#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jaká homeopatika si vzít s sebou na dovolenou?

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 21.6.2019
Nenechte si zkazit dovolenou! Přibalte do kufru lékárničku

Ať budete trávit dovolenou doma, nebo někde u moře či na chalupě, homeopatika přijdou vždy vhod. Rychle a účinně totiž vyřeší nejrůznější drobné akutní zdravotní potíže, a tak si budete moci dny volna užít naplno. Připravili jsme pro vás přehled nejčastějších zdravotních potíží, s nimiž se můžete setkat (nejen) na dovolené, i možnosti jejich homeopatické léčby.

Strach z létání

Obavy z cesty nejrůznějšími dopravními prostředky se mohou projevovat rozmanitě. Snad nejvíce se lidé bojí cesty letadlem. Zvláště ti, kteří s tímto dopravním prostředkem nemají žádné zkušenosti anebo letěli pouze párkrát. Nicméně následujících několik léků se hodí obecně na strach z cestování a na takzvanou cestovní horečku.

  • Aconitum napellus 15 C je přípravek pro osoby, které z cesty mají obrovský strach až paniku. Bojí se, že se stane nějaké velké neštěstí a oni zemřou, což doprovází silné bušení srdce a neklid.
  • Argentum nitricum 15 C se hodí pro jedince, kteří mají před odletem či cestou mnoho strachů a obav. Spěchají a jsou zbrklí, protože mají strach, že nestihnou letadlo. Mívají i strach z výšek, klaustrofobii v kabinách a výtazích. To vše u nich může vyvolat až emoční průjmy.
  • Arsenicum album 15 C je určené pro osoby, které trpí velkou úzkostí. Představují si, že zemřou při nehodě letadla. Trápí je také nespavost, hlavně po půlnoci.
  • Calcarea carbonica 15 C je vhodná pro lidi, které trápí obavy o vlastní bezpečí či mají strach z nějakých přírodních katastrof, které je mohou na cestách potkat.
  • Gelsemium sempervirens 15 C zabírá na osoby, které mají před cestou paralyzující strach s třesem, jsou zmatení a zapomnětliví. Z hlediska tělesné roviny si můžou stěžovat na bolesti hlavy. Také musí chodit často močit.
  • Borax 5 C je hlavním lékem na nevolnost v letadlech, kterou vyvolávají či zhoršují náhlá propadání a stoupání za letu.

Nevolnost při cestování

Sezení v pohybujícím se autě či autobusu, ubíhající obrazy okolní krajiny, kopcovitý terén − to vše dokáže u některých osob pořádně podráždit smysly a následně i žaludek. Pak je potřeba mít po ruce některý z následujících léků:

  • Cocculus indicus 9 C je přípravek určený na nevolnost s ospalostí a malátností. Typicky potíže začnou náhlým opakovaným zíváním a vyústí ve zvracení. Sledování okolí vše jen zhoršuje, stejně jako například pach jídla. Stav se lepší teplem.
  • Tabacum 9 C je lékem na náhlou nevolnost se zblednutím, slabostí, studenou a opocenou kůží, zvýšeným sliněním a bušením srdce. Zlepšení přichází při zavření očí nebo s čerstvým vzduchem.
  • Ipecacuanha 9 C je přípravek na nevolnost s intenzivním sliněním, která se nezlepší ani po vyzvracení. Postižení netrpí pocitem žízně a mají navzdory intenzivnímu zvracení čistý jazyk bez povlaku.

Otrava jídlem

S mikrobiálně závadnou stravou se lze setkat kdekoliv. V některých destinacích je ale tento problém velmi častý. Vždy proto platí pravidlo důkladného mytí a případně i dezinfekce rukou. Kromě tepelně dostatečně zpracovaných pokrmů je dobré jíst pouze ovoce a zeleninu, které se dají loupat a pít jen balenou vodu. Když už se objeví příznaky otravy jídlem, pomoci mohou některé z následujících léků:

  • Arsenicum album 15 C účinkuje na potíže ze zdravotně závadných potravin, ryb, masa, zkaženého jídla či vody. Průjem a zvracení jsou silně zapáchající a jsou doprovázeny pálivými bolestmi, velkou zesláblostí a úzkostným neklidem. Obecně se postižení jedinci dožadují tepla a pijí po malých doušcích. V noci je jejich stav nejhorší.
  • Phosphorus 9 C je lék na gastroenteritidu, při které chce nemocný studené nápoje. Ty mu dočasně uleví, ale vyzvrací je, jakmile se v žaludku ohřejí. Nemocný mívá i pálivý průjem, zejména večer.
  • Ipecacuanha 9 C účinně působí při gastroenteritidě s nauzeou a zvracením, které je doprovázeno silným sliněním s čistým nepovleklým jazykem. Stav nemocného se horší jakýmkoliv pohybem. Zvláštním příznakem je, že postižení nemají pocit žízně. Břicho je v tomto stavu vzedmuté, citlivé a s kolikovitými bolestmi.
  • China rubra 9 C zabírá při akutním průjmu po požití ovoce. Průjem je doprovázen nadýmáním, ale není bolestivý. Následuje po něm únava, bledost a hypotenze. Tento lék je důležitý i během rekonvalescence po průjmovém onemocnění, kdy přetrvává slabost po ztrátě tělesných tekutin.

Popálení sluncem

Následující léky pomohou jak při popálení sluncem, tak i při hojení drobných popálenin způsobených horkou vodou či horkými předměty. Lokálně popálenou či podrážděnou pokožku účinně zklidní lék Calendula ve formě masti či gelu.

  • Apis mellifica 15 C se hodí ve chvíli, kdy jsou ložiska spálené kůže světle červená, bolesti jsou intenzivní, pálivé, s pocity připomínajícími píchání jehlami. Zlepšení zde bude přinášet studený obklad.
  • Belladonna 9 C je homeopatikum, které pomáhá na červená ložiska popálené kůže, ze kterých vyzařuje horkost a setkáme se u nich s tepavými bolestmi.
  • Cantharis 9 C pomáhá při spálení, které jde až do puchýřů vyplněných čirou tekutinou.
  • Cuprum metallicum 9 C je lék ulevující při pocení a křečích, které se objeví po spálení sluncem.

Poštípání hmyzem

V Česku se setkáváme nejčastěji s komáry, případně ovády či muchničkami, nicméně homeopatika pomohou i při kousnutí klíštětem či různými exotickými „potvorami“.

  • Apis mellifica 15 C se hodí v případě, kdy místo štípnutí vykazuje růžový otok, pálivé a bodavé bolesti, které se zlepšují studeným obkladem.
  • Ledum palustre 9 C pomáhá, když je místo štípnutí či kousnutí bledé či namodralé. Pocitově je chladné a bolesti uleví studený obklad. Hodí se na poštípání hmyzem, po vytažení klíštěte, případně jej lze použít například i po kousnutí pavoukem.
  • Hypericum perforatum 15 C je lék na štípance, které jsou velice bolestivé s vystřelující bolestí anebo po nich bolesti doprovází paralýza a pocit mravenčení.
  • Urtica urens 9 C pomáhá na velké červené skvrny u lidí, kteří jsou alergičtí na hmyzí bodnutí. Bolestem uleví v tomto případě teplý obklad.

Poranění

V případě úrazu či poranění lze použít následující homeopatika:

  • Arnica montana 9 C lze použít v případě jakéhokoliv poranění, naražení, podvrtnutí, zhmoždění či popálení. Je to hlavní lék první pomoci. Čím dříve jej poraněný dostane, tím lépe.
  • Hypericum perforatum 15 C pomáhá při poranění velmi bohatě inervovaných oblastí, jako je obličej, konečky prstů či kostrč.
  • Ledum palustre 9 C působí při podvrtnutí, kdy se kolem postiženého kloubu objeví intenzivní otok. Bolestem uleví studené až ledové obklady.
  • Ruta graveolens 9 C účinkuje při poranění periostu, tedy zejména při poranění míst, kde je kost hned pod kůží, jako jsou lokty, kolena či bérce. Pomůže i při podvrtnutí kloubů s hlubokými bolestmi a pocitem slabosti či rozbitosti. S poraněným kloubem má postižený jedinec potřebu neustále hýbat a vyžaduje teplé obklady.

Příslušný homeopatický lék podáváme v nejakutnějším stavu v dávce 5 granulí několikrát v intervalu patnácti až dvaceti minut, posléze v hodinových intervalech. Se zlepšením stavu tyto intervaly můžeme prodlužovat.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+6
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Dovolená v klidu aneb homeopatika na loď i do hotelu

Je tu se léto, čas vytouženého odpočinku. Aby byla dovolená opravdu odpočinkem,...

Homeopatika pro klidné prožití období Dušiček

Pozvolna se blíží přelom října a listopadu a s ním i období Dušiček. Pro někoho...

Zlepšete kondici své imunity! Pomohou i homeopatika

Zimní období s sebou každoročně přináší zvýšený výskyt nemocí a infekcí dýchacích...

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

Do cestovní lékárničky přibalte i homeopatika

Dovolená v běžných, ale také v exotických destinacích s sebou může přinést celou...

Homeopatika, bez kterých se na dovolené neobejdete

Že vás titulek trochu vyděsil? Možná že vaše letní prázdniny budou bez chybičky...

Na bolesti bříška pomohou homeopatika

Bolesti bříška mohou potrápit děti i jejich rodiče již od nejútlejšího věku....

Kašel u batolat zmírní homeopatika

Zimní období je u mnoha dětí spojeno s různě častými onemocněními s teplotami...

Letní nachlazení a homeopatika

Být nemocný v létě zrovna nepatří do „činností“, které bychom si v prázdninovém...

Jak zvládnout návštěvu stomatologa? Vyzkoušejte homeopatika!

Ošetření u stomatologa je pro mnoho lidí velmi nepříjemným zážitkem i při pravidelné...

Doporučujeme

Čtěte více

Jak zvládnout stárnutí s hemofilií

Dříve lékaři hemofilikům předpovídali, že se nedožijí více než třiceti let....

Jak zvládnout únavu při léčbě rakoviny

Schvácenost je jedním z nejčastějších příznaků rakoviny. Bohužel většina typů...

Jak zvládnout život na vozíku? Stanovte si pravidla!

Možná jste to čekali, možná ne, ale je to tak. Jste na vozíku a pravděpodobně...

Jak zvýšit tvorbu růstového hormonu přirozenou cestou?

Růstový hormon je hormon, který přirozeně vyrábí část mozku nazvaná hypofýza.

Jak žijí rodiny se vzácným onemocněním?

Podle České asociace pro vzácná onemocnění se za vzácnou chorobu považuje ta,...

Jak žírné buňky vyvolávají alergické příznaky?

O tom, jak vzniká alergie a jak probíhá celá řada alergických procesů, je...

Jak žít s umělou chlopní

Operovali vám srdce, konkrétně vám byla nahrazena vlastní srdeční chlopeň tou...

Jaká bude domácnost budoucnosti? Prošpikovaná telemedicínou

Nenechte se zmást – nejde o představy autora fantaskních románů Julese Vernea,...

Jaká hodnota cholesterolu je pro vás ta správná?

O neblahém vlivu zvýšené hladiny cholesterolu na naše zdraví, zejména pak na...

Jaká homeopatika jsou vhodná na léčbu popálenin?

Popáleniny jsou velmi bolestivé úrazy a jejich léčba může být velmi náročná...

Jaká jsou rizika dárcovství krve?

I dnes, v době všudypřítomného technologického pokroku, má dárcovství krve jistá...

Jaká léčba celoroční rýmy je účinná a bezpečná pro děti do čtyř let?

Rýma patří k nejběžnějším onemocněním v dětském věku. Většina případů vleklé...

Jaká omezení přináší virová hepatitida nemocnému?

Mnoho z těch, kterým lékař oznámil, že jsou nakaženi virovou hepatitidou, jistě...

Jaká onemocnění provází chronická neuropatická bolest?

Neuropatická bolest je typická pro řadu onemocnění. Kdy ji čekat a jak s touto...

Jaké další nemoci jdou ruku v ruce s hemofilií?

Délka života lidí s hemofilií se v posledních letech výrazně zvětšila. Vděčíme...

Jaké další vitaminy kromě vitaminu C podporují naši imunitu?

V souvislosti s imunitou se nejčastěji mluví o vitaminu C. Pro správnou funkci...

Jaké existují rozdíly u chlapců a dívek s Prader-Willi syndromem?

Prader-Willi syndrom (PWS) je vrozené onemocnění, které postihuje zhruba stejný...

Jaké faktory mohou ovlivnit snášenlivost chemoterapie?

Podávání chemoterapie s sebou nese výskyt možných nežádoucích účinků. Kromě...

Jaké jsou možnosti léčby vysokého cholesterolu?

Informace o vysokém cholesterolu potkáváme na každém kroku, přesto trápí až...

Jaké jsou možnosti léčby vysokého cholesterolu?

Cholesterol je pro lidské tělo důležitý kvůli výstavbě nových buněk a tvorbě...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#