Tromboza

Již jsem dotaz posílala, ale zatím jsem nedostala odpověď, tak nevím zda to došlo. Nedávno jsem prodělala trombozu u lékaře jsem byla trochu informována, že nesmím listovou zaleninu, rajčata. Chtěla bych tedy od vás vědět co tedy nemohu zařazovat do jídelníčku, čeho se mám vyvarovat. Užívám varfarin na ředění krve. Ďekuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, účinnost warfarinu snižují potraviny s vysokým obsahem vitamínu K. Jedná se o listovou zeleninu, brokolici, avokádo, zelí, řepkový olej, pažitku, koriandr zelená část, slupky okurek, čekanu, kiwi, hlávkový salát, mátové listy, nať hořčice, olivový olej, petržel, hrášek, pistácie, špenát, jarní cibulka, sójové boby a olej, čajové lístky (ale ne čaj), tuřín, řeřichu, rajčata. Neznamená to, že byste vůbec nesměla tyto potraviny, ale měla byste je konzumovat v malém množství a hlavně ve vyrovnaném množství, aby byl příjem vitamínu K nerozkolísaný. Naopak účinost warfarinu (a riziko krvácení) zvyšuje chinin (např. v limonádě Tonic) a alkohol. Těchto potravin se raději vyvarujte. Pozor také na léky proti bolesti - většina z nich podporuje krvácivost, volně prodejný bezpečný je vpodstatě pouze paracetamol, určitě bez porady s lékařem jiné léky proti bolesti neužívejte.Vitamín K produkují střevní bakterie, proto pokud byste měla silný průjem nebo pokud byste užívala antibiotika, také se může účinek warfarinu zvýšit.

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: