Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vliv nitrofurantoinu na ledviny a krev

Ledviny denda 29.3.2016

Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem ohledně správné léčby mého dědečka (76), který má silný zánět ledvin a jejich selhávání, což se týká i jeho močových cest. Mnohokrát mu byla podávána antibiotika se zlepšením, nyní však byla předepsána antibiotika s látkou nitrofurantoinem, v příbalovém letáku však stojí, že pacienti se sníženou funkcí ledvin antibiotika nesmí. Dostavila se krev v moči a prasklé vředy, snížení počtu červených krvinek a obrovský nárůst bílých krvinek = lékaři diagnostikovali akutní leukémii po odebrání kostní dřeně. Mohl mít nitrofurantoin vliv na stav mého dědečka? Musí se skutečně jednat o leukémii nebo to může být jen vedlejší příznak? Lékaři nám nedávají velké šance na uzdravení v tomto věku. Obecně se dočítám, že existuje kvanta jiných možností než právě nitrofurantoin, z kterého byl dědeček absolutně oslabený a on je všeobecně alergický člověk.

Odpovídá lékař:

MUDr. Vratislava Kovářová

Specializace: Nefrologie Pracoviště: Fresenius Medical Care

Dobrý den, pokud byla leukemie diagnostikována z odběru kostní dřeně, pak bude tato diagnosa správná . Nepíšete jaké hodnoty ledvinných funkcí Váš dědeček má/ měl. Nitrofurantoin je lék, který si při léčbě močových cest podává běžně. jeho výhodnou je možnost dlouhodobějšího podávání a tím i možná prevence navrácení infekcí . Měl by se podávat na základě vyšetřené citlivosti a dávka by měla být upravena podle ledvinných funkcí. Při takovém podání by měl být bezpečný. Samozřejmě, že někteří pacienti mohou být na nitrofurantoin přecitlivělý. Toto se ale dopředu odhadnout nedá. Z toho co píšete bych ale neřekla, že hlavním důvodem celkového stavu a rozvoje akutní leukemie bylo pouze podání nitrofurantoinu . Ale z takto krátké zprávy se to špatně hodnotí . Přeji hodně sil .

Související dotazy

Ledviny
byla jsem na sonu ledvin a tam mi byl zjištěn stín...
Ledviny a vyšetření krve u praktického lékaře
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, do jaké míry lze poznat...
Ledviny
Dobrý den pane doktore, mám jakoby krev v moči, je...
Zbloudilá ledvina
Dobrý den je mi 41 a loni my našli zbloudilou ledvinu...
Ledviny
Dobrý den, prosím Vás moc o stučné informace jak se...
Ledviny
Dpbry den má problém s pravou ledvinou vždy před menstruaci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vliv na mozek


Vliv na otehotneni - poloha těla


Vliv na otěhotnění léku Diclofenac Duo PharmaSwiss 75 mg


Vliv na plodnost


Vliv na účinnost antikoncepce


Vliv na účinnost antikoncepce


Vliv na zánět zubu


Vliv na zrak


Vliv nadýmání na váhu těla


Vliv narkózy na výsledek spermiogramu


Vliv nízkosacharidové diety na účinnost antikoncepce


Vliv ockovani na miminko?


Vliv očkování na dítě


Vliv Ofloxinu na účinnost HA


Vliv operace na otěhotnění


Vliv ozařování


Vliv penicilinového antibiotika na hormonální antikoncepci Logest


Vliv pivní koupele na plod v 1.trimestru


Vliv plísní v potravě v prvním trimestru těhotenství


Vliv podmínek při vyšetření na výsledek EEG


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zánět průdušek

Dobrý den, v 21.9.2018, jsem šla k lékařce, že jsem zahleněná, že mám i má zalehlé...

Sarkodioza

Dobrý den, udělala se mi bulka na čele, po vyříznutí byla stanovena sarkodioza....

Podkožní útvar na hlavě

Dobrý den přibližně v 18 letech jsem zjistila ze mám na horní části hlavy bouli,...

Noční záchvaty kašle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat za svého muže (35). Již pár let trpí manžel...

Bolest v krku


Aulin a alkohol

Dobrý den, prosím vzala jsem jednorázovė rozpustný Aulin na bolest zubů, asi...

Mám bolesti krční páteře


Zánět kolene

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jak dlouho se léčí zánět v koleni?

Pupínek na penisu a klíště

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda-li na přiložených obrázcích je klíště nebo...

Antidepresiva

Dobry den spolykala jsem pred 15 minutami 6 antidepresiv a chtela jsě se zeptat...

Abscesy v tříslech


Časté močení během menzes

Dobrý den, poslední dobou chodím během měsíčků často a hodně čůrat (skoro každou...

Krvácení při 1.styku

Zdravím, při mém prvním pohlavním styku jsem krvácela, tím pádemm zřejmě došlo...

Zvětšené uzliny


Svědění kůže penisu


Černý nehet

Dobrý den,od mládí mi byla diagnostikována lupénka, která se u mě projevuje...

Ruplo mi v oblasti kořene penisu

Dobrý den, asi před týdnem při ranní erekci mě při močení a manipulaci s penisem...

Noční bolesti břicha

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když jdu spát, tak mě břicho nebolí, pak se...

Tuhnutí a bolest rukou

Dobrý den, Mám 9 měsíců po porodu. Porod byl přirozený, bez léků a bez problémů....

Kašel, hleny

Dobrý den, mám problém se zahleňováním dýchacích cest, kdy každodenně po ránu...

Reklama
Zavřít