#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Pásový opar - bolest může trvat i několik let

31.10.2018

Pásový opar, herpes zoster, je onemocnění vyvolané herpetickým virem. Typicky se projevuje bolestmi v průběhu postiženého nervu a následným výsevem puchýřků na kůži. Léčba pásového oparu je velmi svízelná. Musí být zahájena co nejdřív. Jen tak může výrazně zmírnit obtíže a zkrátit průběh onemocnění.

Lékař
Okamžitou lékařskou pomoc by měli vyhledat zejména nemocní s obtížemi lokalizovanými v okolí oka, ucha nebo kdekoliv na obličeji.

Co jste možná netušili...

Označení „herpes“ použil poprvé Hippokrates. Slovo pravděpodobně vzniklo z řeckého slova označujícího plazení. Snad proto, že se jeho projevy objevují plíživě. Římský lékař Plinius Starší odlišil jednotlivé druhy oparů, popsal jejich projevy a navrhoval léčbu pomocí rostliny aloe vera. Přízvisko „pásový“ určil onemocnění o století později římský lékař Celsus. Pojmenoval ho podle charakteristického výsevu puchýřků v okolí průběhu nervu připomínajícího opasek.

Virus vyvolávající pásový opar patří do skupiny tzv. herpetických virů. Jeho blízcí příbuzní vyvolávají známé opary na ústech nebo genitáliích.

Jak vzniká pásový opar

Původce pásového oparu, herpetický virus, v sobě nosí naprostá většina z nás, aniž by o tom věděla. Jedná se totiž o stejný virus, který způsobuje u dětí plané neštovice. Po prodělaném onemocnění může virus dál přežívat ve Vašem těle. Usazuje se v nervových uzlinkách a čeká na svoji další příležitost. Asi u jednoho z pěti nositelů viru dojde po několika desítkách let k jeho reaktivaci. Virus se pomnoží a napadne příslušný nerv.

Důvodem k probuzení viru bývá nejčastěji oslabená obranyschopnost Vašeho organismu. Spouštěcím mechanismem může být úraz, operace, závažnější onemocnění, porucha výživy, nadměrná únava nebo stres. Rizikovým faktorem je v určitém smyslu i věk. Pásový opar se nejčastěji vyskytuje po 50. roce věku. Pravděpodobně to souvisí s celkovým oslabením přirozených obranných mechanismů.

Jak se projevuje...

Výsevu kožních puchýřků při pásovém oparu často předchází bolest. Způsobuje ji virus šířící se v nervu. Proto mají obtíže charakteristický průběh. Obvykle bolí přesně ta část těla, kterou postižený nerv inervuje. Typicky jde o části obličeje, šíji, krk nebo okrajové části hrudníku. Bolest je velmi úporná, někteří nemocní ji přirovnávají k pocitu zasažení elektrickým proudem. Může se přidat i svědění a celkové příznaky připomínající chřipku (únava, zimnice).

Za několik málo dní se v bolestivé oblasti objeví zarudnutí a drobné malé puchýřky. Jejich výsev kopíruje průběh postiženého nervu. Díky tomu vypadají jako uspořádané do pásu. Puchýřky postupně praskají, zasychají a zanechávají po obě stroupky. Bolest dál přetrvává. Stroupky se do 2 až 3 týdnů sloupají a vyrážka zmizí. Může na sebe nechat památku v podobě drobných jizviček.

Jak se potvrdí...

Diagnózu pásového oparu obvykle lékař stanovuje už podle popisu Vašich obtíží a charakteristické vyrážky v průběhu nervu. Může se Vás zeptat, jestli jste v minulosti prodělali plané neštovice. Bude ve Vaší nedávné anamnéze pátrat po příčině reaktivace viru. Žádná další vyšetření obvykle nejsou zapotřebí.

V případě pochybností je možné provést stěr z puchýřků a poslat vzorek na virologické vyšetření. Přítomnost viru lze speciálními technikami prokázat i při odběru vzorku kůže.

Jak se léčí pásový opar

Léčba pásového oparu je velmi svízelná. Musí být zahájena co nejdřív. Jen tak může výrazně zmírnit obtíže a zkrátit průběh onemocnění. Při počátečních stádiích, když se objeví charakteristická bolest v průběhu nervu, Vám lékař může předepsat protivirový lék acyklovir (Zovirax). Ten způsobí zpomalení množení a šíření virů. Jeho podání v pozdějších stádiích po výsevu puchýřků už nemá tak dobrý efekt.

Základem léčby pásového oparu jsou léky proti bolesti. Obvykle se podává paracetamol (Panadol, Paralen) nebo ibuprofen. Při boji s virem mohou Vašemu tělu pomoci i vitamíny. Doporučují se zejména zástupci skupiny B a C. Zdá se, že virům nesvědčí ani multivitamínové a minerální preparáty obsahující zinek.

Stádium puchýřků je nejlépe vůbec neléčit. Jestliže Vám nepůsobí zvláštní obtíže, nechte je být tak, jak jsou. Nepokoušejte se je strhávat nebo škrábat. Riskujete zavlečení infekce. V případě potřeby je možné po dohodě s lékařem potírat kůži speciální mastí nebo na ni přikládat vlhké studené obklady.

Od bolesti po zmizení vyrážky Vám může rychleji pomocí přikládání ledových obkladů na postižená místa. V případě přetrvávání bolesti se o dalších možnostech jejího tlumení nebo léčby poraďte se svým lékařem.

Co dál...

Pásový opar není radno podceňovat. Kromě svého obvyklého, sice obtěžujícího, ale nekomplikovaného průběhu může být i značně nebezpečný. Hrozí trvalým poškozením nervu. Okamžitou lékařskou pomoc by měli vyhledat zejména nemocní s obtížemi lokalizovanými v okolí oka, ucha nebo kdekoliv na obličeji. Jinak riskují trvalou ztrátu zraku, obrnu obličejových nervů nebo vzácně i rozvoj virové encefalitidy.

I přes veškerou léčbu může někdy bolest přetrvávat ještě dlouho (i několik let!) po vymizení vyrážky. Tato tzv. postherpetická neuralgie patří mezi komplikace pásového oparu. Bolest přechází do chronicity a významně ztrpčuje život nemocného. Mohou se k ní přidat i psychické problémy a stres. Na léčbě by se proto měl kromě odborného lékaře podílet i psycholog. V některých případech si bolest vyžádá i chirurgický zákrok.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Způsob, jak se spolehlivě vyhnout pásovému oparu, bohužel neexistuje. Pomoci může snad jen posilování celkové obranyschopnosti Vašeho organismu, omezení stresu a únavy nebo odpovídající výživa. Vyhněte se všem stavům, které mohou reaktivovat herpetický virus ve Vašem organismu.

Samotné onemocnění není přenosné. Kontakt člověka, který prodělal plané neštovice, s nemocným s pásovým oparem je za normálních okolností neškodný. Jiná situace ale může nastat v případě dětí, které plané neštovice dosud neprodělaly nebo u těhotných. U nich může dojít k přenosu viru a vzniku planých neštovic nebo poškození plodu. Proto se raději těmto kontaktům vyhněte.

Nejvíce infekční jsou strhnuté puchýře a z nich vytékající tekutina. Před kontaktem s okolím se doporučuje překrýt je sterilním obvazem.

Doporučujeme

Čtěte více

Partneři lidí s revmatoidní artritidou mají podobné potíže jako sami nemocní

Podle výsledků studie představené na EULAR 2010, výročním kongresu Evropské...

Pás cudnosti už vyšel z módy, intimní partie si chraňte raději jinak

Ve věku kolem čtyřiceti let si prý ženy díky nabytým životním zkušenostem dokážou...

Pasáž trávicím traktem

Láska prochází žaludkem … Tak s tím každý určitě souhlasí. Avšak, to co prochází...

Pasivní kouření – nenápadný zabiják

Dýchat tabákový dým, který produkuje někdo jiný, rozhodně není neškodné. Vedle...

Pasivní kouření aneb Podlomené zdraví z tabákového kouře

Každý rok zemře na následky kouření celosvětově přes pět miliónů lidí – to odpovídá...

Pasivní kouření neohrožuje jen vaše srdce, ale i uši

Nekuřák, který vdechuje cizí cigaretový kouř, je bohužel také ohrožen řadou...

Pasivní kouření škodí i plodu v děloze!

Většina kuřaček čekajících miminko se vzdá cigaret alespoň na dobu těhotenství....

Pasivní kouření škodí i v otevřeném prostoru

V rámci protikuřáckých kampaní jsou kuřáci postupně vytlačováni z vnitřních...

Pásmová nemoc? Raději buďte o krok před ní!

Pokud lidé při cestě letadlem rychle překročí několik časových pásem, jejich...

Pásový opar – nemoc, která dokáže život pěkně zkomplikovat

Pásový opar je sám o sobě dost nepříjemné onemocnění. Jeho průběh ale často...

Pásový opar číhá především na oslabené a starší jedince

Pásový opar je virové onemocnění, které se projevuje rozsevem bolestivé vyrážky...

Pásový opar hrozí téměř každému – některým ale více!

Nejde o „vyrážku“, ale o závažnou bolestivou nemoc s celou řadou komplikací,...

Pásový opar může vážně poškodit zrak!

Takzvaný herpes zoster ophthalmicus – neboli oční pásový opar – je způsoben...

Pásový opar po očkování? Stane se, ale průběh je lehčí

Každý třetí Čech během svého života onemocní pásovým oparem. Nyní existuje možnost...

Pásový opar zanechává jizvy – hlavně u lidí, kteří o pokožku nepečují

Zabraňte vzniku jizev po puchýřcích předem nebo podstupte účinná opatření, která...

Pásový opar: očkování nepřemůže!

Jeden virus, dvě nemoci. Nepříjemné neštovice i bolestivý pásový opar má na...

Pásový opar: samoléčba v 5 krocích

Pásový opar je virové onemocnění, které se projevuje nepříjemnou a bolestivou...

Pásový opar: vrací se častěji, než myslíte

Ten, kdo jednou prodělá tuto bolestivou nemoc, by ji nechtěl absolvovat znovu...

Pátá, šestá a sedmá nemoc – méně známé infekce pod drobnohledem

Už jste někdy slyšeli o syndromu ruka-noha-ústa? Které dětské infekční onemocnění...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#