů...
Těhotenství?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné i při...
Užívání vitamínů D3, společně s vitamínem C a minerály.
Dobrý den, chci se prosím zeptat na užívání vitamínů...
Denná dávka vitamínu D3
Dobrý deň, prosím o informáciu ohľadom množstva užívania...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Užívání více léků

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala zda je vhodná kombinace léku...

Užívání více léků

Pane doktore, dobrý den, užívám více léků od více lékařů (praktický, oční, revmatolog),...

Užívání více léků najednou

Takže když to udělala kamarádka dneska a má gastroskopii v pondělí tak se může...

Užívání vitaminů

Dobrý den, Našel jsem si na internetu několik vitamínů a minerálu které by...

Užívání vitamínů

Dobrý den Chtěla jsem se zeptat zda vitamín B pomáhá zamezit křečím v nohou. Občas...

Užívání vitamínů a doplňků stravy

Dobrý den, je mi 72 let, beru již rok betaglukan . Do té doby jsem vždy 2x...

Užívání vitamínu D

Dobrý den, Potřebuji doplnit vitamín D, byla mi zjištěna hodnota 20,7. Jsem...

Užívání vitamínu D a K

Dobrý den, ráda bych suplementovala vitamin D, protože nebývám moc na slunci....

Užívání vitamínů D3, společně s vitamínem C a minerály.

Dobrý den, chci se prosím zeptat na užívání vitamínů D3, společně s vitamínem...

Užívání vitamínů při chemoterapii

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jestli je možné užívání preparátu Orthomol...

Užívání vitaminů v těhotenství

Dobrý den, jsem těhotná v 15 týdnu, beru železo na předpis od gynekologa 2x...

Užívání vlasového hnojiva v těhotenství

Dobrý den. Přítelkyně nečekaně vyšel pozitivní těhotenský a pravděpodobně během...

Užívání výrobků z rakytníku

Dobrý den, užívám kortikoidy na revmatickou polymyalgii (Medrol 1/2-0-0), na...

Užívání vysokých dávek dopegytu při kojení

Dobrý den, plně kojím již 6 měsíc a protože mám vysoký tlak, měla jsem již v...

Užívání Warfarinu

Ráda bych přestala užívat Warfarin.Mám diagnostikovanou Myopatii a jako prevenci...

Užívání warfarinu a otok DK


Užívání Warfarinu po trhání zubu

Dobry den, potrebujem poradit. Moj otec uziva dlhe roky Warfarin, nakolko ma...

Užívání Wobemzymu po operaci varlete

Dobrý den, ráda bych se jen informovala - přítel (ročník 1989) je nyní po radikální...

Užívaní Wobenzymu


Užívání Wobenzymu

Dobry den, uzivam lek na tlak rilmenidin teva 0-0-1 persen forte 1-1-1 chci...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulka na dásní

Dobrý den, dnes jsem si nahmatal jazykem na dásni pod třenovými zuby bulku,...

Svalová slabost, spinální muskulární atrofie

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jsem žena 41let a v posledním asi roce pocituji...

Pracovní neschopnost a vycházky

Dobrý den, Mám šanci/nárok dostat vyjímku na neomezené vycházky v pracovní...

Smím cvičit pilates, jogu (posílení pán dna, břišný svaly) po operaci - hysterectomii

Prosím o radu. 6.9.2012 jsem byla operovaná, operace proběhla bez komplikace....

Bolesti holenních kostí

Dobry den,pane doktore moje matka 65 let ma silne bolesti holennich kosti tento...

Orální styk a následný povlak na jazyku

Dobrý den, již pár dní mě pobolívá jazyk , hlavně uprostřed jazyka zvětšené...

Rosacea

Dobrý den, mám problémy s pokožkou v oblasti obličeje (viz foto). Před několika...

Červené tečky na penise


Torvacard

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda tabletky torvacard mohou způsobovat podrážděnost,...

Kvasinky na penisu

Dobrý den. Rád bych znal Váš názor a nebo uvítám i Vaše rady. Trápilo mě docela...

Susp parazitární onemocnění GIT

Dobrý den, Je mi 17 let a již pár měsíců u sebe pozoruji změny ve vyprazdňování...

Hypotermie


Četné extrasystoly

Dobrý den, pane doktore. Je mi 43 let a už dva roky mě trápí extrasystoly. Někdy...

Hodnoty ANA a IgA

Dobrý den, je mi 25 let, byla jsem v prosinci na imunologických testech kvůli...

Kostni vyrustek na kolenu.

Dobry den pane doktore. Poslednich cca 10 let me trapny kostni vyrutek na pravem...

Boule na vnější straně kolene

Dobrý den, potřeboval bych poradit: objevil jsem bouli na vnější straně levé...

Fleky na ruce

Dobrý den, mám na Vás velkou prosbu a dotaz. Již jsem navštívila nejednou lékaře...

Bolest pod žebry

Dobrý den,loni jsem mela zvýšené ALP na 3,19 jinak nic.Doktorka rekla,ze to...

Nízký tlak

Dobrý den ještě jsem k mému dotazu zapomněla dopsat že trpím na nízký tlak a...

Solumedrol a RS - nežádoucí účinky

Dobrý den, byla jsem na vyšetření MR a lumbální punkce, jako podezření na...

Reklama