Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kvalitní a sezónní potraviny – základ zdraví

Jídlem ke zdraví Veronika Hanzlíková 26.10.2017
redakce uLékaře

Naši předci moc dobře věděli, proč je důležité dobře jíst. Sice neznali pojmy jako vitamíny, minerály a stopové prvky, ani neznali názvy jako proteiny, uhlohydráty a mastné kyseliny, ale jedli podle staletých zkušeností a hlavně sezónně. Díky nim byly schopni poměrně vyváženě dodat tělu všechny důležité živiny i bez výpočtů výživových poradců.

Obzvlášť na podzim a v zimě využívali všech svých zkušeností a dostupných potravin k zajištění obživy přes často krutou zimu. Sušili ovoce a zeleninu. Uskladňovali, co se uskladnit dalo. Nakládali zeleninu i maso. V zimě pořádali zabíjačky pašíků a jako základ měli sádlo a brambory. My to máme jednodušší, vše si můžeme snadno koupit. Přesto se sezónní stravou našich předků můžeme inspirovat.

Co jíst na podzim?

Základem vaší spíže a ledničky by měla být mrkev, celer, petržel, červená řepa, brambory, jablka, hrušky, cibule a česnek. Z kořenové zeleniny si připravujte čerstvé saláty, dávejte je do vývarů a polévek.

Červenou řepu zase zpracujte do různých podob:

  • jako salát například s vlašskými ořechy a kozím sýrem,
  • jako sterilovanou pochoutku nebo sušené chipsy
  • zapečte je spolu s brambory, dýní, masem a zakysanou smetanou.

Určitě si nezapomeňte pořídit různé druhy dýně. Z dýně hokaido nebo dýně máslové jsou skvělé polévky a výtečné dezerty. Vyzkoušejte třeba dýňový cheesecake.

Nezapomeňte ani na zelí. Právě na podzim se z něj připravuje zimní pochoutka – kysané zelí.

Jaké potraviny jíst v zimě?

Čerstvého ovoce a zeleniny se u nás samozřejmě nedočkáte. Tady přichází čas na to si zpestřit jídelníček exotickým ovocem. Ale pozor, jen zpestřit! Takový banán podušený na másle se skořicí a rozinkami je ideálním zimním dezertem.

Pokud jste si na podzim nepřipravili kysané zelí, tak si ho určitě alespoň kupte. Kromě přípravy jídla ho po lžičkách pravidelně ujídejte, jako zimní prevenci proti nachlazení.

Svůj jídelníček postavte na polévkách, masokostních vývarech a teplém jídle. Kreativitě se meze nekladou, určitě se nebojte použít i mraženou zeleninu.

Kořenová zelenina také ve sklepech a skladech obchodů vydržela, tak stále využívejte i jejich možností. Připravte si třeba lahodnou svíčkovou. Určitě si připravte i zásobu medu, šípkového čaje a zázvoru. To se vám bude hodit nejen do chladných dnů, ale i při nachlazení.

Svařte si dobré červené víno spolu s hřebíčkem a skořicí. Upečte si domácí perníčky, a pokud se o vás bude pokoušet viróza, koukněte i na doplňky stravy. Například s vitamínem C, echinaceou anebo česnekem.

Citace odborníka:

Ing. Veronika Hanzlíková

Výživová poradkyně, terapeutka celostního poradenství pro zdravotní prevenci a výživu

http://veronikahanzlikova.cz/

Autor článku: Veronika Hanzlíková Autorka je výživová poradkyně, terapeutka celostního poradenství pro zdravotní prevenci a výživu.
Líbil se vám článek? +2 ANO NE
Reklama

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související články

Bio potraviny: drahý špás, nebo půl zdraví?

Obliba bio potravin neustále stoupá. Je však pravda, že jsou kvalitnější, a...

I v důchodu se lze stravovat zdravě: 4 tipy na chytrý nákup

Kvalitní jídlo je jedním z předpokladů pevného zdraví a dostatku energie, kterou...

Alergie na ořechy: když potraviny škodí zdraví

<p>Alergie na arašídy, lískové, vlašské a další ořechy nejsou v našich končinách...

Nežádoucí reakce po kontaktu kůže s potravinami

Nežádoucí rekce na potraviny vyvolává nejen jejich požití, ale i jejich vdechování...

Sportovat můžete i s revmatickou chorobou – základem je kvalitní výbava

Zimní aktivity obecně patří k těm nejnebezpečnějším. Důležité je proto kvalitní...

Zánětlivé změny dýchacích cest u pacientů se sezónní alergickou rýmou

Mezi alergická onemocnění dýchacích cest patří sezónní alergická ("senná")...

Sezónní emoční porucha? Tak trochu „lidský zimní spánek“

Člověk sice v zimě nespí jako medvěd, ale projevy sezónní emoční poruchy mohou...

Zpracování potravin ovlivňuje jejich alergenicitu

Přestože odborníci jsou si jisti, že domácí i průmyslové zpracování potravin...

Potraviny s histaminem mohou být pro alergika rizikové

Histamin je jedním z působků hrajících významnou roli při vzniku alergie. Jak...

Zdraví pod stromeček - originální vánoční dárek

V předvánočním shonu se snažíme přijít na originální nápady na dárky, které...

Doporučujeme