Antikoncepce a výtoky

Dobry den, jiz pet let pouzivam antikoncepci, v soucasne dobe je to Nuvaring. Rozhodla jsem se, ze bych ji vysadila, protoze pet let se mi zda opravdu dlouha doba. Bohuzel ale trpim na vytoky, prevazne to jsou kvasinky, ale jindy je to i jiny zanet. Zajimalo by me, zda tento vytok muze zpusobovat i antikoncepce. Muj gynekolog si mysli, ze jsem k tomu nejspise nachylna od prirody. A take mi rekl, ze vzhledem k tomu, ze na vytoky trpim, by mi nedoporucil skoncit s antikoncepci, ze pry zabranuje, aby se mi infekce dostala nahoru az na vajecniky a aby tedy nedoslo k neplodnosti. Zaroven mi take doporucil pouzivat Candivac. Chtela bych se proto zeptat, jak dlouho byste doporucovali pouzivat antikoncepci, zda dlouhodobe uzivani (nekolik let) nemuze vest k neplodnosti a zda opravdu antikoncepce chrani proti neplodnosti zpusobene vytoky. Rada bych skoncila s antikoncepci, nebot si myslim, ze to nejspise neni pro telo to nejlepsi, ale bojim se, aby ty vytoky nezpusobily neplodnost. Proto bych Vam byla velmi vdecna za Vas nazor. Dekuji. S pozdravem a pranim pekneho dne Dasa

Odpověď odborníka:

Dobrý den, antikoncepce nezpůsobuje neplodnost a ustálené hormonální hladiny pomáhají ke stabilizaci poševního prostředí včetně jejího mikrobiálního osídlení, což přeneseně chrání proti přemnožení nežádoucích mikroorganismů, které způsobují záněty rodidel projevující se zevně výtoky, uvnitř zánětem sliznic, který může vést až ke zneprůchodnění vejcovodů, takže vajíčko pak nemá jak doputovat do dělohy = neplodnost. Délka užívání antikoncepce záleží na Vás - po jejím vysazení se výtoky sice mohou zhoršit, ale podle mého názoru ne pokaždé a u každého. Zeptejte se svého gynekologa, s jakou pravděpodobností konkrétně Vám po vysazení antikoncepce hrozí zhoršení stavu a případná neplodnost. Pozn. Pokud antikoncepci vysadíte, nezapomeňte si ujasnit, zda chcete otěhotnět - pokud ne, bude třeba chránit se proti otěhotnění jinak, například používáním kondomu.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: