Otěhotnění po odstranění nadledviny

Chci se zeptat, letos v dubnu mi byla odstraněna pravá nadledvina pro adenom nadledvinky. Bylo vše v pořádku a laboratorní testy ukázaly, že nádor byl benigní, zajímalo by mě tedy, zda je možné otěhotnět a normálně odnosit dítě i po takové operaci. Mockrát děkuji za odpověď. jana

Odpověď odborníka:

S ohledem na těhotenství je velice důležité, jaké máte hodnoty kortizolu. Jedná se o důležitý hormon, který pomáhá tělu vyspořádat se se stresem, resp. jakoukoliv zátěží (čimž těhotenství určitě je). Ideálně byste měla mít udělaný zátěžový test, který ukáže, jak je schopna vykrýt stresovou produkci kortizolu zbylá nadledvinka.
Pokud to nedokáže v dostatečné míře, těhotenství bude muset probíhat pod hormonální substitucí hydrocortisonem, zejména ním bude muset být zajištěn porod.
Vše je tedy možné, ale pod pečlivým lékařským dohledem. Určitě konzultujte svého endokrinologa.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: