Vliv rakoviny na alergii

Vážená paní doktorko, mám asi dost neobvyklý dotaz. Na jaře mně byla po poměrně složitém vývoji naměřena zvýšená hladina markeru CA72-4. Absolvoval jsem všechna potřebná vyšetření trávicího traktu s negativním výsledkem. Tím pádem byla věc uložena s tím, že se bude příslušená hladina dál sledovat. Nyní mě ale překvapilo, že mně po dvaceti letech náhle skončila letní senná rýma. Každý rok jsem musel používat kapky do nosu a tablety. Logicky mě tak napadlo, zda nemá imunitní systém "jiné starosti", než se zabývat alergickou reakcí. Tedy zda neprobíhá nějaký onkologický proces, který by výrazně pozměnil imunitní systém. Ještě podotknu, že se jinak cítím zcela zdráv. Jenom ty úzkostné úvahy mě poněkud obtěžují... S pozdravem a přáním pěkného letního dne, Martin

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle mého názoru to, že jste letos neměl alergickou rýmu nesouvisí se zvýšenou hladinou tumorového markeru CA 72-4. Někdy se stává, že pacienti mají jednu sezonu projevy minimální a po roce se projevy opět vrátí. Zvýšená hladina tumorových markerů nemusí znamenat onkologické onemocnění, jejich laboratorní průkaz /kromě některých vyjímek/ neslouží k diagnose onkologických onemocnění, jejich hladina se sleduje hlavně po léčbě.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: