Těhotenství při kardiomyopatii

Dobrý den, je mi 22 let a po porodu v prosinci 2009 mi byla zjištěna kardiomyopatie - těhotenská, dilatační s funkcí LK 20-25%. Užívám léky - digoxin, lozap, betaloc zok, verospiron, furon a po roce mám výrazné zlepšení - 40-45%. Cítím se velice dobře, v ničem se neomezuji ba dokonce nebýt mého chorobopisu nevím, že jsem nemocná:o) Abych Vás co nejblíže seznámila s mou situací... Na počátku léčby mi byla u nás doporučena sterilizace a následně transplantace a byla jsem vyslána do specializovanější nemocnice v Brně, kde tuto prozatím vyloučili. Již dvakrát jsem podstoupila biopsii - ve vzorcích z prvního zákroku byl zjištěn zánět, přičemž mi u druhého kontrolního zákroku bylo řečeno, že tam byl vir a výsledky z toho kontrolního jsou prostě výrazně lepší... Jestli tomu rozumíte, prostě každý říká pokaždé něco jiného a tudíž nevěřím ani na zavrhnutí dalšího těhotenství... Navíc když jsem se dočetla i doslechla, že je možné znovu donosit a porodit dítě... Má otázka se tedy týká těhotenství při této chorobě - průběh těhotenství a léčby při něm, rizika, pravděpodobnost navrácení počátečního stavu po prvním porodu, procenta a zkušenosti jiných žen s tímto problémem... Na internetu je velmi málo informací o peripartální kardiomyopatii, a tak se obracím na Vás, jaké máte zkušenosti a názor. Předem moc děkuji za Váš čas a odpověď. Ještě pro informaci, mám podezření, že již těhotná jsem. Neplánovali jsme další dítě sice tak brzo, ale se sterilizací jsem nesouhlasila a další tabletky v podobě antikoncepce jsem brát nechtěla, spoléhali jsme tedy pouze na pánskou ochranu, která celý rok chránila bez problémů až donedávna bohužel, ale jsem proti potratům a proto bych byla ráda informována o všem, co mě čeká, v případě že se gravidita potvrdí. Ještě jednou děkuji a nezlobte se za obsáhlejší dotaz. S pozdravem D.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Drozdíková, děkuji za důvěru, se kterou jste se na mne obrátila; navíc ve Vašem případě nejde jen o problém medicínský ale také etický. Mé vlastní zkušenosti s těhotenskou kardiomyopatií nejsou velké, péče o nemocné v akutní fázi choroby bývá soustředěna do specializovaných center na kardiologicky zaměřených klinikách, navíc jde o onemocnění relativně vzácné. Z Vašich informací vyplývá, že po roce léčby došlo k výraznému zlepšení funkce levé komory srdeční a minimalizaci obtíží, také seznam uvedené léčby je zcela vyčerpávající a odpovídá soudobým poznatkům o terapii chronického srdečního selhání. Učebnice "Klinická kardiologie" prof. Vojáčka, vydaná v r. 2009, uvádí "U nemocných s plnou úpravou (což není Váš případ, srdeční funkce zůstává omezena), lze povolit další těhotenství, protože riziko rekurence kardiomyopatie je považováno za nízké. Některá data na druhé straně svědčí pro to, že zvýšené riziko trvá. U nemocných s těžkým průběhem nebo přetrvávající dysfunkcí levé komory (Váš případ) není další těhotenství doporučené." Sám bych se dalšího těhotenství obával pro riziko recidivy choroby i velkou zátěž v posledním trimestru, při a po porotu. Pokud je těhotenství potvrzeno a nehodláte nic měnit na svých názorech na jeho umělé přerušení, doporučoval bych Vám obrátit se co nejdříve na specializované pracoviště v Brně, kde jste byla již opakovaně vyšetřena (předpokládám, že jde o kardiologickou kliniku Nemocnice u svaté Anny), kde se těžkým případům srdečního selhání a transplantacím srdce věnují. Toto pracoviště by mělo následně vést léčbu a sledování v průběhu celého těhotenství i po porodu. Další průběh lze jen těžko odhadovat, i výše uvedené literární údaje se liší; možný je zcela bezproblémový průběh, ale je třeba připustit a se širší rodinou i prodiskutovat druhou krajní variantu - riziko náhlého úmrtí v době před i po porodu jako projev srdeční arytmie či nezvládnutelného srdečního selhání v čekací době na transplantaci srdce. S pozdravem MIchal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Srdce
Články: Srdce
Starověk spatřoval v srdci...
Sexuální život nemusí ve stáří uvadat
Články: Sexuální život nemusí ve stáří uvadat
Také se vaše představy o...
Henochova–Schönleinova purpura
Články: Henochova–Schönleinova purpura
Henochova-Schönleinova...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: