Pneumokok v nose, očkování

Dobrý večer,chtěla bych se optat,dcera 2,5 roku měla ve výtěru z nosu již po 3. pneumokoka,který jí způsobuje rýmu a poté docela ošklivý kašel, jednou suchý i s teplotami,kdy kašlala každých pět minut celý den,jindy vlhký a opět střídavě s horečkami. 2x dostala atb, potřetí jsme kašel zvládly bez atb,ale bylo to náročné,za pomoci Aeriusu,Lonterminu a Levoprontu..Tak nevím,zda tyto léky nejsou nakonec tak zatěžující jako atb.Alergologické testy(takové ty základní)vyšly negativně,astma dcera nemá,byť celý průběh vypadá vždy jako jasná alergie-teče jí z nosu opravdu hodně,kolem očí se jí udělá ekzém(ten pak zmizí,když kašel ustoupí) a k tomu ten kašel...Prý má ale asi alergii na infekty,jakmile má rýmu,skončí to takto.Můj dotaz zní,zda je nutné pokaždé nasadit atb,přeci rýmu má dítě několikrát do roka!A dále,bylo mi doporučené očkování Prevenarem (nebo Synflorixem),s tím,že na toto jí to stejně asi nepomůže,ale že je chytlavá a mohla by chytit invazivní typ a to by bylo špatné. Nicméně pro ni hraje i věk,toto očkování se doporučuje nejvíce u dětí do dvou let,je to tak?Nechci jí příliš zatěžovat další vakcínou a zároveň něco podcenit také nechci...Je toto očkování opravdu nutné? Děkuji moc a moc za odpověď!Zdravím,Martina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, přítomnost pneumokoka ve výtěru z nosu není sama o sobě důvodem k nasazení antibiotik a je poněkud sporné, zda je tento výsledek příčinou dceřiných obtíží, nebo spíše vedlejším nálezem - pneumokok může být přítomen v horních dýchacích cestách i u zcela zdravé osoby a pokud je hlavním příznakem při onemocnění rýma (s násl. kašlem), je prakticky jisté, že jde o virové onemocnění. Odůvodněnost použití antibiotik je nutné vždy pečlivě zvážit, v rozhodování pomůže např. vyšetření ukazatelů zánětu z kapky krve (CRP), roli hraje samozřejmě i poslechový nález na plicích a další zjištění při prohlídce. Vhodnost podrobnějšího vyšetření alergologického a imunologického se odvíjí hlavně podle častosti infekcí (jak sama píšete, několik infekcí horních dýchacích cest za rok je u dítěte normální), "základní" testy nemusejí vysvětlení přinést. Ohledně očkování - smysl dětského očkování proti pneumokokům tkví hlavně v ochraně před závažnými průběhy infekcí (zánět mozkových blan aj.) u malých dětí, vliv na ostatní méně závažné infekce, u kterých pneumokok hraje roli (hl. zánět středního ucha...) je spíše nevýznamný. Očkování není tedy bezpodmínečně nutné a problém s rýmou a kašlem nevyřeší, ale považuji ho i tak za rozumné - je-li dceři 2,5 roku, je stále ve věku, kdy riziko těžké pneumokokové infekce není zanedbatelné. O vhodném načasování očkování (na dobu, kdy dcera bude zdravá) a také o případném podrobnějším vyšetření kašle se domluvte s Vaším pediatrem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x