Pneumokokové infekce

  • Dotaz od: Heřmanová
  • Publikováno: 25.9.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den, mám 3 měsíčního chlapečka a chtěla bych ho očkovat proti pneumokoku. Oba rodiče jsme v dětství trpěli na záněty středního ucha. Má toto očkování význam a je vhodné ho kombinovat s jiným očkováním v jeden den? Děkuji za odpověď. Katka Heřmanová

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Očkování je vhodné, jmenuje se Prevenar: Podání u dětí ve věku 2–6 měsíců: Tři dávky po 0,5 ml, s přestávkami nejméně 1 měsíc mezi dávkami. První dávka se obvykle podává ve věku 2 měsíců. Čtvrtou dávku se doporučuje podat ve druhém roce života. Pro kategorii dříve neočkovaní starší kojenci a děti platí: Kojenci ve věku 7–11 měsíců: Dvě dávky po 0,5 ml, s přestávkou nejméně 1 měsíc mezi nimi. Třetí dávku se doporučuje podat ve druhém roce života. Jistě toto očkování má význam, je to prevence těžkých zánětů plic a průdušek, zánětů středouší nebo obličejových dutin. Nejvážnější onemocnění, které může díky pneumokokům vzniknout je zánět mozkových blan. Na kombinaci ještě s jinou vakcínou se zeptejte vaší pediatričky, ale vhodnější by bylo asi nechat imunitu v klidu vytvářet protilátky jednoho druhu. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: