Hemofil v krku

Dobrý den, mám dvě děti 5 a 8 let, oba po výtěru z krku nález hemofil influenza. Několikrát v minulosti měly v krku streptokoka (biogenního), naposledy staršímu zjištěn v 11/2014. Oba nemají a neměli žádné projevy, žádné horečky ani bolesti v krku, nasazen tedy Broncho vaxom (v minulosti i Rybomunyl a Luivac, většinou s kladným výsledkem). Nyní po Broncho vaxomu u staršího streptokok zmizel, ale oba mají hemofila. Dětská doktorka zatím ATB nedoporučuje, oba jsou očkovaní hexa vakcínou a nemají žádné projevy. Je tento postup správný? Nerada cpu děti ATB, ale nerada bych vyčkávala a dočkala se mnohem horších následků. Děkuji za odpověď Andrea

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Z toho, co píšete, se mi zdá postoj dětské lékařky správný. Neléčíme výsledky, ale obtíže. Pokud tedy děti nemají obtíže- teploty, známky infekce, pak není potřeba je léčit. Nehledě k tomu, že výtěr z krku se v současné době k těmto účelům již moc nedoporučuje. Nepíšete, proč byly dětem doporučeny imunomodulační léky (Bronchowaxom, Luivac, Ribomunyl), pokud žádné obtíže nikdy neměly a proč jsou jim dělány výtěry.

MUDr. Jana Nováková
MUDr. Jana Nováková

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Liberec

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: