#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jak na úzkosti? Pomoci mohou i homeopatika

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 12.6.2019
Úzkostný člověk je v neustálém napětí, jeho reakce bývají neadekvátní a mohou kolísat

Úzkostné stavy v mírné formě občas zažívá každý z nás. Většina lidí určitě zažila písemky a zkoušky ve škole, pracovní pohovory, nepříjemné situace v zaměstnání a mnoho dalších situací. Problémem se ale úzkosti stávají tehdy, pokud jsou intenzivní, objevují se pravidelně, či dokonce začnou bránit nějaké činnosti. Jednou z účinných pomocí je i homeopatie.

Co je to úzkost?

Úzkost je z psychologického hlediska důsledkem konfliktu mezi naší osobností a naším vlastním sebehodnocením. Na formování osobnosti mají velký vliv naše vlastní zkušenosti z minulosti a také naše promítání, jak by něco mohlo či mělo být. Pokud některou z těchto složek naše mysl vyhodnotí tak, že neodpovídá jejímu ideálnímu obrazu, vzniká tenze a úzkost. Ta je většinou uvedena nějakým spouštěčem, který může být racionální, ale i zcela smyšlený a irelevantní. Ten pak spouští tok úzkostných myšlenek, které vedou k reakci na úrovni psychické, tělesné a nakonec i na úrovni chování. Úzkostný člověk je v neustálém napětí, jeho reakce bývají neadekvátní a mohou kolísat od neurotického chování až po panickou ataku. Také je vlastně neustále vázán myšlenkami do budoucnosti a nedovede prožívat svoji současnou situaci.

Na psychické rovině se úzkost může projevovat jako neustálý tok myšlenek, nervozitou a neklidem, podrážděností, ale i poruchami spánku − jak ve smyslu nespavosti, tak i únavy a nadměrné spavosti. Mohou s ní souviset také poruchy se soustředěním a pamětí. Na tělesné rovině může mít velkou škálu projevů, které někdy mohou i zastínit její skutečnou (psychickou) příčinu. U úzkostných pacientů se můžeme setkat s potížemi s vysokým tlakem, bušením srdce, pocitem knedlíku v krku, tlaku na hrudi, závratěmi, bolestmi zad či kloubů, migrénami, suchostí v ústech či například s pocením dlaní. Pokud se úzkost projevuje hlavně tělesnými příznaky, může být velmi těžké odhalit její pravou příčinu, stejně jako najít pravý spouštěč pacientových potíží.

Homeopatická pomoc

Homeopatie jakožto metoda léčící tělo i mysl, je velmi účinnou pomocí. Základní homeopatické léky na úzkostné stavy jsou:

  • Aconitum napellus 15C − lék pro náhle vzniklé strachy a stavy paniky, které se mohou dostavit po emočním šoku, ohrožení vlastního života či nehodách. Je vhodný pro osoby, které jsou agitované, neklidné a vyděšené až do té míry, že se mohou bát, že zemřou. V tělesné rovině doprovází stav suchost v ústech, bušení srdce a vysoký tlak.
  • Arsenicum album 15C − určen pro osoby, jejichž strachy a obavy se týkají hlavně témat jistoty, bezpečí a zdraví. Veškeré tyto potíže se u nich zhoršují v noci a tehdy, když jsou o samotě. Proti těmto strachům se brání pečlivostí a perfekcionismem. Jsou úzkostní, neklidní, neustále mění místo a chtějí něčí společnost. Pak ale mohou být podráždění a kritizovat. V tělesné rovině může stav doprovázet slabost a pocit tíže na hrudi.
  • Argentum nitricum 15C − homeopatikum vhodné pro osoby velmi úzkostné, které začnou být ve stresu neúměrně zbrklé. Jsou to jedinci netrpěliví a impulzivní. Jejich typická obava zní: „Co kdyby…“ Mívají velkou trému ze zkoušek a podobných událostí. Nesnáší horko a v davech se cítí špatně. Mívají i velkou chuť na sladké, i když jim nedělá dobře. Na tělesné rovině mívají emoční průjem, pálení žáhy a plynatost s říháním.
  • Calcarea carbonica 15C − hodí se pro osoby, které trápí hlavně strach ze ztráty kontroly. Věci dělají rutinně a velmi lpí na jejich dodržování. To u nich posléze vede k přetížení prací, zodpovědností a povinnostmi. Pak začnou trpět úzkostmi s bušením srdce, dušností a snadným pocením. Mohou mít strach, že přijdou o rozum, anebo se obávají nějaké vážné nemoci.
  • Gelsemium sempervirens 15C − přípravek pomáhající osobám, jejichž úzkostné stavy doprovází paralýza s chvěním. Tyto potíže se mohou dostavit nejčastěji v důsledku špatných zpráv. Dotyční se cítí jako omámení, třesou se vnitřně i navenek, jednak vzteky a jednak obavami z toho, co se vlastně bude dít. V těchto stavech nedovedou racionálně uvažovat. V tělesné rovině je typickým příznakem slabost a pocit točení hlavy.
  • Ignatia amara 15C − homeopatikum vhodné na následky špatných zpráv a emočních traumat. Úzkost vede u těchto osob k emoční nestabilitě s velkými výkyvy od hysterického smíchu k pláči či výbuchům vzteku. V takových situacích chtějí být raději samy, vzdychají a vyhýbají se hovoru. V tělesné rovině mohou mít pocit knedlíku v krku a bolesti hlavy. Jediné, co jim pomáhá, je zabavit se nějakou činností a na problémy prostě nemyslet.
  • Kalium phosphoricum 15C − pomáhá osobám, jejichž potíže jsou důsledkem přepracování či velkých starostí. Cítí se zahlcené, přepracované a přetažené. Jsou vystresované, vystrašené, přecitlivělé a podrážděné. Často mají strach z nervového zhroucení nebo z toho, že se stane něco špatného. Bolí je hlava a jakékoliv další starosti či problémy je vyčerpávají.
  • Lycopodium 15C − preparát vhodný pro osoby úzkostné a nerozhodné, které trpí trémou. Jejich úzkost pramení povětšinou z toho, že se obávají změn a nových věcí. Svoje strachy a úzkosti ale maskují pózou dominance a tvrdosti.
  • Pulsatilla 15C − homeopatický lék pro jemné a citlivé osoby, jejichž úzkostné stavy jsou doprovázeny pláčem. K jejich zvládnutí tito jedinci potřebují většinou intenzivní podporu partnera.

Příslušný lék v dávce 5 granulí můžete užít i několikrát denně podle aktuálního stavu. Pokud se však situace v průběhu jednoho až dvou týdnů nezlepší, je namístě vyhledat odbornou pomoc.

Co dalšího můžete udělat?

Důležitou součástí léčby je také úprava stravy s vynecháním jednoduchých cukrů, alkoholu, kávy, černého čaje a cigaret. Tyto látky vedou ke kolísání hladiny krevního cukru anebo k nadměrné stimulaci nadledvin a potíže při úzkostných stavech zhoršují. Ke stabilizaci cukru v krvi pomůže i pravidelný přísun chromu, doporučuje se 200 mg 2−3× denně. Ke stabilizaci buněk nervových i svalových pomůže doplnění kalcia a magnesia v poměru 500 mg kalcia a 250 mg magnesia denně. Pro jejich správné využití v buňkách je vhodné je doplnit ještě i o vitaminy skupiny B.

Jednou z nejúčinnějších metod zvládání stresu je pravidelné cvičení. Zde je na výběr velké množství nejrůznějších technik. Pomoci ale mohou i bylinky. Pacientům lze doporučit čaj z heřmánku, který tlumí vztek a narušené trávení. Je velmi vhodný například u dětí s poruchami pozornosti. Na zklidnění je dobrá také bylinka mučenka. Ta tlumí nadměrný tok myšlenek, které člověka neustále sužují. Na úzkosti účinně působí také levandule, která pomáhá redukovat stres a podporuje správné trávení.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+114
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Syndrom neklidných nohou – jak nám mohou pomoci homeopatika

Máte problémy se spánkem, protože neustále pociťujete nutkání hýbat nohama?...

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

Jak mohou homeopatika pomoci při menopauze

Období menopauzy provází celá řada nepříjemných projevů. Ženy obtěžují nejen...

Na bolesti bříška pomohou homeopatika

Bolesti bříška mohou potrápit děti i jejich rodiče již od nejútlejšího věku....

Návrat do školy usnadní homeopatika

Na všech stupních vzdělávání se mohou objevit situace spojené s úzkostí. Od...

Pomoci vstřebávat železo mohou i homeopatika

Každý desátý Čech má v těle méně železa, než je třeba. Přitom je tohoto prvku...

Homeopatika pro klidné prožití období Dušiček

Pozvolna se blíží přelom října a listopadu a s ním i období Dušiček. Pro někoho...

Jak mohou homeopatika pomoci při problémech se soustředěním u dětí?

Po vynuceném uzavření škol a prázdninách se děti po dlouhé době opět vrací do...

Játrům pomohou homeopatika

Jaro je období velké zátěže pro játra. Jednu z možností, jak jim pomoci, nabízí...

Blížící se svátky pomohou zvládnout homeopatika

Vánoce nejsou jen o klidu, radosti, lásce a vzájemném porozumění. Pro mnoho...

Doporučujeme

Čtěte více

Jak na mravenčení a svědění, které nedá spát

Ačkoliv se svědění a mravenčení může oproti dalším projevům roztroušené sklerózy...

Jak na nákupy, když nemáte energii?

Vrátili jste se z návštěvy obchodního centra naprosto vyčerpaní a rozhodnutí...

Jak na neuropatickou bolest po léčbě rakoviny?

Podle statistik má 30 až 40 % lidí podstupujících chemoterapii zkušenosti s...

Jak na odvykání kouření? Vybírejte bezpečné formy přípravků na odvykání

Snažíte se přestat kouřit a máte obavy, zda jsou léčivé přípravky určené k odvykání...

Jak na omlazení cév a kůže? Zkuste rutin

S přibývajícími lety přirozeně klesá kvalita pojivových tkání v organismu, což...

Jak na opary s homeopatiky

Opary jsou velmi nepříjemnou záležitostí. Zvláště, objevují-li se opakovaně....

Jak na pevné a pružné žíly nejen v těhotenství

Funkce žilního systému je u budoucích maminek významně ovlivněna nejen hormonálními...

Jak na potíže s vyprazdňováním při roztroušené skleróze?

Roztroušená skleróza (RS) s sebou často přináší i potíže, o kterých se většina...

Jak na stres s homeopatií

Stres jako problém moderní doby se dotýká snad každého člověka. Kromě toho,...

Jak na střevní dyskomfort?

Víte, že naše střevo obsahuje mikroorganismy prospěšné pro naše zdraví, ale...

Jak na výron kotníku u dětí? Vyzkoušejte enzymoterapii!

Výron kotníku není žádná legrace. Patří k nejčastějším zraněním a rozhodně není...

Jak na vysoký cholesterol? Nejprve bez léků

Vysoký LDL-cholesterol urychluje aterosklerotický proces. Vinou toho se pak...

Jak na život s depresí? Zeptejte se v naší nové poradně

Trpíte vy nebo někdo ve vašem okolí depresí? Nemáte odvahu se zeptat svého lékaře...

Jak načasovat otěhotnění? Nebojte se vysazení antikoncepce

Budu mít problém otěhotnět? Jak dlouho mám po vysazení antikoncepce vlastně...

Jak najít zubaře, který ošetří i hemofilika

Hemofilici mimo zdravotní záležitosti, které vyplývají z jejich onemocnění,...

Jak nakládat s použitými inkontinenčními pomůckami?

Používání inkontinenčních pomůcek se týká žen i mužů různých věkových kategorií....

Jak nakopnout imunitu před sychravým podzimem?

Již brzy se teplota nenávratně propadne a studený vichr oznámí příchod podzimu....

Jak nám léto u moře pomůže v boji s chřipkou v zimě?

V roce 2007 sice sluníčko moc nepřálo, ale jistě se našlo alespoň několik teplých...

Jak napomoci muži ke štěstí aneb Svatyně penisu

Podle korejské expertky na vztahy by ženy měli svému partnerovi vytvořit svatyni...

Jak nás mohou ovlivnit nemoci našich předků?

Genetické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných k diagnostice a prevenci...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#