Spolehlivost kondomu před chorobami

Dobrý den, můj nový přítel měl z minulého vztahu problémy s kondylomaty a chlamydiemi. Chtěla bych se zeptat, zda správně použitý kondom, nasazený hned (že nedojde ani ke tření pohl. orgánů o sebe) zabrání přenosu kondylomat, které měl na uzdičce a chlamydií. Protože pyj je celý zakrytý. Je to spolehlivé? Ještě bych se chtěla zeptat ohledně přenosu chlamydii, jestli je možný zprostředkovaně- třeba dotykem na jeho penisu a následně přes jeho prsty, rukou mně do pochvy. A jak je to prosím s přenosem chlamydií trachomatis přes orální sex? Mohou být v puse člověka, nepůsobit tam žádnou infekci a mohou se potom pomocí orálního sexu uchytit ch.trachomatis třeba v pochvě? Děkuji moc, přemýšlím nad tím, i když přítel tvrdí, že je vyléčen dobře. Přeji krásný zbytek ledna.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kondom slouží jako ochrana, ale musíte zajistit že opravdu nedojde k žádnému kontaktu kůže a to třeba ani rukou. Jelikož je to téměř nemožné nemohu říci, že přenos infekce nehrozí. Jelikož ale píšete, že je přítel přeléčen, něměl by chlamydie v těle mít. U kondylomat se jedná o jiný problém ty jsou způsobeny HPV (virovou) infekcí a na tu léčba neexistuje, tělo se obvykle s infekcí vypořádá samo, ale není zaručeno že se již kondylomata neobjeví. Projevy (tedy výrustky) se naopak řešit (léčit) musí, odstraňují se chirurgicky, laserem, či speciálními krémy . Poměrně snadnou možností je, že přítel navštíví dermatovenerologa a nechá si udělat kompletní venerologické stěry z močové trubice. Součástí těchto stěrů jsou testy na chlamydie i HPV infekci tudíž by jste věděli na čem jste. Doporučovala bych Vám také absolvovat stěry, aby jste předešla rozvoji infekce. V neposlední řadě ještě můžete zvážit očkování proti HPV čímž by jste byla proti kondylomatům chráněná, jen je důležité vybrat správnou vakcínu (která obsahuje všechny 4 kmeny virů, na trhu je pouze jedna).

MUDr. Lucie Růžičková Jarešová
MUDr. Lucie Růžičková Jarešová

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: L - DermaMedEst s.r.o

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: