#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jak mohou homeopatika pomoci při problémech se soustředěním u dětí?

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 1.10.2020
Problémy s udržením pozornosti jsou u školních dětí velmi časté

Po vynuceném uzavření škol a prázdninách se děti po dlouhé době opět vrací do školních lavic. Pro některé z nich může být velmi obtížné se vrátit k soustředěné činnosti, či ji dokonce započít. I v těchto případech lze využít pomoci homeopatie.

Problémy s udržením pozornosti jsou u školních dětí velmi časté. Nicméně je potřeba si uvědomit, že obvyklý způsob výuky je v protikladu k dětské přirozenosti. Od dětí se očekává tiché sezení, maximální pozornost výkladu, svědomité plnění uložených úkolů a to, že látku zvládnou hned napoprvé, což je jakási idealistická představa mnohých učitelů (a často i nás rodičů).

Děti jsou od přírody zvídavé, zkoumavé, ale také vnímavé a citlivé. A každé dítě má svůj způsob, jak okolní svět zkoumá a jak si nové poznatky vštěpuje do paměti. Je tedy potřeba najít určitou cestu, jak ponechat dětem svobodu a spontánnost a přitom dodržet daná pravidla a zvyklosti vzdělávacího systému.

Jak se může projevovat snížená schopnost soustředění u dětí?

  • Není schopné sedět delší dobu v klidu,
  • snadno se nechá vyrušit,
  • má problémy plnit uložené úkoly, jež se mu musí často opakovat,
  • jen obtížně si organizuje svoje věci, často něco ztrácí,
  • má méně čitelný rukopis a celkově je také méně obratné ve srovnání s vrstevníky,
  • může mít i problémy s chováním, projevuje se u něj například náladovost, podrážděnost, agresivita a problémy s navazováním sociálních kontaktů a hledáním kamarádů.

Poruchy soustředění mohou souviset s jinými problémy

Pozornost je velmi úzce spojena s emocionalitou a v některých případech může souviset i s jinými problémy. Na vině mohou být závažnější chronická onemocnění či přímo syndrom ADHD. Také některé léky mohou mít vliv na soustředění. Nejčastější příčiny poruchy pozornosti jsou však banální: 

  • nedostatek spánku či špatná spánková hygiena,
  • nadbytek cukru či tuků ve stravě a s tím spojené kolísání hladiny krevního cukru,
  • příliš času stráveného u televize či s elektronikou,
  • emocionální problémy, jako je například rozvod rodičů, domácí hádky, dominantní chování rodičů, nepřijetí sourozenci či v třídním kolektivu atd. 

Řešení problémů s učením a problémů s udržením pozornosti by mělo vždy být komplexní. Vhodné je klasické lékařské vyšetření k vyloučení závažnějších tělesných onemocnění a provedení laboratorních vyšetření. U některých dětí může napomoci vyšetření v pedagogicko-psychologické poradně. Pak je potřebný vhodný přístup ve škole, stanovení domácího režimu, úprava stravovacích návyků a použití homeopatických léků a vhodných doplňků stravy.

Režimová opatření

Určitá režimová opatření a organizaci dne by měly dodržovat všechny školou povinné děti, u prvňáčků, respektive všech dětí prvního stupně ZŠ, by si svůj čas měli zorganizovat i rodiče. U dětí, které mají problémy s pozorností, je to ještě důležitější. Jde zejména o tyto zásady: 

  • Organizace času – je vhodné naplánovat dítěti i sami sobě čas věnovaný příslušným denním aktivitám s tím, že pro každou z nich je potřeba vyčlenit dostatek času, aby vše probíhalo v klidu a pohodě. Stres s sebou přináší negativní emoce a ty se na děti snadno přenesou. K organizaci času patří i čas na učení a jasně daná pravidla stran vstávání i odchodu do postele, stejně jako jasně vymezený čas na televizi a elektroniku. V neposlední řadě je potřeba nechat dostatek času na klidnou snídani.
  • Zajistit dítěti dostatek kvalitního spánku.
  • Dítě vhodně motivovat a podporovat a vyzdvihovat pozitivní stránky školy.
  • Budovat pozornost a obratnost didaktickými hrami a stavebnicemi.

Při plnění domácích úkolů je u nesoustředěných dětí potřeba zajistit prostředí, které nabízí jen minimum podnětů, jež narušují pozornost. Zároveň je nezbytné mít všechny potřebné pomůcky a materiály v dosahu. Psaní úkolů by mělo být zakomponováno v pravidelných denních aktivitách, nicméně je potřeba dbát na krátké přestávky, protože dlouhodobější udržení pozornosti je pro děti velmi obtížné.

Homeopatie na podporu soustředění

Následující výčet homeopatických léků se u dětí s poruchami pozornosti používá nejvíce. Příslušný přípravek podáváme 1× denně v dávce 5 granulí. Zlepšení by se mělo dostavit v horizontu 4–6 týdnů, v opačném případě je nutno zvážit jiné homeopatikum či návštěvu homeopata.

Baryta carbonica 15 C – homeopatikum vhodné pro děti, které jsou viditelně vývojově opožděné fyzicky, emocionálně i mentálně. Velmi dlouho jim trvá, než něco pochopí, látka se jim musí mnohokrát opakovat. Jsou velmi plaché, bojí se ostatních dětí v kolektivu či neznámých lidí.

Calcarea carbonica 15 C – přípravek pro děti, které jsou velmi bázlivé a plaché a mají z nového prostředí obavy a strach. Celkově jsou pomalejší ve vývoji i v učení, ale dokážou pracovat velmi houževnatě a vytrvale. Potřebují svoje tempo. Mají málo sebedůvěry, proto nemají rády, když se na jejich úkoly, psaní a podobně někdo dívá, protože mají obavy, že se jim ostatní budou smát. Celkově jsou ochablé, snadno unavené a hodně ospalé.

Calcarea phosphorica 15 C – homeopatický lék pro děti, jež neudrží dlouho pozornost, rychle se unaví a potom je rozbolí hlava, zejména když mají v rozvrhu více hodin. Jsou to většinou děti štíhlé, vytáhlé konstituce, které jsou takto hubené i přesto, že jejich typické chutě jsou na tučné potraviny a uzeniny. Učitelé si na ně mohou stěžovat pro jejich neposednost.

Argentum nitricum 15 C – přípravek pro nervózní děti, které mají velkou trému buď z nástupu do školy, nebo především před zkouškami. Jsou to děti s velkou impulzivitou, která jim brání v systematické práci. Nevydrží delší dobu u jedné činnosti a jejich práce se dá charakterizovat slovem chaos. Mají obrovskou touhu po sladkostech, což jejich problémy jen zhoršuje. Může napomoci i dětem, které se často baví rychlými akčními hrami na počítačích.

Ignatia amara 15 C – je vhodné pro citově nestabilní úzkostné děti, které mají sklon ke vzdychání a plačtivosti, chtějí být nejraději samy, o problémech nerady mluví, raději o samotě pláčou. Pokusy o útěchu razantně odmítají, dokážou být ale i vzteklé. Jejich rozpoložení dokáže zlepšit pouze zajímavá činnost a rozptýlení. Za jejich problémy se často skrývá emocionální zranění – kritika od kamarádů či ze strany rodičů, případně stesk po domově, pocit osamocení či zármutek. Může napomoci i u dětí s problémy v rodině.

Kalium phosphoricum 15 C – jeden z nejvýznamnějších homeopatických léků na problémy s pozorností a učením. Je vhodný pro děti, které jsou přetížené školními povinnostmi, kroužky a podobně anebo jsou unavené z dlouhého ponocování či sledování televize a mobilů. Pak je pro ně těžké číst, učit se a snadno je z toho rozbolí hlava. Když se na ně potom „tlačí“, jsou vzteklé a podrážděné.

Phosphorus 15 C – je určen pro děti jemné, štíhlé a vysoké. Tyto děti jsou velmi živé, rády si hrají a potřebují společnost a z toho pramení jejich problémy s pozorností. Jsou velmi citlivé na emoce ostatních, jsou milé a snadno si udělají kamarády. Na druhou stranu ale mají hodně obav a strachů a svou energii velmi rychle vyčerpají. Mají rády ovoce, šťávy a chladné nápoje.

