Antikoncepce a vysoký krevní tlak

Dobrý den, je mi 24 let...beru od svých 16 let antikoncepci, nyní Lindynette a budu přecházet na Nelyu. Trpím na migrény, studuji a jsem často ve stresu (zkoušky, škola, moc učení, málo spánku, únava). Náhodně jsem si zkusila doma změřit tlak a měla jsem 150/93, což mě vylekalo, říkala jsem si, že to mám z toho stresu a že mě asi i kvůli tomu bolí hlava...Párkrát jsem si tlak ještě změřila a pořád byl takovýto, a proto jsem zašla k lékaři, který mi nechal udělat celkové interní vyšetření. Zároveň mi řekl, že pokud začnu brát antihypertenziva, musím vysadit HA, že je to rizikové. Když jsem poté šla na ono interní vyšetření, dostala jsem Vasocardin 50 (2x denně půl tablety) a bylo mi řečeno, že není důvod, abych antikoncepci musela vysadit. Že ji mohu brát dál. Jak to tedy prosím je? Teď nevím, co dělat? Mnohokrát Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Je nutné často kontrolovat krevní tlak, protože užívání hormonální antikoncepce ho může zvyšovat. Mírné zvýšení krevního tlaku není absolutní překážkou užívání kombinované antikoncepce, tzn. z internistického hlediska lze preparát Nelya ponechat. Pokud by se tlak zvýšil ještě více, bylo by možné změnit antikoncepční preparát na samotný gestagen, který při vysokém tlaku nevadí. Doporučuji pokusit se odbourat stres, omezit solení, nekouřit, nepít alkohol,dostatek odpočinku, zdravou stravu, dostatek zeleniny.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: