#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Ekzém - prevence a léčba nejčastější kožní nemoci

Při infekci ekzému se přistupuje k aplikaci mastí s obsahem antibiotik nebo protimykoticky působících látek.

Ekzém je zánětlivá reakce kůže na přítomnost nebo působení dráždivé látky. Patří k nejčastějším kožním chorobám. Typicky se projevuje červenými skvrnami a svědivými pupínky na kůži. K nejčastějším druhům ekzému patří kontaktní dermatitida a atopický ekzém.

Co jste možná netušili...

Ekzémem trpí podle některých odhadů až 10 procent naší populace. Postihuje všechny věkové skupiny. Častěji bývá pozorován v dětském věku, kdy se vyskytne až u každého pátého školou povinného dítěte. Ekzém je i nejčastější kožní chorobou vznikající v přímém důsledku výkonu povolání. Tvoří až 90 procent všech hlášených dermatóz.

Ekzém je souhrnné označení pro několik různých kožních chorob. Jednotliví zástupci této skupiny se liší podle vyvolávajícího momentu, svým průběhem i léčbou. K nejčastějším druhům ekzému patří kontaktní dermatitida a atopický ekzém.

Jak vzniká ekzém

Kontaktní dermatitida (ekzém) je projevem pozdního typu přecitlivělosti vůči určité látce. Nutnou podmínkou jejího vzniku je předchozí dlouhodobý nebo opakovaný kontakt s ní. Obvykle jsou postiženi převážně dospělí. K nejčastějším vyvolavatelům kontaktního ekzému patří kovové náramky hodinek, náušnice, piercingové kožní ozdoby a prstýnky obsahující nikl. Dalším častým vyvolavatelem jsou látky obsažené v některých deodorantech, krémech, barvách na vlasy a kosmetice.

Opakovaný kontakt s dráždivou látkou vyvolá reakci buněk imunitního systému. Při překročení určité meze dochází k výsevu ekzému. Ve spodních vrstvách kůže se rozšiřují cévy a hromadí se zánětlivé elementy. Vznikající otok odtlačuje jednotlivé buňky a způsobuje vznik puchýřků uvnitř kůže.

Atopický ekzém vzniká obvykle již v dětském věku. Jeho přesná příčina není známa. Kromě vlivů vnějšího prostředí (potraviny, prach, roztoči, pyly apod.) se na jeho vzniku podílejí i vrozené dispozice. Ve většině případů lze zjistit nadměrnou tvorbu protilátek (imunoglobulinů) třídy E a zvýšenou činnost bílých krvinek (T-lymfocytů). Kožní projevy atopie se často vyskytují společně se sennou rýmou a bronchiálním astmatem.

Jak se projevuje...

Projevy kontaktního ekzému závisí na vyvolávající látce a stavu imunitního systému postiženého. S postupem času lze pozorovat jejich vývoj. Akutně vzniklý ekzém charakterizuje neostře ohraničené zarudnutí kůže s rozsevem puchýřků. Ty mohou praskat a vytvářet mokvající ložiska. Postupně se na postižených místech vytvářejí stroupky. Chronicky probíhající kontaktní dermatitida vzniká při dlouhodobém působení slabého alergenu. Udržuje se chronický zánět kůže. Postižená místa jsou zarudlá a zhrubělá. Kůže nad nimi je rozpraskaná a zvýšeně se odlupuje. Místa s akutními i chronickými projevy ekzému výrazně svědí.

Průběh onemocnění atopickým ekzémem se liší. Obvykle se střídají období s akutními a chronickými projevy. Na stavu kůže se může projevit oslabení imunity jinou chorobou, změna počasí nebo prostředí, působení stresu nebo například růst zubů. Obecně platí, že ekzém je úpornější na podzim a v zimě. V létě se naopak zklidňuje.

Prvními projevy atopického ekzému trpí již děti v kojeneckém věku. Suchá zarudlá ložiska se sklonem k mokvání se u nich objevují nejčastěji na obličeji. U dětí předškolního věku můžeme projevy ekzému nalézt nejčastěji v místě kožních záhybů - na krku, na zápěstí, v loketních jamkách, pod hýžděmi a v podkolení. Ekzém se projevuje zhrubělou drsnou kůží s oděrkami po škrábání. Postižená místa totiž stejně jako u kontaktního ekzému výrazně svědí.

Jak se potvrdí...

Diagnózu ekzému a přesnější určení jeho typu stanovuje kožní lékař - dermatolog. Důležitou součástí vyšetření je odběr podrobné anamnézy. Lékař se vyptává na výskyt všech kožních i alergických onemocnění v průběhu života nemocného i členů jeho nejbližší rodiny. Podstatný je i údaj o jiných než kožních chorobách a všech užívaných lécích.

Při podezření na kontaktní typ dermatitidy je vhodné provést s lékařem podrobný rozbor každodenních aktivit. Cílem je vysledování vyvolavatele obtíží. Často jím bývá látka, se kterou nemocný přichází do styku při osobní hygieně nebo při výkonu svého zaměstnání. Podstatným údajem je zhoršení ekzému po kontaktu s určitou látkou, při vykonávání určité činnosti nebo v určitém časovém období. Na stopu původce ekzému může přivést i umístění nejvážnějších projevů. Na obličeji jsou to například většinou kosmetické přípravky, obtíže kolem zápěstí působí náramky hodinek.

Klinické vyšetření spočívá v prohlédnutí všech ložisek ekzému, zhodnocení jejich rozsahu a fázi (akutní nebo chronické). Případnou nasedající bakteriální nebo mykotickou infekci odhalí stěr z ložisek ekzému nebo odběr odlupujících se šupinek a jejich mikrobiologické vyšetření. Při pátrání po konkrétním alergenu se provádí alergologické vyšetření.

Jak se léčí ekzém

Základem léčby kontaktní dermatitidy je odstranění vyvolávajícího alergenu. Po ukončení jeho působení se postižená kůže sloupe, pomalu hojí a projevy ekzému ustupují. Svědění a ostatní projevy ekzému je možné mírnit pomocí chladných obkladů a aplikací speciálních past, krémů nebo mastí. Jejich účinnou látkou většinou je zinek, dehet, kyselina salicylová nebo urea. Suchou olupující se kůži je vhodné ošetřovat některým z mastných krémů.

Akutní projevy ekzému zmírňují preparáty s obsahem kortikoidů. O jejich nasazení a výběru konkrétního přípravku rozhoduje kožní lékař na základě vyšetření a zhodnocení stádia onemocnění. Při dlouhodobém nesprávném užívání hrozí poškození kůže a projev nežádoucích účinků.

Při infekci ekzému se přistupuje k aplikaci mastí s obsahem antibiotik nebo protimykoticky působících látek. Ve zvláštních případech může lékař přikročit i k podávání celkových léků tlumících projevy alergie. V případě atopického ekzému mohou být vhodným doplňkem místní a celkové léčby i lázeňské a přímořské pobyty.

Co dál...

Vyhlídky na úplné vymizení projevů kontaktní dermatitidy závisí na vlastnostech dráždivé látky, jejím rozšíření i včasném stanovení diagnózy a zahájení léčby. V případě časně stanovené diagnózy alergie na látku, které se lze v běžném životě úspěšně vyhýbat, je šance na zbavení se obtíží reálná. Při alergii na běžně se vyskytující látky (např. guma, nikl nebo chrom) je časté znovu vzplanutí (recidiva) nebo přechod ekzému do chronicity.

Projevy atopického ekzému se postupem času mírní. U naprosté většiny dětí do puberty zcela vymizí. Výskyt atopického ekzému v dospělosti je vzácný. Kožní projevy však často ustupují na úkor rozvoje senné rýmy nebo alergického astmatu.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Základním předpokladem úspěšné prevence ekzému je zabránění kontaktu s alergenem. Při styku s potencionálně dráždivými látkami (oleji, mazadly, odmašťovadly, desinfekčními prostředky apod.) je vhodné používat ochranné pracovní pomůcky. Namáhaná kůže musí být ošetřena ochrannými krémy. Počínající poškození kůže by měl vyšetřit a diagnostikovat zkušený dermatolog.

Prevence atopického ekzému je obtížná. Na jeho vzniku se podílí mnoho ne zcela objasněných faktorů. Obecně platí zásada vyhýbat se situacím, které projevy Vašeho onemocnění zhoršují. Suchá a poškozená kůže vyžaduje pravidelné promašťování a ošetřování speciálními krémy. O dalších možnostech prevence ekzému se informujte u svého praktického lékaře nebo dermatologa.

