Borelióza

  • Dotaz od: Hnízdilová
  • Publikováno: 8.4.2009
  • uLékaře.cz

Přeji krásný den! Prohlížela jsem si sice dotazy a odpovědi týkající se onemocnění boreliemi,ale nikde jsem nenašla uspokojivou odpoveď.Touto cestou Vás chci poprosit o radu.Je mi 24 let,jsem v 19tt.Před třemi lety jsem po procházce lesem našla na těle přisátých hned pět klíšťat.Sledovala jsem přípedné objevení podezřelé skvrny či teploty,ale žádné reakce nenastaly.V roce 2008 v září se rozběhla řada podivných zdravotních obtíží.Časté bolesti hlavy,kloubů.neustále zvýšená teplota,přiznávám,že tyto obtíže mě pronásledovaly skutečně dlouho,ale nebyly tak intenzivní,tudíž jsem jim nepřikládala žádný podstatný význam.Přidalo se pálení kůže,bolesti krční páteře,těžká únava,neustále prohlídky,vyšetření,hospitalizace...nakonec bylo vše svedeno na krční páteř a psychické problémy.Přesto jsem si vydupala testy na boreliózu(k tomuto mě donutil kamarád,který tímto onemocněním prošel).U B.garnii mi vyšel Igm neg. a IgG pozitivní,což podle doktora samozřejmě nic neznamená a u B.afzelii obě hodnoty hraniční.Přes všechny obtíže,které se měnily jak do počtu tak intenzity,mi bylo sděleno,že to nic není.Byla mi předepsána antibiotika Doxybene,která u mně vyvolala tzv.herx reakci a měla jsem brát antidepresiva.Po týdnu letěly léky do hloubi šuplíku.Testy se měly opakovat po 6 týdnech,ale pan doktor si to asi rozmyslel,stále byl přesvědčen o problému s páteří.Neuroložka je jiného názoru.Jak jsem již psala jsem v jiném stavu.Problémy se na čas uklidnily,ale nyní nabírají opět na intenzitě.Takové bolesti kloubů a hlavně krční páteře a hlavy jsem ještě nezažila a mohu říci,že mnohem menší bolesti jsem zažívala,když jsem se v patnácti potýkala s migrénou.Neustále jsem nachlazená,zůstaly mi závratě,brnění končetin...prostě typické nepříjemnosti.O miminko se nebojím,věřím,že bude v pořádku,jen bych potřebovala pomoc a nevím na koho se obrátit.Můj obvodní lékař se tím nemíní zabývat,teď je to podle něj důsledkem těhotenství,neuroložku trápí mé návaly,chtěla mě poslat na magnet.rez.,ale vzhledem k těhotenství jsme to odložily.Je možné najít si specialistu na toto onemocnění bez toho,aniž bych potřebovala doporučení od obvodního?Je vůbec možné setkat se s nějakou odezvou nebo pochopením,že přes víceméně neg.vysledky je možné mít fyzické příznaky?Je možné tyto obtíže zmírnit? Děkuji za pochopení a odpověď. S pozdravem Hnízdilová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, chápu vaši nelehkou situaci, jste v jiném stavu a potřebujete být fit pro období po narození dětátka. Vím, jak je to obtížné, ale vše je v lidech a vám asi nezbyde, než se poohlédnout po jiném lékaři, který by nezávisle zhodnotil vaši situaci, ke kterému byste měla plnou důvěru a měl znalosti a vcítil se do vaší situace: navrhovala bych vám - zkuste požádat svého gynekologa nebo obvodního lékaře o doporučení na imunologické pracoviště, kde přece jen umí dávat problémy do větších souvislostí a jistě vás podrobně vyšetří a nasměrují ev.do dalších oborů, kde by mohlo vyšetřování přinést efekty. Na psychiku se dá "svádět" zdravotní záležitost až po vyloučení všech možných jiných příčin, ale u vás mám pocit, že jste ještě tolik vyšetřovaná nebyla (mimochodem magnetická resonance není nebezpečná ani v těhotenství, těhotné ženy se vyšetřují, riziko pro plod není, je to pobyt v magnetickém poli, které neškodí). Obratte se ,prosím, tedy na imunologické pracoviště a ev. na jiné pracoviště neurologie - každý člověk má právo na tzv. second opinion(druhý názor) lékaře z oboru.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: