#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kašel i nachlazení stopnou homeopatika

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 1.11.2017
Spolu s podzimem opět nadchází sezóna nejrůznějších nachlazení, kašle, zvýšených teplot a viróz.

Spolu s podzimem opět nadchází sezóna nejrůznějších nachlazení, kašle, zvýšených teplot a viróz. Homeopatická léčba umí nemoci nejen léčit, ale také jim předcházet.

S léčbou začněte včas

Před vlastním vypuknutím nějaké nemoci se člověk různě dlouhou dobu takzvaně „necítí“ nebo tento stav popisuje slovy „že na něj něco leze“. Příznaky nastupující choroby jsou v tomto období nespecifické či jen lehké a nevěnujeme jim často náležitou pozornost. Jenže homeopatika nasazená již v této fázi můžou nemoc buď úplně zarazit, nebo zařídit, aby probíhala podstatně mírněji. Použít lze některý z následujících léků: 

  • Aconitum napellus 9CH – přípravek užitečný po náhlém silném prochladnutí, jako je třeba pád do studené vody či profouknutí ledovým větrem. Potíže může způsobit i nedostatečné oblečení v chladném dni. Když je tento lék nasazen včas, dokáže zabránit dalším nepříjemnostem.
  • Rhus toxicodendron 9CH  preparát se hodí především po prochlazení či promoknutí zahřátého a zpoceného těla, třeba venku při sportu.
  • Nux vomica 9CH – pomáhá v okamžiku, kdy se nastupující nemoc projeví pocitem, že se nijak nelze zahřát. Stav doprovází mrazení v zádech a případně kýchání, byť ještě bez rýmy. Za rozvojem choroby může být vystavení se studenému průvanu.
  • Ferrum phosphoricum 9CH – přípravek se osvědčil při pocitu vnitřní horkosti, což bývá předzvěstí nastupující virózy. Nemocný může mít i zarudlé tváře, ovšem teplota (zatím) zůstává normální.

Výše uvedené léky je vhodné zpočátku užívat v hodinových intervalech, které se později prodlužují. V naprosté většině případů se žádná nemoc neprojeví nebo jen ve velmi mírné podobě.

Co pomůže od kašle a nachlazení

Vývoj nemocí horních cest dýchacích bývá často typický. Objeví se rýma, která se přesune na průdušky a vznikne zánět průdušnice a průdušek s kašlem. Vše může být doprovázeno různě zvýšenou teplotou. V takovém případě lze nasadit celou řadu homeopatických léků. Které patří k nejčastějším? 

1. Homeopatika na suchý kašel

  • Aconitum napellus – je lékem na kašel, který se objeví po silném prochladnutí či profouknutí studeným větrem. Kašel a horečka typicky nastoupí kolem půlnoci. Kašel je většinou drsný, doprovázený pocitem dušnosti, a teplota vystupuje třeba až ke 40 st. C. Nemocný se přitom vůbec nepotí. Pokud se tento lék podá včas, může předejít přechodu onemocnění do závažnějšího postižení.
  • Belladonna – zabírá na kašel vyvolaný suchostí sliznic v časné fázi zánětu s překrvením. Většinou to bývá na počátku nějakého infekčního onemocnění. Často dobře navazuje na lék Aconitum, když se nemocný s vysokou teplotou začne potit. Kašel je opět suchý, štěkavý, sliznice v krku je zarudlá, stejně jako kůže, ze které přímo sálá teplo.
  • Bryonia alba – přípravek se hodí pro nachlazení s rýmou, které „přechází do hrudníku“ a vyvíjí se v postižení průdušek s kašlem. Pomáhá hlavně tehdy, když se stav nemocného horší každým pohybem, a dokonce i pokusem o hlubší nádech. Úlevu přináší ležení a sevření hrudníku rukama. Kašel může doprovázet opět vysoká horečka a veliká žízeň. Pacientovi se uleví po vypocení.
  • Phosphorus  lék pro osoby, jejichž nachlazení se snadno přesune na průdušky. Kašel je u nich vyvolán pocitem dráždění v dýchacích cestách. Zhoršuje ho mluvení, smích, pohyb či změna teploty v místnostech, tedy i přechod z tepla do chladu či naopak. Kašel doprovází pocit sevření na hrudi. Zlepšuje se v teplé posteli. Nemocný často vyžaduje ledové nápoje.
  • Ferrum phosphoricum 9CH – hodí se na suchý kašel, který doprovází teploty do 38 st. C. Další příznaky mohou být bolesti uší, případně krvácení z nosu. 

2. Homeopatika na vlhký kašel

  • Drosera – jde o přípravek na kašel s prudkými záchvaty, kdy pacient nemůže popadnout dech. Občas dochází až k nevolnosti se zvracením. Kašel se objevuje typicky po ulehnutí do postele, vyvolá jej ale i mluvení, jídlo nebo studené nápoje. Lék se hodí pro osoby velmi zimomřivé, které se v noci hodně potí.
  • Hepar sulfur – zabírá na kašel po prochladnutí u zimomřivých dětí, které snadno nastydnou a jejich veškeré sekrece na sliznicích mají hnisavý charakter. Často trpí na rýmy, sinusitidy či laryngitidy. Zlepšení přináší nejlépe vlhké teplo, jakékoliv ochlazení (stačí například malé odkrytí pacienta v posteli) vyvolává kašel a zimnici.
  • Kalium bichromicum – je lékem spíše na pozdější stadia kašle, kdy jsou celkově postiženy sliznice dýchacích cest, počínaje rýmou, chrapotem až po zánět průdušek. Všude najdeme žlutý sekret, který se provazcovitě táhne a v nose může zasychat do krust.
  • Pulsatilla – preparát pomáhá při proměnlivém kašli. Nemocný přes den vykašlává množství žlutého hlenu, kdežto v noci je kašel suchý a dráždivý. Potíže se zhoršují v teple, v teplé místnosti, po ulehnutí a v noci. Úlevu přináší čerstvý vzduch.

V některých případech je možno použít jen jeden homeopatický lék, ale pokud příznaky na potíže nemocného úplně „nesedí“, je možné aplikovat 2 či 3 přípravky v kombinaci. U léků vlhkého kašle je nejlepším postupem začít podávat preparát 2–3 dny v ředění 9CH a potom přejít na ředění 15CH. U suchého a dráždivého kašle můžeme ředění 15CH podávat hned od začátku léčby. Případně je léky na kašel a léky na horečku možné kombinovat, podle individuálních potíží pacienta.

Nepodceňujte doléčení

Zánět sliznic dýchacích cest může po prodělaném akutním onemocnění přetrvávat různě dlouhou dobu i po odeznění fáze vysokých teplot a akutních příznaků. K projevům přetrvávajícího zánětu patří lehce zvýšená teplota, občasné pocity horkosti či nastupující horečky a stálá lehká rýma či kašel s produkcí většinou žlutavého sekretu. V těchto případech je vhodné zánět doléčit pomocí kombinace léků Sulfur iodatum 9CH a Pulsatilla 15CH, obojí 2× denně 5 granulí. K těmto preparátům je možné přidat i Oscillococcinum 1× denně 1 tubu po dobu 14 dnů.

Imunita potřebuje podporu

Nejlepší prevencí zimních nemocí je samozřejmě posilování imunitního systému. Z homeopatických preparátů lze použít:

  • Echinacea angustifolia 5CH – má výrazný imunostimulační účinek při všech bakteriálních onemocněních, podává se 3× denně 5 granulí.
  • Oscillococcinum – je to lék vyrobený z kachny pižmovky, která představuje přírodní rezervoár chřipkových virů. Preparát silně stimuluje všeobecnou protivirovou imunitu. V rámci běžné prevence infekčních onemocnění je vhodné užívat 1× týdně 1 tubu.
  • Influenzinum 9CH – jde o preparát připravený z aktuální protichřipkové vakcíny. Představuje homeopatickou cestu k podpoře imunitního systému přímo proti virům chřipky. Doporučené dávkování je 1× týdně 10 granulí.

Aby tělo mělo sílu bojovat   

Pro správnou funkci imunitního systému je nezbytné dodržovat také zásady zdravého životního stylu. Tedy jíst vhodnou stravu, myslet na pravidelný pitný režim a mít přiměřenou pohybovou aktivitu. K tomu je možné přidat i doplnění potřebných vitaminů, stopových prvků a dalších doplňků.

  • Vitamin C prokazatelně zkracuje délku nachlazení, je to významný prvek protivirové imunity a silný antioxidant. Doporučuje se u dospělých užívat až 3× denně 1000 mg.
  • Vitamin A udržuje funkční střevní bariéru.
  • Vitamin E zlepšuje funkci obranyschopnosti těla likvidací volných radikálů – jde též o silný antioxidant.
  • Zinek je snad nejdůležitější stopový prvek pro dobrou funkci imunitního systému a pro hojení tkání. V akutním stavu se užívá 15–25 mg každé dvě hodiny.
  • Probiotika jsou důležitá – téměř 80 % buněk lidské imunity se nachází ve stěně střeva. Proto je přínosné v rámci podpory obranyschopnosti podávat i probiotika. Nejlépe samozřejmě v přírodní formě. Výborné jsou jogurty, kefír anebo kysané zelí.
  • Extrakt z černého bezu má velký protivirový a protibakteriální účinek. Ve studiích bylo prokázáno, že významně zkracuje dobu trvání chřipky.
  • Česnek patří ke známým přírodním antibiotikům. Má přímý ničivý účinek na viry a bakterie. Do těla navíc přináší dostatek síry, která je základní stavební součástí antioxidačních enzymů.
  • Tymiánový extrakt je dalším tradičním prostředkem, který optimalizuje činnost imunitního systému.
  • Horká voda s citronem, medem a skořicí kromě hydratace zklidňuje podrážděné sliznice hrdla a dýchacích cest a podporuje pocení čili eliminaci toxinů.
  • Nekouřit je zásadní. Cigaretový kouř ochromuje řasinkový epitel průdušek a zhoršuje tak možnosti samovolné očisty sliznice.

Samozřejmostí, jako u všech akutních nemocí horních cest dýchacích, je dále dostatečná hydratace, která je nezbytná pro snadnější vykašlávání hlenů. Dalším způsobem, jak přispět k lepšímu vykašlávání hlenů, je zvlhčování vzduchu v místnosti či inhalace teplé páry. Do inhalací je dobré přidat pár kapek eukalyptové esence, která zklidní překrvení průdušek a tak ulevuje bolestem při dýchání.

Ohledně stravování platí známá pravidla pro akutní onemocnění s vynecháním mléka a mléčných výrobků, potravin obsahujících nasycené tuky a eliminací rafinovaného cukru.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+44
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Kašel u batolat zmírní homeopatika

Zimní období je u mnoha dětí spojeno s různě častými onemocněními s teplotami...

Letní nachlazení a homeopatika

Být nemocný v létě zrovna nepatří do „činností“, které bychom si v prázdninovém...

Kašel pomůžou zkrotit homeopatika

Kašel patří mezi jednu z nejčastějších příčin, kdy pacienti vyhledávají radu...

Zvládněte chřipku a nachlazení šetrně – s pomocí homeopatik

Pozvolna se blíží chladné měsíce roku a s nimi přichází i období chřipek a nachlazení....

Homeopatika pro klidné prožití období Dušiček

Pozvolna se blíží přelom října a listopadu a s ním i období Dušiček. Pro někoho...

Výtažek z muškátu pomáhá i při ústupu nachlazení

Když vás přepadne běžná viróza v podobě rýmy a nachlazení, často se stává, že...

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

Nachlazení na cestách

Přestože si nachlazení většinou spojujeme s chladnými zimními dny, můžeme podlehnout...

Na bolesti bříška pomohou homeopatika

Bolesti bříška mohou potrápit děti i jejich rodiče již od nejútlejšího věku....

Jak zvládnout návštěvu stomatologa? Vyzkoušejte homeopatika!

Ošetření u stomatologa je pro mnoho lidí velmi nepříjemným zážitkem i při pravidelné...

Doporučujeme

Čtěte více

Kardiak v sauně? Rizika existují!

Saunování zná lidstvo po staletí. Prospívá totiž celému tělu – uvolňuje dýchání,...

Kardiální systém

Radostí mu poskočilo srdce. Spadl mu kámen ze srdce. Při tom pomyšlení tuhne...

Kardiorehabilitace dá srdce opět do pořádku

Pacienti s kardiovaskulárním onemocněním, popřípadě pacienti po kardiochirurgických...

Kardiorehabilitace pomůže při uzdravování srdce

Většina pacientů trpících srdečními chorobami může svým aktivním přístupem přispět...

Kardiostimulátor oslaví půl století existence

První kardiostimulátor byl v Čechách zaveden v roce 1962 a během následujících...

Kardiotokografie

Kardiotokografie, CTG, slangově „pásy“ je vyšetření zaznamenávající srdeční...

Karel Čapek a jeho boj s Bechtěrevovou nemocí – I. část

Bechtěrevova nemoc znatelně ovlivnila nejen život, ale i celé dílo Karla Čapka....

Karel Čapek a jeho boj s Bechtěrevovou nemocí – II. část

Po třicátém roce života se Čapkův stav opět zhoršil, bojoval i s jakousi vnitřní...

Karetní hazard by měl být pro nemocné srdce tabu

Kanasta, žolíky, prší – známé názvy oblíbených karetních her. Pro někoho nuda,...

Kariéra? Ani s artritidou se jí nemusíte vzdát

Práce je často pro lidi s revmatoidní artritidou místem, kde alespoň na čas...

Kašel je zcela přirozený reflex těla

Kašel je přirozený reflex těla, který má obranný charakter a tělu pomáhá. Jde...

Kašel kvůli pálení žáhy? Ano, je to možné!

Refluxní choroba jícnu se nejčastěji projevuje jako pálení žáhy a návratem potravy...

Kašel pomůžou zkrotit homeopatika

Kašel patří mezi jednu z nejčastějších příčin, kdy pacienti vyhledávají radu...

Kašel u batolat zmírní homeopatika

Zimní období je u mnoha dětí spojeno s různě častými onemocněními s teplotami...

Kašel: komplikace alergických onemocnění, nebo ochranný reflex?

Kašel je jedním z nejčastějších příznaků, se kterým pacienti přicházejí k lékaři.

Kašel: příznak kouření, nebo bronchitidy?

Pokud jste silný kuřák, pravděpodobně vás občas trápí kašel. Ne vždy je však...

Kašlete? Možná je to alergie na domácího mazlíčka

Kterékoli domácí zvířátko může vyvolat alergickou reakci. Ta může mít mírný...

Káva a cigareta – nerozlučná dvojice?

Také si nedokážete představit posezení s kamarádkou bez kávičky a cigaretky?...

Kawasakiho choroba

Kawasakiho nemoc je horečnatá choroba nejasného původu, která postihuje cévy...

Každá pokožka je jiná. O jaký typ pečujete vy?

Zima je pro kůži jednoznačně zátěžovým obdobím. Přechody z vytopených interiérů...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#