#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Mykózy – jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění žen

Léčba mykotické infekce je dnes v převážné většině případů běžnou záležitostí.

Mykózy jsou kvasinkové – houbové infekce. Kvasinka má jako každá houba ráda teplá, vlhká a tmavá místa, a přesně takovým místem je pochva – vagina.

Mykózy jsou kvasinkové – houbové infekce. Houby, které infekci způsobují, jsou z rodu Candida či Monilia. Kvasinka má jako každá houba ráda teplá, vlhká a tmavá místa, a přesně takovým místem je pochva – vagina. Kvasinka má tendenci k bujení a dobře se jí daří v prostředí s vyšší kyselostí (nízké pH) a s vysokým obsahem cukru. Ve zdravé pochvě se však rovněž vyskytují bakterie (například Acidophilus nebo Lactobacillus), které přirozeným způsobem „drží kvasinky na uzdě“.

Každá pochva – podobně jako například ústa či střeva – je tedy stále osídlena bakteriemi, houbami i viry. Není možné, a ani žádoucí, aby se toto mikrobiotické prostředí žena snažila zlikvidovat. Za normálních okolností je pochva schopna sama udržovat rovnováhu svých „obyvatel“.

Nicméně poševní prostředí může být narušeno z mnoha důvodů, a poté počet kvasinek obrovsky narůstá. Výsledkem je poševní kvasinková infekce.

Proč se narušuje poševní rovnováha?

Příznaky mykóz a jejich nejčastější místa

  • Poševní prostředí se narušuje pohlavním stykem. Byť je pohlavní styk pro většinu z nás příjemná záležitost, pro pochvu znamená narušení přirozeného ROVNOVÁŽNÉHO prostředí. Toto prostředí je narušeno často mechanicky, může třeba docházet k drobným poraněním například při nedostatečné vlhkosti pochvy. Také je toto prostředí narušeno „zavlečením“ různých jiných bakterií, které žijí na partnerovi, či je po ejakulaci změněno přítomností spermií. To vše napomáhá přemnožení kvasinkových organismů.
  • V současné době lidé často souloží nepravidelně, kumulovaně (o víkendech, dovolených, na líbánkách), což neumožňuje pochvě, aby se dostatečně adaptovala na nové podmínky. Takže pokud hodláte mít více styků, musíte pochvě zajistit lubrikaci, kterou již sama není schopna vyprodukovat. Používejte umělý lubrikant, který chrání tkáně proti poškození a močový měchýř proti infekci. Při pohybu penisu se totiž mohou kvasinky dostat i do močové trubice a močového měchýře. Proto je dobré se před souloži i po ní dojít vymočit.
  • Změny koncentrace hormonů také ovlivňují poševní prostředí. Menstruační cyklus ženy ovlivňuje i poševní prostředí. V první polovině cyklu estrogeny stimulují pochvu a čípek k vytváření sekretu, který se podobá vaječnému bílku a vytváří příznivé prostředí pro spermie. Množství sekretu stoupá až do ovulace. Po ovulaci se k estrogenům přidává hormon progesteron, a tato kombinace změní poševní sekret. Začíná být smetanově bílý a není tak vazký a je pro spermie méně příznivý. Od prvního dne cyklu pH v pochvě postupně klesá a s blížící se menstruací se stává stále kyselejší. Kyselost svědčí kvasinkám, proto čím je menstruace blíže, tím více pochva svědí. Při menstruaci se pH opět upravuje, a tak po ní běžně nepříjemné svědění samo zmizí.

    Používání hormonální antikoncepce či jiná hormonální léčba tedy může mít pozitivní či negativní vliv i na poševní prostředí. Také v těhotenství či v pubertě a přechodu se mění koncentrace hormonů, a tím i kyselost vaginálního prostředí.

  • Důležitá je hygiena. Hygiena má však také svá úskalí. Nesmí být ani přemrštěná, ani nedostatečná. Existuje již vícero přípravků pro intimní hygienu, které neobsahují saponáty a mýdla, a naopak obsahují žádoucí kyselinu mléčnou. Také jsou na trhu k dispozici různé vaginální gely, například s přídavkem čajovníku australského (tee tree), které mohou sloužit jako prevence proti přemnožení nežádoucích kvasinek. Neprovádějte výplachy pochvy, neboť tím odstraňujete i bakterie, které jsou v pochvě žádoucí. Hygienu by měl dodržovat také váš partner, protože bakterie zavedené jím mohou také způsobit neplechu. Proto je z hlediska přirozeného rovnovážného poševního prostředí výhodné monogamní partnerství, neboť jsou při něm oba partneři po nějakém čase „osídleni“ stejnou mikroflórou.
  • Důležitý je také výběr správného oblečení. Spodní prádlo by mělo být nejlépe bavlněné a dostatečně prodyšné. Silonové a velmi těsné věci, ale také například pobyt v mokrých plavkách velmi přispívají k narušení přirozeného a tím i vyváženého poševního prostředí, a mohou vést k přemnožení kvasinek.
  • Ženy trpící cukrovkou mají v krvi větší množství cukru, a mohou tedy trpět více na kvasinkové infekce. Také přemíra konzumace sladkostí u zdravých žen může přispívat ke vzniku mykóz. Kvasinky milují sladké a žijí také ve střevech, kde se mohou přemnožit, a tím se mohou přemnožit i v pochvě.
  • Léčba některými antibiotiky také narušuje jinak harmonické vaginální prostředí. Vyhubení některých bakterií má za následek přemnožení kvasinek, neboť ty pak nemají svého přirozeného nepřítele a nemá je co hubit. Napomoci může obnovování střevní mikroflóry za pomocí konzumace probiotických potravin (jogurty, například obohacené bakteriemi rodu Lactobacillus).
  • Onemocnění střev může také přispívat k nežádoucímu vzniku kvasinkových onemocnění. Častými výplachy střeva či používáním projímadel lze narušit střevní mikroflóru. Pročišťování střev by mělo být uskutečňováno pomocí vlákniny.
  • Ve chvíli, kdy se kvasinkové onemocnění objeví, je zapotřebí jako u každé jiné pohlavně přenosné choroby léčit oba (všechny) sexuální partnery. Partneři (muži) žen trpících častými mykózami jsou až ve čtvrtině případů nosiči kvasinek bez jakýchkoli příznaků. Po dobu léčby je zapotřebí užívat bariérovou formu antikoncepce – kondom. Je však nutné upozornit, že mykózy se mohou rozvinout i bez pohlavního styku či bez přičinění partnera. Nejsou proto považovány za klasickou pohlavně přenosnou chorobu. I muži mohou být touto infekcí postiženi, ale je u nich velmi vzácná. Pokud se přece jen objeví, většinou u nich dochází k zánětu předkožky a žaludu.
  • Při užívání různých léků na různá onemocnění může být narušena rovnováha organismu, a může tak dojít k vedlejším projevům, mezi něž kvasinkové infekce nesporně patří. Informujte se tedy u svého lékaře, zda zrovna vaše léky nemohou ke vzniku mykóz přispívat.
  • Typickým příznakem mykózy je svědění zevních rodidel, které může být mírné a často se objevuje přibližně tři dny před menstruací. Není doprovázeno výtokem a během menstruace samo odezní. V ojedinělých případech ale také může být poměrně nesnesitelné a někdy se mění až v pocity pálení v pochvě, které mohou být doprovázeny následujícími příznaky:
    • zarudnutí pochvy a zevních rodidel
    • bílý, tvarohovitý výtok z pochvy
    • otok rodidel
    • pálení a řezání při močení
    • zápach výtoku
    • bolestivý pohlavní styk

    Léčba kvasinkové infekce

    Léčba mykotické infekce je dnes v převážné většině případů běžnou záležitostí. V současnosti je k dispozici široká škála lokálních (místních) i celkových (tabletových) preparátů. Všechny se vyznačují vysokou účinností, a tak dochází k rychlému ústupu klinických příznaků a zničení kvasinek.

    V případě běžného nekomplikovaného akutního jednorázového zánětu s charakteristickým klinickým i mikroskopickým nálezem nebývá léčba větším problémem. Již po základním vyšetření vám lékař předepíše lék. V současné době také existují léky bez předpisu, nicméně při opakujících se infekcích je návštěva lékaře vhodná. Jako léčba první volby je obvykle doporučována lokální aplikace antimykotika, tedy léku na kvasinkové infekce. Lokální (místní) léky se vyrábějí ve formě krémů, mastí, čípků, globulí či gelů.

    V posledních letech je zřetelná tendence ke zkracování doby léčby u nekomplikovaných infekcí. Léčba tedy trvá nejčastěji 3 až 7 dnů. Během této doby si každý den nejlépe večer v poloze vleže na zádech žena zavede jeden čípek hluboko do pochvy. Po zavedení čípku asi 15 až 20 minut v této poloze setrvá. Poševní čípek po vložení do pochvy vlivem tělesné teploty změkne a celou plochu sliznice rovnoměrně pokryje. Tato léčba většinou postačuje k úplné úpravě stavu.

    Druhou formou léčby je užívání tablet, tzv. systémová léčba. Při této formě léčby se tablety polykají, místně v oblasti genitálu se kromě důkladné hygieny neprovádějí žádná speciální opatření. Standardní délka léčby se pohybuje od jednoho do pěti dnů, což většinou dostačuje k vymizení klinických příznaků.

    Jak si poradit s opakovanými mykózami

    Pro řadu žen představuje nemalý problém skutečnost, že i po vyléčení mykózy uvedenými antimykotickými přípravky se jim toto onemocnění opakovaně vrací. V takovém případě nestačí léčit pouze samotnou mykózu, ale i problém jejího opakování. Odpověď je třeba hledat především v imunitě. Ženy s opakovanými mykózami mívají zpravidla určité problémy s „lokální imunitou“ ve vaginální tkáni. Jejich léčba by měla probíhat pod dohledem lékaře, který i na základě odborného vyšetření stanoví optimální postup. 

    V poslední době se u pacientek s opakovanými vaginálními mykózami stále více osvědčuje podpůrná léčba léky s obsahem enzymů – tzv. systémová enzymoterapie.  Její příznivý efekt lze přisoudit komplexnímu působení těchto vybraných enzymů v organizmu: na zánět působí regulačně, tlumí nežádoucí účinky nadměrného zánětu a současně pomáhá podpořit imunitní mechanizmy potřebné k likvidaci infekcí nejrůznějšího původu.

    Nepodceňujte prevenci

    Prevence spočívá v uvědomění si faktorů, které ke vzniku kvasinkových infekcí přispívají, tedy faktorů, které narušují přirozené poševní prostředí. Namístě je správná hygiena, životospráva, vhodné oblečení a dostatečná lubrikace při sexu. Je možné preventivně aplikovat gely, které pomáhají obnovovat přirozené poševní prostředí a zajišťují správnou hodnotu pH.

    (hol)

Líbil se vám článek?
+84
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Tříselná kýla: neriskujte zdraví svých varlat!

Jedná se o jednu z nejčastějších forem tohoto onemocnění. Vzniká v tříselném...

Trojčata, čtyřčata, nebo raději jen jedno dítě?

Nebylo by perfektní mít technologii, kdy by se při umělém oplodnění u všech...

Gynekologické záněty

Zánětlivá onemocnění jsou jednou z nejčastějších příčin návštěvy ženy v ordinaci...

Jak se zbavit chronických poševních zánětů a mykóz

Možná patříte mezi ženy, které se opakovaně potýkají se záněty pochvy a mykózami....

Prolaktin v roli řiditele měsíčního cyklu

Abnormální krvácení z pochvy je jedním z nejčastějších gynekologických problémů...

Alergická onemocnění imunitního systému zlepšují plodnost žen

U žen trpících sennou rýmou nebo ekzémy se v daleko menší míře vyskytuje neplodnost...

Chlamydie: opravdová metla moderního člověka?

Možná jste o nich zatím moc neslyšeli, ale ve skutečnosti jsou chlamydie jedním...

Deviace u žen

K nekonformním sexuálním projevům žen je obecně společnost podstatně tolerantnější...

Léčba sexuálně přenosných nemocí u těhotných žen

Možnosti léčby sexuálně přenosných nemocí jsou u těhotných žen omezené kvůli...

Infekce močových cest - proč jsou častější u žen?

"Neseď na zemi, ať si nenachladíš měchýř," napomínají matky své dcery. Mají...

Doporučujeme

Čtěte více

Muži, zbystřete: rakovina prsu se týká i vás!

Angelina Jolie nedávno otevřeně promluvila o rodinném prokletí v podobě rakoviny...

Mužské zevní pohlavní orgány

Starověcí učenci se domnívali, že se spermie tvoří v mužském i ženském těle....

Mužskou plodnost ohrožuje znečištěné životní prostředí

Řadu let se hovoří o stále klesající plodnosti mužů. Zajímavé jsou především...

Mužský orgasmus

Mužskému orgasmu předchází sexuální vzrušení, které je provázeno tělesnými projevy...

Můžu mít po léčbě rakoviny děti? – 1. část

Po protinádorové léčbě mohou ženy trápit různé otázky ohledně případného početí...

Můžu mít po léčbě rakoviny děti? – 2. část

Jste mladá žena a chcete mít ještě děti, přitom jste právě prodělala léčbu...

Myastenie gravis má různé klinické obrazy podle toho, kterou skupinu svalů patologická slabost a únava postihnou

Myastenie gravis je onemocnění, které může být spojeno s velmi různorodými příznaky....

Myastenie gravis v kostce. Co o tomto onemocnění víte?

Byla vám nebo někomu z vašich blízkých diagnostikována myastenie a není vám...

Mýdlu odzvonilo!

Jestli se pro ženskou intimní hygienu něco opravdu nehodí, pak je to klasické...

Mykóza penisu: Pohlavní nemoc to není, ale přehlížet ji se nevyplácí!

Kvasinkové infekce penisu nejsou příliš časté, ale mohou mužům leccos napovědět....

Mylná diagnóza kožních chorob může zhoršit zdravotní stav

Atopický ekzém patří k nejčastějším kožním onemocněním kojeneckého a dětského...

Myslete na své cévy, než bude pozdě!

Zdraví vašeho srdce a v podstatě celého těla závisí do velké míry na fungující...

Myslete na svoji štítnou žlázu. Aspoň jeden týden v roce!

Když je rozladěný a špatně sehraný orchestr, je načase zkontrolovat, jak pracuje...

Myslete na vysoký tlak dříve, než se objeví. Obrana je jednoduchá!

Hypertenze představuje spolu s obezitou, kouřením, cukrovkou a zvýšeným cholesterolem...

Myslíte na dostatečný přísun hořčíku?

Projevy nedostatku hořčíku jsou často nenápadné – člověk se cítí unavený, podrážděný,...

Myslíte na zdraví svých kloubů? Vsaďte na 4 kroky pro prevenci osteoartrózy!

Známky osteoartrózy alespoň v jednom kloubu jsou přítomné u celé poloviny lidí...

Myslíte si, že když nekouříte, rakovina plic se vás netýká? Omyl!

Rakovina plic je jeden z nejčastějších typů rakoviny u žen i mužů. Většinou...

Myslíte si, že lékař nepozná, že kouříte? Omyl!

Mezi standardní otázky při vyšetření lékařem patří, zda kouříte. Vyhnete se...

Mýt si vždy a správně ruce umíme přece už od školky. Opravdu?

I zdánlivé maličkosti, jako třeba správná hygiena rukou, rozhodují o zdraví...

Mytí rukou – mocná zbraň proti nemocím

Možná se to zdá příliš jednoduché a zřejmé, ale je to pravda. Častá, důkladná...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#