Štítná žláza v těhotenství

Dobrý den, jsem v 21. týdnu těhotenství, před otěhotněním jsem měla štítnou žlázu v pořádku, nyní mi vyšly hodnoty TSHS 7.020, chtěla jsem se zeptat jaký to může mít vliv na plod, zda je nějak ohrožen, jestli můžu pro zlepšení něco sama udělat? MUDr. mě poslala na endokrinologii. Současně mám hodnoty HB 111, což jsou hodnoty snížené a bylo mi řečeno, že bych měla brát železo, ale že taky to může být způsobeno štítnou žlázou. Jaký názor na to prosím máte Vy? děkuji moc. Zdraví Katka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle výsledků vaší laboratoře máte jen lehce sníženou funkci štítné žlázy, takže riziko ohrožení plodu je minimální a nemusíte se strachovat. Přesto by kontrola na endokrinologii měla být včasná s nasazením malé dávky hormonů štítné žlázy, případně také Jodu. Sama můžete pro harmonizaci funkce štítné žlázy udělat jen málo - zejména vyvarovat se velkému stresu. Snížená hodnota hemoglobinu není v těhotenství nic raritního, ale záleží také na dalších parametrech. Pro nedostatek železa svědčí zpravidla menší objem červených krvinek a snížená koncetrace krevního barviva v nich. Přeji hezký den a hodně štěstí

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: