#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Což takhle dát si antioxidanty?

MUDr. Tereza Kopecká, Ph.D. 22.8.2016

Ať už je to snídaně, svačina, nebo večeře, v západní kultuře hraje prim bílé pečivo. To je však z hlediska vitamínů a minerálů velmi chudé. Pokud chceme žít zdravý život, měli bychom hledat jiné potraviny. Třeba zkusit sáhnout po těch s antioxidačními účinky.

lesní plody na talíři (maliny, borůvky, jahody)
lesní plody na talíři (maliny, borůvky, jahody)

Význam antioxidantů se v poslední době poněkud přeceňuje. Ale ať už je jejich vliv na zdraví malý, nebo velký, zdroje těchto složek patří mezi velmi prospěšné potraviny. Jejich konzumací získáváme mimo jiné významné množství vlákniny, vitamínů, minerálů a celou řadu dalších látek, které mohou mít význam v prevenci různých onemocnění. Náš jídelníček je díky nim hned pestřejší a navíc se eliminuje nechutenství způsobené stereotypní stravou. Co tedy vybrat?

Příroda barví zdravě

Nejlepší je volit přírodní potraviny, které mají oranžovou, červenou, fialovou nebo modrou barvu. Zabarvení je způsobeno antokyany a karotenoidy, které neutralizují volné radikály. Tím mohou pomoci předcházet rakovině a ateroskleróze. Oblíbené jsou zejména:

  • červené, modré a fialové hrozny,
  • borůvky, brusinky, ostružiny,
  • jahody, maliny, rybíz.

Zajímavá je i tmavě zelená zelenina – nutriční hodnoty brokolice a špenátu jsou podivuhodné, i kapusta je velmi cenná. Živiny v nich obsažené se sice obtížně vstřebávají, ale mohou naši stravu příjemně obohatit a potěšit ty, kteří nemají rádi ovoce.

Brambory i lahodné batáty

Věděli jste, kolik důležitých látek obsahují brambory? Jsou hlavním zdrojem vitamínu C v naší potravě a svým obsahem draslíku pomáhají bojovat s vysokým krevním tlakem. Je v nich i velké množství vlákniny a některé vitamíny. Ještě o něco zdravější jsou v současnosti módní batáty. Mají podobnou, nasládlou chuť jako brambory a jsou poněkud překvapivě sytě oranžové. Například pečené s jogurtovou omáčkou jsou opravdovou delikatesou. Na rozdíl od brambor obsahují také významné množství vitamínu A, který potřebujeme pro zdravý zrak.

Naplňte si hrnky! 

Pro své antioxidační účinky je známý i pravý čaj. Obsahuje ale také nezanedbatelné množství tříslovin, které někteří lidé nesnášejí. Pokud vám dělá čaj dobře, můžete ho pít denně a využít i jeho povzbuzujících účinků. A káva? Doby, kdy bylo její pití považováno za zdravotní riziko, jsou dávno pryč. Nerozumná je pouze konzumace v těhotenství, jinak je káva považována za zdroj mnoha cenných látek včetně antioxidantů.

Zdroj: http://www.webmd.com

Leopold J. A. Antioxidants and coronary artery disease: from pathophysiology to preventive therapy. Coron Artery Dis. 2015 Mar; 26 (2): 176–83; doi: 10.1097/MCA.0000000000000187. Review. PubMed PMID: 25369999; PubMed Central PMCID: PMC4315737.

http://www.medicaldaily.com

Doporučujeme

Čtěte více

Co výrazně zkvalitňuje život hemofiliků? Moderní léčba

Hemofilie je vzácné onemocnění krve, které není vyléčitelné, ale v současnosti...

Co zajímá flebology a angiology

Životodárná tekutina potřebuje dokonalé „potrubí“ – zdravé cévy. Jenže na nich...

Co zajišťují orgány vylučovací soustavy?

Vylučovací soustava je orgánová soustava, díky které se z našeho těla vyplavují...

Co znamená nestabilní poševní prostředí?

Leckterá žena to zná. Začíná to výtokem, svěděním a pálením, jednou jsou to...

Co znamená, když vás dostihne parkinson?

O Parkinsonově nemoci jste už určitě slyšeli. Víte ale, co obnáší? Jaké jsou...

Co způsobuje rozvoj artrózy? Jednoznačný viník neexistuje

Postupující věk, závažné nitrokloubní poranění, dědičnost či životní styl. Nejčastější...

Co zrychluje vaše srdce: radost, nebo stres?

Okamžik, kdy se nám rozbuší srdce, může být krásný, ale také vyvolat zdravotní...

Compliance s léčbou postmenopauzální osteoporózy

Při léčbě osteoporózy u postmenopauzálních žen je častým problémem klinické...

Covid-19 a srdeční onemocnění

U lidí se srdečními obtížemi bývá průběh koronavirové nákazy zpravidla dramatičtější....

COVID-19 u cukrovkářů se srdečním selháním – jak se účinně chránit?

Infekční onemocnění, které naši republiku zasáhlo počátkem března, ohrožuje...

Což takhle dát si nohy na stůl?

Víte, co je jeden z nejčastějších důvodů, proč ženy nenosí sukně? Vzpomeňte...

Crohna mám po babičce aneb jsou IBD dědičné?

Příčinu Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy lékaři a vědci dosud neznají....

Crohnova choroba – šest nejčastějších chyb, které narušují léčbu

Nastavení léčby a diety tak, aby choroba byla dlouhodobě v klidovém stadiu bez...

Crohnova choroba – účinná úleva pro pacienty existuje

Crohnova nemoc je zánětlivé střevní onemocnění, které je v moderní populaci...

Crohnova choroba a infekce – začarovaný kruh, který (ne)lze rozpojit

Jakákoli infekce je pro člověka velmi nepříjemná. Ovšem u pacientů trpících...

Crohnova choroba, nebo endometrióza? Příznaky (ne)musí napovědět vždy

Endometrióza je onemocnění, jehož přesná příčina není dosud známa. Základním...

Crohnova choroba: braňte se nedostatku vitamínů!

Následkem poškození trávicího traktu vlastním onemocněním, užíváním potřebných...

Crohnova choroba: v hlavní roli střevní bakterie

Střeva jsou osídlena milióny bakterií, které mají vliv nejen na to, jak trávíme,...

Crohnova nemoc - proč je léčba obtížná?

Crohnova choroba je chronické zánětlivé střevní onemocnění. Typicky se projevuje...

Crohnova nemoc může začít jako zánět slepého střeva

Crohnova choroba může postihnout i apendix. Občas se stane, že v něm dokonce...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#