Euthyrox - tsh, t4 volný

Dobrý den, paní doktorko, bylo mi zjištěno zvýšené TSH 10,04 (do 4,2 norma), T4 volný byl v normě 13,3 (12-22) , ale Tyreoglobulin Ab byl 387,80 (do 325) a Ab thyreoperoxidaza 406,9 (do 50), s tím, že mi bylo řečeno, že jde autoimunitní zánět štítné žlázy-snížená funkce,ultrazvuk v pořádku, ŠŽ spíše menší. Po braní Euthyroxu 50 se mi ihned zvýšili pulsy cca o 15tepu za minutu,prý v normě (70-80 v klidu, bývaly 50-60), ale cca po 7 dnech užívání byla i arytmie (naměřena xkrát za den tlakoměrem (2x a více nepravidelností v jednom měření). EKG bylo druhý den (po vynechání Euthyroxu) v normě, TSH 2,6 a T4 volný 11,4. Obvodní lékař mi řekl, že hladiny jsou v normě a že mám pokračovat v dávce 50 (asi jiná stupnice u T4 volného než při minulém měření, zkoumalo jiné zařízení, alespoň doufám, že je to tím?). Po dotazu na endokrinologii mi bylo řečeno, že se to občas stává, že mám brát jen půlku. Cca 14dní beru polovinu pulsy zůstávají stejné, arytmie již není (pokud nezvýším množství), ale podle mého názoru přibývám na váze, potí se mi dlaně, únava, zácpa, atd.zůstává. Beru Cardilopin, s tím, že hodnoty se pohybují v klidu na 105/65, nevím zda je to ještě v normě?(U lékaře do 130/80, běžný denní režim cca 115/75). Nejsem si jistá za jak dlouho můžu zkusit navýšit Euthyrox na 50, pokud mám vedlejší účinky? Při těhotenství se bude muset množství navýšit, ale jak, když nejsem schopná brát ani standartní dávku a mám vedlejší účinky? Pominou někdy? Díky za odpověď...

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Simono, určitou možností, která někdy pomůže, je zaměnit Euthyrox za Letrox..tedy stejný lék od jiné firmy s lehce odlišným složením tablety z pohledu pomocných látek. Euthyrox obsahuje laktozu a to je možná důvod, proč jej někteří lidé špatně tolerují. Zkuste požádat svého lékaře o záměnu léků, příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: