#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Když se tělo brání: Poznáte příznaky alergie a intolerance?

MUDr. Jana Emlerová 2.5.2023

Alergie je přecitlivělost či také nadměrná reakce imunitního systému vůči složkám okolního prostředí. Tyto složky, které se nazývají alergeny, u zdravých lidí žádnou reakci nevyvolávají. Typicky jde například o pyl některých rostlin – ve skutečnosti není nebezpečný, ale tělo alergika ho vyhodnotí jako hrozbu.

Nachlazený muž
Nachlazený muž

Alergie může být způsobena prakticky čímkoliv, u nás nejčastěji rostlinami (pyly trav, stromů, bylin atd.), hmyzími jedy, zvířecími chlupy či slinami, roztoči domácího prachu, plísněmi, profesními alergeny (latex) nebo léky.

Alergie versus intolerance (nesnášenlivost)

Alergií se rozumí specifická reakce imunitního systému, ve které jsou zapojeny bílé krvinky, protilátky a další působky. Tím se liší od intolerancí, které nejsou způsobeny patologickou reakcí imunity. Intolerance bývají většinou zapříčiněny nedostatkem některého enzymu.

Typickým příkladem je laktózová intolerance - kvůli nedostatku enzymu laktáza nejsou schopni pacienti zpracovat a tedy ani vstřebat mléčný cukr: laktózu. Laktóza tak není ve střevě dostatečně štěpena a kvasí činností střevních bakterií, což vyvolává bolesti břicha, nadýmání, průjmy, vždy je ale postižen pouze trávicí trakt, tedy pacientovi se dobře dýchá, nemá vyrážku, otoky, zánět spojivek nebo rýmu ani další příznaky alergie. Důležitá je také závislost na množství vypitého mléka. Malé množství nevadí (do 100 ml za den), větší už ano. U alergií naopak k problémům stačí často i malé množství alergenu. Vidíme tedy rozdíly proti klasické alergii, přestože pacienti pojmy často a rádi zaměňují. 

Příznaky alergie aneb jak zjistím, že mám alergii

Alergická reakce je variabilní jak v místě, které bývá postiženo, tak v síle reakce. Nejčastěji bývá zasaženo dýchací ústrojí, a to rýmou, otokem nosní sliznice, kýcháním, přidává se zarudnutí a svědění očí. Toto jsou příznaky, které známe pod pojmem alergická rýma. Horší je pak průduškové astma spojené s dlouhodobým suchým kašlem nebo dušností.

Na kůži se alergie projevuje svěděním, kopřivkou, ekzémem, otoky. V trávicím ústrojí jsou častými projevy brnění a svědění kolem úst, svědění jazyka a krku, následně též bolesti břicha, svalové křeče, zvracení a průjem. Je ovšem třeba říct, že zdaleka ne všechny dlouhodobé bolesti břicha jsou spojené s alergií na jídlo a metodou první volby musí být hlavně u dospělých pacientů gastro a kolonoskopie (zavedení hadičky do žaludku a střev), protože podstatně častěji převládají jiné diagnózy a alergie na jídlo by měla být vylučována až později na doporučení gastroenterologa. 

Nejhorší je pak každá těžká akutní alergická reakce. Je potenciálně život ohrožující, protože může způsobit anafylaxi – multiorgánovou reakci, která začíná neklidem, úzkostí, kůže je bledá následkem poklesu krevního tlaku, může dojít až ke ztrátě vědomí (k mdlobám). Další příznaky zahrnují vyrážku, otok hrdla, problémy s polykáním, sípavý dech nebo dušení, svírání na hrudi, zvracení, průjem, křeče. Všechny příznaky nemusí být vyjádřeny naráz, je ale zřejmé, že pacient je v těžké nepohodě a něco vážného se děje. Anafylaxe může být smrtelná, pokud není neprodleně podána injekce s adrenalinem. Adrenalin je lékem první volby a měl by ho mít u sebe každý alergik, který již anafylaxi zažil, zároveň je nutné ho umět dobře použít a zaučit v tomto ohledu i své příbuzné. Po použití adrenalinového pera je pak vždy důležité kontaktovat lékaře. 

Z uvedeného je zřejmé, že pacient často pozná, že trpí alergií. Samozřejmě je nutno zmínit, že ne každá dlouhodobá rýma je alergická (chronické infekce, nosní polypy …), ne každý chronický kašel je astma (může být způsoben například žaludečním refluxem nebo nálezem na plicích) a ne každá vyrážka je kopřivka nebo ekzém.

Pokud se ale problémy objevují se ve vazbě na sezónu či konkrétní situace (například setkání se psem), je třeba již zpozornět, stejně tak při zhoršujícím se stavu a dalších pochybnostech. U jídla je situace poněkud komplikovanější, protože obecně konzumujeme velké množství potravy v různých kombinacích, což nás může vést k mylným závěrům. Je proto vhodné si nějakou dobu svůj jídelníček mapovat a uvidíme určité opakující vzorce. Jednorázové bolesti břicha nebo průjmy totiž diagnózu alergie spíše vylučují.  

První cesta při podezření na alergii by měla vést do ordinace praktického lékaře, který zhodnotí situaci a případně vás ke specializovanému alergickému vyšetření doporučí. 

Chodit k alergologovi preventivně?

U kohokoliv se může vyvinout alergie, avšak pacienti, kteří mají v rodině alergika, jsou ve zvýšeném riziku. Člověk takto „predisponovaný“ nemusí reagovat na stejné alergeny jako jeho rodiče či sourozenci. Závisí to na tom, jakým konkrétním alergenům je tato osoba vystavena (například profesně a podobně) a na odpovědi imunitního systému. Uvádí se ovšem, že pokud jsou oba rodiče alergici, výskyt alergického onemocnění u dítěte je asi 80 %.

Známe pojem „atopický pochod“ - malý pacient začíná ekzémem a/nebo potravinovými alergiemi a postupně s věkem přechází v typické respirační alergie, tedy alergickou rýmu nebo astma. Přesto není nutné docházet na alergologii preventivně jen proto, že máme v rodině alergika. Mnohdy to zbytečně zatěžuje alergologické ambulance, a navíc se vystavujeme vyšetření, které nemusí být nutně příjemné - odběry krve a podobně. Správná cesta je tedy při příznacích vyhledat svého praktického lékaře, který nález zhodnotí a případně napíše žádanku na alergologii a pokud alergolog chorobu prokáže, po dohodě s lékařem dodržovat léčebná opatření a chodit na pravidelné kontroly.

Pokud se obáváte, že se u vás některé příznaky alergie objevují často, můžete se obrátit na lékaře v naší poradně, kteří vám pomohou zhodnotit, zda je lékařská pomoc skutečně potřeba.

autor: MUDr. Jana Emlerová
 

Doporučujeme

Čtěte více

Když se ohlásí nežádoucí účinky biologické léčby...

Biologická léčba, pro kterou jsou někdy používány i termíny imunoterapie nebo...

Když se otěhotnění nedaří aneb Kdy a kdo pomůže

Pokud se už nějakou dobu snažíte o miminko a stále se vám nedaří otěhotnět,...

Když se pneumokoky vymknou kontrole…

Pneumokoky se za běžných okolností mohou vyskytovat v oblasti nosohltanu. U...

Když se rakovina vrátí…

Pacienti na sdělení, že se jejich nádorové onemocnění vrátilo, mohou reagovat...

Když se řekne akromegalie

Akromegalie je hormonální porucha způsobená nadměrnou tvorbou růstového hormonu...

Když se řekne manuka...

V mnoha obchodech s přírodní kosmetikou se staly hitem různé spreje, mýdla nebo...

Když se řekne srdeční infarkt

Srdeční infarkt je běžně užívaný pojem. Víte však, co se pod tímto slovním spojením...

Když se spojí akromegalie s gigantismem…

Akromegalie a gigantismus, slova, která alespoň jednou v životě zaslechl téměř...

Když se stýská po domově

Nadchází doba prázdnin, dovolených a táborů. Pobyt dítěte na táboře, zejména...

Když se štítná žláza vymkne kontrole: Basedowova nemoc a jak se s ní poprala Lucie Bílá

Štítná žláza je orgánem, o kterém nemusíme vůbec vědět, dokud pracuje tak, jak...

Když se tepny ucpávají, nohám hrozí amputace

Stav tepen docela věrně odráží náš věk a životní styl. Stárnutí nezastavíme,...

Když se touha po dítěti stává posedlostí

Bezdětnost mnohdy znamená být objektem v hledáčku ostatních lidí, zejména žen....

Když se umělé oplodnění konečně podaří

Zkoušeli jste to roky, a nic. Moc už jste tomu nevěřili, ale ta dlouho očekávaná...

Když se vzbouří vlastní imunita

Pro náš organismus je nesmírně důležitá správná a vyrovnaná funkce imunitního...

Když se z milování stane povinnost aneb Sex podle kalendáře

Kdyby partnerství záviselo pouze na sexu, pravděpodobně by žádný vztah nevydržel...

Když se žíly nezdravě rozšiřují

Varixy jsou v poslední době zařazovány mezi civilizační choroby. Tím se dostávají...

Když sluníčko kouše…

Po několika týdnech zimy s pošmourným počasím začíná jaro a s ním přibývá slunečných...

Když srdce nepumpuje, jak by mělo

Intraaortální balónková kontrapulzace je vedle použití léků další možností,...

Když srdce selhává

Srdce - neúnavný sval, který začíná pracovat již předtím, než se narodíme, a...

Když srdce ztratí rytmus

Fibrilace neboli míhání síní je nejčastější poruchou srdečního rytmu. Její zdravotní...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#