Pulsatilla 15 C – homeopatikum pro děti, jejichž problémy se soustředěním pramení ze separační úzkosti. Bývají lítostivé, plačtivé a potřebují velkou emocionální podporu ze strany rodičů i učitelů a spoustu mazlení a utěšování.

Lycopodium clavatum 15 C – přípravek pro děti, které jsou vnitřně velmi nejisté a málo sebevědomé. Tento nedostatek si kompenzují snahou dominovat slabším a přitom samy snadno podléhají dominantnějším dětem.

Natrum muriaticum 15 C – je určeno smutným a citlivým dětem. Snadno se jich dotkne i dobře míněná výtka či poznámka. Bývají osamělé, plaché a skromné. Odmítají útěchu a společnost ostatních. Mívají jen málo opravdových přátel a jejich ztrátu prožívají tragicky. Za jejich odtažitostí a samotářstvím se často mohou skrývat velké rodinné problémy.

Sepia officinalis 15 C – homeopatický lék vhodný pro děti, které mají problémy s udržením pozornosti a zapamatováním si. Jsou odtažité, smutné, osamělé a nemají rády společnost. Nechtějí se zapojovat do kolektivu a her. Jsou raději samy, nemají rády pokusy o projevení sympatií a utěšování. Dělá jim dobře energický pohyb, sport či tanec.

Doplňky stravy

Vyvážená a kvalitní strava je základem pro všechny děti, ovšem pro jedince, kteří mají problémy s učením či chováním, o to důležitější. Mnoho studií potvrdilo, že za školními problémy může být skrytá velká řada deficitů vitamínů, minerálů a dalších látek a jejich vhodné doplnění může být stejně účinné jako například podávání léku pro děti s ADHD.

  • Esenciální mastné kyseliny – nachází se především v rybím tuku, ovlivňují jednak propustnost střevní sliznice a podporují správný vývoj mozkové tkáně.
  • Magnezium – v jedné studii bylo zjištěno, že ve skupině dětí s ADHD mělo deficit hořčíku 95 % dětí. Další studie pak prokázaly zklidňující efekt při jeho podávání v dávce 200 mg/den.
  • Železo – jde o hlavní stavební prvek hemoglobinu, ale je potřebné i pro aktivitu dopaminu, neurotransmiteru důležitého pro naše chování a soustředění. Jeho užívání by ale mělo být podloženo laboratorním vyšetřením.
  • Zinek – je také důležitý pro tvorbu nejvýznamnějších mozkových transmiterů – dopaminu a serotoninu – a jeho snížená hladina byla taktéž potvrzena u dětí s ADHD.
  • Vitamín C – je opět potřebný pro tvorbu neurotransmiterů a chrání mozkové buňky před volnými radikály.
  • Vitamíny B – jsou důležité pro metabolismus a strukturu neuronů, stejně jako pro tvorbu neurotransmiterů.
  • Fosfatidylserin – jde o fosfolipid, který je základní součástí všech buněčných membrán a jeho koncentrace v mozku je obzvlášť vysoká. Nachází se ve vejcích a sóje.
  • Probiotika – špatné složení střevní mikroflóry může ovlivňovat i fungování mozku. Přerůstání kvasinek, plísní a škodlivých bakterií, které bývá často vyvoláno nevhodnou stravou nebo antibiotiky, může mít za následek snížení obranyschopnosti, přecitlivělost na určité potraviny a v neposlední řadě i problémy s chováním a pozorností.

MUDr. Jaroslav Čupera

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+8
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Syndrom neklidných nohou – jak nám mohou pomoci homeopatika

Máte problémy se spánkem, protože neustále pociťujete nutkání hýbat nohama?...

Na bolesti bříška pomohou homeopatika

Bolesti bříška mohou potrápit děti i jejich rodiče již od nejútlejšího věku....

Jak na úzkosti? Pomoci mohou i homeopatika

Úzkostné stavy v mírné formě občas zažívá každý z nás. Většina lidí určitě zažila...

Jak mohou homeopatika pomoci při menopauze

Období menopauzy provází celá řada nepříjemných projevů. Ženy obtěžují nejen...

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

Kašel u batolat zmírní homeopatika

Zimní období je u mnoha dětí spojeno s různě častými onemocněními s teplotami...

Pomoci vstřebávat železo mohou i homeopatika

Každý desátý Čech má v těle méně železa, než je třeba. Přitom je tohoto prvku...

Játrům pomohou homeopatika

Jaro je období velké zátěže pro játra. Jednu z možností, jak jim pomoci, nabízí...

Na pomočování u dětí vyzkoušejte homeopatika

Pomočování je u dětí v období růstu normální. Ale i tak tento problém dětem...

Jak mohou homeopatické léky pomoci při bolesti břicha u dětí?

Bolest břicha je jedním z nejčastějších trápení zejména mezi školáky a adolescenty....

Doporučujeme

Čtěte více

Jak lze léky proti nevolnosti kombinovat s léčbou deprese?

Se zkracujícími se dny se častěji než jindy v roce objevují či zhoršují depresivní...

Jak lze zabránit vzniku krevních sraženin? Léky proti srážení krve

Důvody, proč může být potřeba snížit srážlivost krve, mohou být různé − od poruchy...

Jak minimalizovat trvalé následky po léčbě nádoru prostaty

Po léčbě rakoviny prostaty může být všechno jinak – ale také nemusí. Záleží...

Jak mít cukrovku pod kontrolou?

Našli vám cukrovku a obáváte se razantní změny životního stylu? Pokud však zvládnete...

Jak mluvit s dětmi o sexu

Mnoho rodičů přiznává, že se rozhovorům o sexuálních otázkách se svými dětmi...

Jak moc je můj nádor pokročilý? A uzdravím se?

Vyšetření potvrdila, že máte rakovinu prsu. Teď je důležité zvolit vhodnou léčbu....

Jak moc tikají vaše biologické hodiny?

Pokud se žena rozhodne naplánovat dopředu své těhotenství, je dobré zvážit,...

Jak moderní biologika léčí roztroušenou sklerózu

V České republice trpí roztroušenou sklerózou přibližně 20 000 lidí. Ani přes...

Jak mohou homeopatické léky pomoci při bolesti břicha u dětí?

Bolest břicha je jedním z nejčastějších trápení zejména mezi školáky a adolescenty....

Jak mohou homeopatika pomoci při menopauze

Období menopauzy provází celá řada nepříjemných projevů. Ženy obtěžují nejen...

Jak mohou lupénkáři ochránit své klouby?

Psoriatická artritida neboli zánět kloubů spojený s lupénkou postihne během...

Jak mohou mladí a zdraví profitovat z očkování proti pneumokokům?

Závažné infekce způsobené pneumokoky nejvíce ohrožují malé děti a seniory. To...

Jak může dojít k odchlípení sítnice?

Odchlípení sítnice představuje pro pacienta poměrně značné riziko ztráty zraku,...

Jak může matrace pomoci při bolestech zad? Více, než byste čekali!

S trochou nadsázky se dá říct, že kvalitní spánek představuje půl zdraví, a...

Jak může pomoci konopí v léčbě rakoviny?

Během terapie rakoviny sužuje mnoho pacientů nevolnost a zvracení. Pokud nepomáhá...

Jak může při drogové závislosti pomoci rodina

Význam rodiny je při překonávání závislosti na drogách zcela zásadní. Už jen...

Jak může psychoterapie pomoci onkologickým pacientům

Vyslechnout si od lékaře diagnózu nádorového onemocnění znamená velkou změnu...

Jak může tabletová léčba ovlivnit vaše zažívání?

Zažívací obtíže patří mezi nejvíce obtěžující příznaky roztroušené sklerózy....

Jak může vaše srdce opět získat správný rytmus

Oznámil vám lékař, že trpíte poruchou srdečního rytmu? Zachovejte klid, nadměrné...

Jak můžete dětem pomoci od strachu z jehel

Injekcí se bojí skoro každé malé i starší dítě. Bohužel, u některých nemocí,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#