#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kvasinková infekce pochvy

Zdravcentra.cz 1.6.2008

Kvasinková infekce pochvy, kandidóza, je infekce vyvolaná nejčastěji kvasinkou rodu Candida. Typicky se projevuje nepříjemnými pálením pochvy a hustým bílým výtokem. Kvasinkovou infekci pochvy potvrdí gynekologické vyšetření. Lékař si všímá vzhledu pochvy a jejího okolí, pozornost věnuje i charakteru výtoku. Provede stěr prohlédne si jej v mikroskopu. Odebraný materiál může odeslat i na mikrobiologické vyšetření.

mikrobiologie, kultivace, půda, agar,
mikrobiologie, kultivace, půda, agar,
Kvasinková infekce pochvy, kandidóza, je infekce vyvolaná nejčastěji kvasinkou rodu Candida. Typicky se projevuje nepříjemnými pálením pochvy a hustým bílým výtokem. #IMG#

Co jste možná netušili...

Malé množství Candid běžně osidluje ústa i ženskou pochvu. Za normálních okolností nezpůsobují žádné obtíže. Při porušení křehké mikrobiální rovnováhy však může dojít k jejich přemnožení a vzniku obtíží. Z lékařských statistiky vyplývá, že kandidózu zažijí v průběhu svého života až tři čtvrtiny všech žen. Každá desátá z nich se potom potýká s opakovanými obtížemi.

Nejčastějším původcem onemocnění je Candida albicans. Tato kvasinka je krásným příkladem toho jak vznikaly názvy jednotlivých mikrobů. Její pojmenování pochází z latiny a přeloženo znamená „bílá bělající se“. Nikoho tak nenechá na pochybách jakou že to mají kvasinkové kolonie barvu.

Jak vzniká...

Poševní sliznici každé zdravé ženy za normálních podmínek obývají Lactobacily (mléčné bakterie). Vyvářejí kyselé prostředí, které zaručuje, že nedojde k přemnožení jiných druhů bakterií, které by mohly vyvolat zánět. Při poruše vnitřního prostředí pochvy dochází rychle ke změně běžné mikrobiální flóry. Spolu s bakteriemi se množí i kvasinky.

Poruchu mohou způsobit různé změny v ženském organismu. Na čelních místech stojí nekontrolovaná cukrovka, užívání antibiotik, steroidů, některých druhů antikoncepce, těhotenství a stres. Na přemnožení kvasinek se pravděpodobně podílí i nadměrná hygiena s vyplachováním pochvy a používání parfémovaných intim sprayů. Vhodné prostředí pro jejich růst vytváří nošení těsného spodního prádla a oblečení. Vznik infekce podporuje vlhko v oblasti rodidel, nošení mokrých plavek, horká koupel nebo delší používání poševních tampónů a vložek.

Na přenosu kvasinek a jejich zavlečení do pochvy se může podílet i pohlavní styk. Ovšm asi jen 1/4 opakujících se kvasinkových infekcí souvisí s pohlavním stykem. Přenos kvasinkové infekce při sexuální aktivitě nebyl ale spolehlivě potvrzen. Léčba partnera, který nemá ždné příznaky, není nutná.

Jak se projevuje...

Hlavním projevem kvasinkové infekce pochvy je poševní výtok. Má obvykle bílou barvu. Způsobuje nepříjemné svědění nebo pálení zevního genitálu a dráždí pochvu i kůži v jejím okolí. Pochva je zarudlá a oteklá. Přidává se bolestivé močení a nepříjemné pocity při pohlavním styku.

Výtok má hustou konzistenci a mohou se vněm objevovat i hrudky. Bývá bez zápachu nebo naopak silně připomíná droždí. Vedle výtoku se mezi velkými a malými stydkými pysky objevují bělavé povlaky.

Kromě toho se může kvasinková infekce projevit i nadýmáním, bolestmi břicha, svěděním konečníku nebo záněty dásní. Nemocné často uvádějí neodolatelnou chuť na sladké.

Jak se potvrdí...

Kvasinkovou infekci pochvy potvrdí gynekologické vyšetření. Lékař si všímá vzhledu pochvy a jejího okolí, pozornost věnuje i charakteru výtoku. Může provést stěr  a prohlédnout si jej v mikroskopu. Odebraný materiál může odeslat i na mikrobiologické vyšetření.

Kultivace je nutná především v případech, kdy se infekce opakuje nebo nereaguje na předepsanou léčbu. Určí druh kvasinky a léky, na které je citlivá. Většinou se však diagnóza i léčba obejdou bez přesného mikrobiologického stanovení původce.

V případě podezření na celkové onemocnění může lékař odebrat vzorky krve nebo doporučit návštěvu u příslušného specialisty (např. u diabetologa nebo endokrinologa).

Jak se léčí...

K léčbě kvasinkových infekcí pochvy se používá celá řada prostředků. Některé z nich jsou vázány na lékařský předpis, jiné jsou v lékárně k dostání i ve volném prodeji. Vyrábějí se ve formě krémů, tablet nebo vaginálních globulí. Volně prodejné přípravky jsou určeny převážně pro ženy, které již kvasinkovou infekcí někdy v životě trpěly a bezpečně rozpoznají její příznaky. Ve všech ostatních případech by měla léčba následovat až po stanovení diagnózy lékařem.

Léčba je ve většině případů ambulantní. Pobyt v nemocnici se doporučuje pouze ženám s oslabenou imunitou nebo závažnými celkovými obtížemi (horečka, zimnice, nevolnost a zvracení) provázenými poševním výtokem. Takový stav může být obrazem závažnějšího problému, například zánětu ledvin, slepého střeva nebo pánevních orgánů.

Přenos kvasinkové infekce prostřednictvím sexuální aktivity nebyl spolehlivě potvrzen. U mužů se problémy objevují velmi výjimečně. Léčí se jen v ojedinělých případech.

Co dál...

Kvasinkové infekce pochvy dokáží být velmi úporné a významně obtěžovat nemocnou. Přesto obvykle probíhají nekomplikovaně a jen zřídka způsobují vážnější zdravotní problémy. Zánět způsobený kvasinkami a související výtok lze v některých případech snadno zaměnit za obtíže vyvolané kapavkou, chlamydiovou infekcí, trichomoniásou nebo bakteriální infekcí. Léčba těchto onemocnění je značně odlišná. Proto by měl diagnózu kvasinkové infekce pochvy vždy stanovovat pouze zkušený lékař.

Opakované infekce mohou být příznakem závažnějšího onemocnění. Kvasinkové infekce provázejí cukrovku, AIDS nebo některá hematologické choroby. Při jakýchkoli pochybnostech je vhodné provést podrobnější vyšetření.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Prevence vzniku a opakování kvasinkových infekcí spočívá v omezení jejich rizikových faktorů. Nenoste prádlo z umělých vláken. Ideální jsou prodyšné materiály. Zkraťte dobu působení vlhka na svá rodidla. Nezůstávejte v mokrých plavkách snažte se zabránit nadměrnému pocení. Pochvu nevyplachujte a omezte i dlouhé horké koupele. Na svá intimní místa používejte jen speciální mýdla. Vyhněte se používání deodorantů a parfémovaných přípravků.

Svá zevní rodidla utírejte vždy do čistého a suchého ručníku. Rozhodně si nepůjčujte cizí. Tampóny i vložky používejte jen přiměřeně dlouho. Pravidelně je měňte.

Dodržováním těchto několika jednoduchých zásad se Vám může podařit zabránit nebo alespoň významně omezit rozvoji kvasinkové infekce. V případě vzniku obtíží co nejdříve kontaktujte svého gynekologa.

Doporučujeme

Čtěte více

Kvalita spánku je důležitější než jeho délka

Tento podstatný objev je v oblasti spánkové medicíny tématem číslo jedna. Pro...

Kvalita tanečních drog nebude letos testována

Je testování drog službou narkomanům, nebo ochranou občanů? Národní protidrogová...

Kvalitní a sezónní potraviny – základ zdraví

Naši předci moc dobře věděli, proč je důležité dobře jíst. Sice neznali pojmy...

Kvalitní informace o očkování? Hledejte ty s odborným garantem

Světová zdravotnická organizace (WHO) se letos v rámci probíhajícího Světového...

Kvalitní inkontinenční pomůcky: Znáte je všechny?

Život s inkontinencí neznamená jen nutnost používání inkontinenčních pomůcek,...

Kvalitní výživa napomáhá rekonvalescenci po operaci

Pooperační období má i u těch zdánlivě nejjednodušších a nejkratších operací...

Kvalitní výživa urychlí hojení ran

Věděli jste, že důležitou roli při hojení ran – vedle obvazového materiálu a...

Kvalitu reprodukčního centra můžete prověřit sami

Pokud se partneři rozhodnou podstoupit umělé oplodnění, mají skutečně na výběr....

Kvalitu vrátí trvale suché pokožce homeopatika

Problémy s nadměrnou suchostí kůže jsou velmi časté, zejména u dětí a starších...

Kvalitu života při srdečním selhání určuje nejen medicína, ale i zodpovědnost pacienta

Počty pacientů s akutním i chronickým srdečním selháním stále rostou. O tom,...

Kvasinky by mohly pomoci v boji proti rakovině

Že jsou kvasinky důležité pro výrobu kynutého pečiva nebo třeba piva, to všichni...

Květen, měsíc zamilovaných srdcí

Ať už je to starobylé stavění májky nebo poměrně novodobý zvyk líbání pod rozkvetlou...

Kvůli běžnému nachlazení očkování neodkládejte – rozhodnutí nechte na lékaři

Očkování dětí je provázeno řadou nepodložených mýtů. Jedním z nich je ten, že...

Kvůli bolesti nemůžete chodit? Svěřte se do rukou chirurga!

Zužování nebo úplné ucpání tepen v dolních končetinách vede k poškození a někdy...

Kvůli covid-19 se ve 32 letech učil znovu chodit. Pravidelně bude sledován plicními odborníky

Jako mnozí jeho vrstevníci i Martin si říkal, že i když se covid-19 nakazí,...

Kvůli obavám z nevolnosti léčbu rozhodně neodmítejte, řešení existuje!

Nežádoucí účinky protirakovinné léčby se tradují a stále vyvolávají u nemocných...

Kýcháte po ránu? Možná za vašimi obtížemi stojí nezvaní spolunocležníci

Budíte se každé ráno s ucpaným nosem a pocity podrážděného krku? Za vaše ranní...

Kýla

Kýla, hernie, je vycestování orgánu nebo tkáně z jejich přirozeného místa v...

Kýla – kde se bere, co ji způsobuje a jaké jsou druhy?

Kýly patří k nejčastějším chirurgickým onemocněním. Nejvíce se jedná o kýly...

Kýla potkává půl milionu Čechů, jediným trvalým řešením je operace

Jediným trvalým řešením kýly je operace. Jde o nejčastěji operované onemocnění...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#