Líbil se vám článek?
+55
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Atopický ekzém není jen kožní onemocnění

Atopický ekzém je častým onemocněním nejen v dětském věku. Kožní projevy však...

Atopický ekzém

Atopický ekzém dnes odborníci považují za tzv. multifaktoriální chronické kožní...

Ekzém a svědění zklidní homeopatika

Ekzém je kožní onemocnění, které postihuje stále větší množství lidí. Způsobuje...

Atopický ekzém – co je nového?

Atopický ekzém je chronické zánětlivé kožní onemocnění s charakteristickými...

Atopický ekzém může zkomplikovat infekce

Pro svůj vznik v prvních měsících života bývá atopický ekzém také nazýván dětským....

Atopický ekzém a pylové alergie: opomíjená souvislost

Ekzém je nepříjemné kožní onemocnění, které působí mnoho problémů jak pacientům,...

Na atopický ekzém vyzkoušejte tekuté stříbro!

Atopická dermatitida neboli ekzém je chronické onemocnění kůže, které má tendenci...

Léčba akné u pacientů s atopickým ekzémem

Akné a atopický ekzém. Dvě kožní onemocnění, která mohou vypadat podobně. Každá...

Atopický ekzém – odkud se vzal a jak se ho zbavit?

Atopický ekzém trápí stále více nejen dětí, ale i dospělých. Kdo s ním má tu...

Zbavte se stresu a zastavte tak atopický ekzém

Stres a atopický ekzém jdou často ruku v ruce. To nám bez váhání potvrdí nejen...

Doporučujeme

Čtěte více

Ebola v Guineji

Ebola je jednou z nejnebezpečnějších chorob na světě. Je vysoce nakažlivá a...

Ebola zasáhla Kongo

Ebola, jedno z nejnebezpečnějších virových onemocnění, začala po několikaleté...

ECMO proti chřipce

V médiích se objevila zpráva o tom, že Česká republika má k dispozici léčebnou...

ECMO proti chřipce

V médiích se objevila zpráva o tom, že Česká republika má k dispozici léčebnou...

EDA pomáhá rodinám dětí se zrakovým postižením

Každý z nás se může najednou ocitnout v nečekaně obtížné situaci. Své o tom...

EEG - kdy a jak se zjišťuje poškození mozku?

EEG, elektroencefalografie, je vyšetření registrující aktuální elektrickou aktivitu...

Efekt "první noci" nemizí ani v přirozeném prostředí

Spánkové studie v prostředí spánkové laboratoře s sebou nesou pro výzkumníky...

Egypt: krásy a rizika země faraonů

Ráno pozorujete romantický východ slunce nad impozantními pyramidami, odpoledne...

Echokardiografie

Echokardiografie nebo jen krátce ECHO je ultrazvukové vyšetření srdce. Ultrazvuk...

EKG

EKG, elektrokardiografie, „natáčení srdce“ je základní vyšetřovací metoda v kardiologii....

Ekzém a svědění zklidní homeopatika

Ekzém je kožní onemocnění, které postihuje stále větší množství lidí. Způsobuje...

Electro Antiperspirant, přístroj na pocení doporučovaný lékaři

Není mnoho slov, která působí tak kontroverzně, když je poskládáte dohromady....

Electro Antiperspirant® ELITE, nová zbraň proti nadměrnému pocení celého těla

Celosvětově známé přístroje značky Electro Antiperspirant mají nový přírůstek....

Elektromyografie

Elektromyografie (zkratka EMG) je moderní vyšetřovací metoda používaná ke stanovení...

Elektronická cigareta nadělá při odvykání více škody než užitku

Přestože názory odborné i laické veřejnosti na takzvanou elektronickou cigaretu...

Elektronická cigareta: nový bojovník v boji s kouřením?

Možná jste o nich už slyšeli: elektronické cigarety, jejichž kouření by mělo...

Eliminujte bolesti správnou životosprávou

Bolesti různého typu mohou mít původ v našem životním stylu. Úpravou životosprávy...

EMG

Elektromyografie (EMG) je vyšetření zachycující elektrickou aktivitu Vašich...

EMLA krém účinný při sexuálních problémech

Vědci z fakultní nemocnice v Ankaře v Turecku zjistili, že místní anestetikum...

Emoce jako na houpačce aneb Když se nedaří otěhotnět

Už odmalička byli chlapci a děvčátka vychováváni rozdílně. Příkladem může být...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#