#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Homeopatika vhodná pro plavce

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 10.7.2019
S koupáním může souviset řada potenciálních faktorů, které mohou vyvolat mnoho zdravotních potíží.

Prázdniny a letní sezona jsou za dveřmi a s nimi i období koupání. Jak si užít léto a poradit si s nejčastějšími problémy po pobytu v bazénu či rybníce s pomocí homeopatie?

Potíže spojené s koupáním

S bazény či obecně s koupáním v bazénech, na koupalištích nebo v rybnících může souviset řada potenciálních faktorů, které mohou vyvolat mnoho zdravotních potíží. Jsou způsobeny především vlivem vlhka a chladu. Vlhko jako takové představuje také vhodné prostředí pro růst plísní či bakterií, které mohou výrazně přispět ke vzniku některých onemocnění. V neposlední řadě může hrát roli i chlor a další chemikálie používané zejména v bazénech. U pacientů mohou vzniknout zdravotní problémy, které jsou specifické pro bazény a koupání.

„Plavecké ucho”

Plavecké ucho se odborně nazývá zánět zevního zvukovodu. Jedná se o velice bolestivé postižení, které nejčastěji vzniká v důsledku toho, že voda ve zvukovodu po koupání zůstane a v ní se usídlí bakterie či plísně a způsobí zánět. Vznik tohoto onemocnění podporují také kožní onemocnění v oblasti zvukovodu či jeho poranění, nesprávné čištění ucha či například dlouho nošená sluchátka anebo špunty do uší. K příznakům zánětu zevního zvukovodu patří bolest a svědění zevního zvukovodu a zarudnutí či otok ucha. Stav většinou doprovází také pocit zhoršeného sluchu, v závažnějších případech se můžeme setkat i s horečkou, „zvoněním v uších” či závratěmi. V rámci prevence zánětu se doporučuje nechat vodu z uší vytéct, případně je opatrně vyčistit a především se nekoupat ve špinavé a znečištěné vodě.

Vhodné homeopatické léky

  • Aconitum napellus 15C pomáhá na stavy, pro které je charakteristický náhlý nástup silné bolesti s horečkou, které se dostaví po prochlazení ve studené vodě, ale i po pobytu na studeném a suchém větru. Typicky se potíže objeví po půlnoci, nemocného probudí ze spaní a jejich intenzita vyprovokuje značnou úzkost.
  • Belladonna 9C je lék na situace, kdy je ucho červené, zanícené a nemocný v něm cítí tepavé bolesti. Ty se zhorší při pohybu nebo dotyku, přichází náhle a šíří se do krku. Potíže mohou doprovázet i zvuky v uchu a horečka s pocením.
  • Hepar sulfur 15C účinkuje na zánět s hnisáním a bodavou bolestí, kdy je ucho velmi citlivé na dotek a sebemenší chlad. Výraznou úlevu přinese aplikace tepla na postižené ucho. Stav může doprovázet páchnoucí výtok z ucha.
  • Chamomilla 15C působí na zánět doprovázený extrémní bolestivostí, která vede až k podrážděnosti a vzteku. Chůze a předklon bolest zhoršují, zlepší je teplo a ovázání ucha. U dětí úlevu přinese, když je rodiče chovají v náručí.
  • Pulsatilla 15C je homeopatikum pro pacienty, jejichž postižené ucho je naopak na teplo citlivé a bolesti se jím zhorší. Nemocný si může stěžovat i na pocit ucpaného ucha. Může z něj také téci hustý žlutý hnis.  

Příslušný lék podáváme v dávce 5 granulí 4× denně až do zlepšení.

Plíseň na nohách

Někdy se tomuto onemocnění říká „atletická noha”, odborně tinea pedis. Je to plísňová infekce, která postihuje kožní záhyby především na nohách. Velmi často se vyskytuje u lidí, kteří navštěvují koupaliště, bazény či jiná sportovní zařízení, protože původci tohoto onemocnění se snadno šíří kontaminovanými ručníky, oblečením anebo kontaminovanými a vlhkými podlahami. Nicméně můžeme se s ním setkat i u lidí, kteří nosí uzavřené a těsné boty a potí se jim nohy. Příznaky plísně jsou zarudnutí mezi prsty se svěděním, loupáním kůže či tvorbou puchýřů. Při škrábání postižené oblasti se může se šířit i rukama.

Homeopatická pomoc

  • Graphites 15C pomáhá v případě, že mezi prsty jsou hlavně praskliny a kůže je suchá, hrubá a popraskaná. Z prasklin vytéká žlutavý lepkavý sekret. Postižení se hojí jen velmi pomalu.
  • Thuya occidentalis 15C je lék určený na postižení, které bývá skryto v botách. Postižená kůže je suchá, velmi citlivá na dotek a intenzivně svědí a pálí. Pokusy o škrábání a chlad či chladná voda potíže zhoršují.
  • Silicea 15C je vhodná pro osoby, jejichž plíseň je silně spojena s intenzivním a páchnoucím pocením nohou. Ložiska mají tendence tvořit boláky, z nichž vytéká páchnoucí hnis.
  • Nitricum acidum 15C působí na stav, kdy v obraze onemocnění dominují praskliny se silnými bolestmi, které dotyčný pociťuje jako od třísky. Při svlékání (ponožek) se dostavuje výrazné svědění.

Příslušný lék na plísňové postižení je nutno užívat dlouhodobě, i v řádech týdnů, 1−2× denně 5 granulí a samozřejmě dbát na pečlivou hygienu.

Močové infekce

Voda, prochlazení a vlhké plavky představují pro mnoho lidí, zejména žen, velký rizikový faktor pro vznik nepříjemného onemocnění močovou infekcí. Příznaky zánětu močových cest jsou velmi dobře známé. Patří mezi ně:

  • pálivá bolest před močením, během něj či po něm,
  • časté nucení na močení,
  • bolesti v podbřišku a/nebo bolesti v zádech,
  • lehce zvýšená teplota, celkově pocit „nemoci”,
  • hlen, hnis či krev v moči.

Doporučená homeopatika

Hlavními léky na potíže, které se objeví specificky po pobytu ve vodě, jsou následující.

  • Dulcamara 9C pomáhá na močové potíže po prochlazení vlhkým chladem, hlavně po prochlazení nohou. Při pocitu chladu musí jít nemocný okamžitě močit.
  • Pulsatilla 9C je určená na pálení pociťované během močení a po vymočení. Nemocný může močit jen vsedě a po kapkách, jeho bolesti se zhoršují vleže. Potíže může doprovázet snadný nechtěný únik moči, například při chůzi či kašli.
  • Sarsaparilla 9C je lék na zánět močových cest, kdy jsou bolesti nejintenzivnější především na konci močení.

Léky z této skupiny podáváme 4× denně 5 granulí.

Kašel, rýma a bolest v krku po koupání

  • Dulcamara 9C je jeden z hlavních léků na jakékoliv potíže vzniklé z vystavení těla vlhku a chladu. Po vlhkém prochlazení se nejdříve objeví úplně ucpaný nos a pak se spustí hustá žlutá rýma. Každý chladný průvan vede k opětovnému úplnému ucpání nosu. Případně se může objevit kašel, kdy nemocný vykašlává hodně hlenu a musí dlouho kašlat, aby to všechno vykašlal. Celkově chce být v teple.
  • Rhus toxicodendron 9C je preparát, který se hodí především na rýmu, chrapot či bolest v krku. Ty přichází poté, co rozehřátí a zpocení naskáčeme do relativně chladné vody.
  • Pulsatilla 9C působí na rýmu z prochladnutí, kdy z nosu teče nedráždivý žlutý sekret a nemocný si současně stěžuje na ztrátu čichu a chuti. Také je to lék na kašel, při kterém postižený jedinec přes den vykašlává množství žlutého hlenu, kdežto v noci je kašel suchý a dráždivý. Potíže se zhorší v teple, v přetopené místnosti, po ulehnutí a v noci. Zlepší se venku na čerstvém vzduchu.
  • Phosphorus 15C pomáhá osobám, jejichž nachlazení se snadno přesune na průdušky. Rýma je zvláštní tím, že jedna dírka je ucpaná a z druhé teče rýma, může být doprovázena i krvácením z nosu. Po zmírnění rýmy se objeví suchý kašel, který doprovází pocit sevření na hrudi. Zhoršuje jej mluvení, smích, pohyb či změna teploty. Nemocný typicky vyžaduje ledové nápoje.
  • Calcarea carbonica 15C je lék vhodný pro děti či osoby podsadité konstituce, které snadno nastydnou a onemocní. Rýma či zánět průdušek je u nich doprovázený velkou tvorbou hlenu. Tito jedinci mají chronicky zvětšené mandle a lymfatické uzliny.

Zmíněné léky dávkujeme taktéž po 5 granulích 4× denně.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+5
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Po ablaci prsu do plavek? Dnes už žádný problém

Vyhrát boj s rakovinou je určitě báječný pocit, nicméně ne vždy je to ten konečný...

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

Homeopatika pro klidné prožití období Dušiček

Pozvolna se blíží přelom října a listopadu a s ním i období Dušiček. Pro někoho...

Jak zvládnout návštěvu stomatologa? Vyzkoušejte homeopatika!

Ošetření u stomatologa je pro mnoho lidí velmi nepříjemným zážitkem i při pravidelné...

Kašel u batolat zmírní homeopatika

Zimní období je u mnoha dětí spojeno s různě častými onemocněními s teplotami...

Na bolesti bříška pomohou homeopatika

Bolesti bříška mohou potrápit děti i jejich rodiče již od nejútlejšího věku....

Dovolená v klidu aneb homeopatika na loď i do hotelu

Je tu se léto, čas vytouženého odpočinku. Aby byla dovolená opravdu odpočinkem,...

Zlepšete kondici své imunity! Pomohou i homeopatika

Zimní období s sebou každoročně přináší zvýšený výskyt nemocí a infekcí dýchacích...

Homeopatika, bez kterých se na dovolené neobejdete

Že vás titulek trochu vyděsil? Možná že vaše letní prázdniny budou bez chybičky...

Jaká homeopatika si vzít s sebou na dovolenou?

Ať budete trávit dovolenou doma, nebo někde u moře či na chalupě, homeopatika...

Doporučujeme

Čtěte více

Homeopatika po porodu: zmírní potíže s kojením, uleví od bolesti

Miminko je na světě, a i když je vaše radost jistě nevýslovná, pravděpodobně...

Homeopatika pro klidné prožití období Dušiček

Pozvolna se blíží přelom října a listopadu a s ním i období Dušiček. Pro někoho...

Homeopatika pro kojené děti

Kojení je nejlepší výživou pro miminka, ale někdy může být spojeno s různými...

Homeopatika pro těhulky: těhotenství a příprava na porod

Těhotenství je sice přirozenou věcí, ale menší či větší potíže potkají snad...

Homeopatika při „císaři“ uleví nejen od bolestí

Jste těhotná a bojíte se „císaře“, nebo jej porodník rovnou plánuje? I v této...

Homeopatika při či po antibiotické léčbě

Antibiotika jsou nezbytné a velmi často předepisované léky. Nicméně u mnohých...

Homeopatika si dokážou poradit i s akutní rýmou

<p>Chladné měsíce roku jsou pro mnohé z nás spojeny s rýmou a nachlazením a...

Homeopatika spraví rytmus vašeho zažívání

Mnoho z nás často trápí pocity těžkého žaludku a další problémy spojené s trávením....

Homeopatika šitá na míru potížím stárnoucích mužů

Běžně se mluví o tom, že u žen dochází s ukončováním jejich plodného života...

Homeopatika umí podpořit léčbu poruchy příjmu potravy

Různými formami poruch příjmu potravy trpí řada především mladých lidí. Řešení...

Homeopatika vhodná pro zimní pobyt na horách

Na zimní období a s ním spojené radovánky, nejen na horách, se těší mnoho z...

Homeopatika, bez kterých se na dovolené neobejdete

Že vás titulek trochu vyděsil? Možná že vaše letní prázdniny budou bez chybičky...

Horečka k alergii nepatří!

Mnoho projevů alergie je možné zaměnit s běžným nachlazením, jsou totiž stejné....

Horečka po návratu ze zahraničí? Raději se nechte prohlédnout!

Vysoká teplota je odpovědí těla na infekci. Pokud se objeví poté, co jste se...

Horečka, příznak chřipky, ale někdy také rakoviny

Vysokou teplotu většinou vnímáme jako nepříjemnost, která provází nejčastěji...

Horečnaté křeče u dětí a jak je zvládnout

Křeče při horečkách neboli febrilní křeče se objevují hlavně u malých dětí....

Horká koupel brání početí dítěte

Koupel, lázeň nebo vířivka s příliš teplou mohou být sice příjemnou relaxací,...

Hormon štěstí může pomoci při léčbě osteoporózy

Serotonin, díky jehož produkci v mozku se cítíme šťastni, se možná uplatní i...

Hormon štěstí versus rakovina kůže

Spálená kůže není jedinou nepříjemností, která nám hrozí, pokud to přeženeme...

Hormon z tukové tkáně „podporuje“ rakovinu

Obezita má vliv na nemoci srdce a cév, cukrovku a nemoci kloubů. Může ale také...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#