#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

S Jánošíkovým pásem bych na žolíky nemohla aneb jaký byl život se stomií dříve a jaký je dnes

Život se stomií Zdena Lacková 19.1.2021
„Navzdory všemu, co jsem prožila, jsem šťastná za každé nové ráno,“ vypráví paní Zdena

Paní Zdena má stomii 37 let a její první pomůckou byl gumový pás, kterému se říká Jánošíkův. Pan David je stomikem šest let a naštěstí už zná jen moderní pomůcky. Možná i ty mu pomohly smířit se se ztrátou tlustého střeva.

Když jsem se s oběma domlouvala, kdy jim mohu zavolat a popovídat si s nimi, museli jsme chvíli hledat termín. Žijí aktivní život, stomie je nijak neomezuje a jejich diář je plný stejně jako ten můj. Paní Zdena Šabatková (67) tráví čas s rodinou, chodí s kamarádkami hrát žolíky, cestuje a je členkou pobočky ILCO v Táboře. Pan David Svoboda (47) žije v Rakovníku a pracuje jako sportovní redaktor. Oba si chválí moderní stomické pomůcky. Oběma výborně sednou a neměnili by. Takto to ale vždy nebývalo a paní Zdena si ještě na vlastní kůži vyzkoušela, jak těžce se žilo stomikům v 80. letech minulého století.

Dvě sestry = dvě stomie

Po překotném porodu druhé dcery, ve svých 24 letech, se už paní Zdena nedokázala vzpamatovat. Byla unavená, sotva stála na nohou. Lékař na interně zjistil, že má málo červených krvinek, chybělo jí také železo. Nijak zvlášť ji ale neléčil. Konstatoval sice, že má v těle asi někde díru, z níž utíká krev, ale to bylo všechno. Únavu přičítal nervovému původu.

„Můj život nestál za nic. Nebýt maminky, nevím, jak bych dvě malé dcery zvládla,“ vypráví paní Zdena, která takto živořila dalších šest let a cítila se stále hůře a hůře. Nakonec ji zachránil tehdejší primář táborské chirurgie doc. Soudek. Operoval totiž její o šest let starší sestru, které musel kvůli nádoru na tlustém střevě celé střevo odstranit a vytvořit jí ileostomii. Když se dozvěděl o Zdenčiných potížích, musela i ona okamžitě na sál.

Jako průtokový ohřívač

Když ji v roce 1983 operoval, zjistil, že má paní Zdena v tlustém střevě dva ohromné nádory a ani konečník nešel zachránit. Stejně jako její sestra před týdnem i ona skončila s ileostomií.

Zjistilo se, že já i sestra máme po tátovi familiární polypózu. Tato informace pro mne v tu chvíli znamenala konečnou stanici. Představila jsem si tátu, jak po pěti měsících od diagnózy ve svých 47 letech umřel,“ vzpomíná paní Zdena. Familiární polypóza je dědičné onemocnění, které způsobuje tvorbu mnohačetných adenomatózních polypů v tlustém střevě, z nichž později vznikají nádory.

Kvůli neustále se tvořícím nádorům museli během následujících let lékaři paní Zdeně odoperovat některé orgány a opakovaně jí operovali střeva. „Nakonec mi zůstala diagnóza syndrom krátkého střeva, takže jsem jako průtokový ohřívač. Naštěstí mi kvalitu života vylepšují přípravky nutriční výživy a iontové nápoje,“ říká žena, jíž se kvůli nemoci také často lámou kosti. „Doživotně chodím každého půlroku na chirurgický zákrok na internu, kde mi vybírají z trávicího ústrojí polypy. Ale i tak, navzdory všemu, co jsem prožila, jsem šťastná za každé nové ráno,“ dodává.

Sáček dokázal odstranit jen benzín

Když v roce 1983 odcházela paní Zdena z nemocnice, byla vybavena Jánošíkovým pásem. Sama ho popisuje jako dvě gumy se dvěma kroužky, mezi nimiž je upnutý igelitový pytlík, který je takto přidržován na břiše. „Když máte tekutou stolici, což je u tenkého střeva běžné, špatně se zachycuje. Kůži v okolí stomie jsem proto měla doslova rozežranou. Člověk byl s tímto pásem neustále špinavý, podtékalo to. Byla jsem celá vystlaná buničitou vatou a mulem a to samé postel. Spát se s tím totiž moc nedalo, sáček se při pohybu snadno přesunul mimo stomii,“ vzpomíná dnes.

Paní Zdena sice v době používání Jánošíkova pásu užívala maltodextrin k zahuštění stolice a dávala si pozor na to, co jí, ale to příliš nepomáhalo.

Už v roce 1984 jí lékaři nabídli předchůdce dnešních stomických sáčků. Problém byl ale v tom, že se na kůži lepil agresivním lepidlem, které nešlo sundat ničím jiným než benzínem.

„Se sestrou jsme si vzájemně pomáhaly, sáček jsme musely každý den jedna druhé doslova servat, kůže byla zarudlá, pálila, strašně to bolelo… Když jsem chtěla kůži na chvíli ulevit, umyla jsem ji převařenou vodou a glycerínovým mýdlem, které mi známí vozili z tehdejší NDR, protože u nás nebylo. Pak jsem se musela obložit buničinou a půl dne nic nejíst, aby ze stomie nic neodcházelo. No a pak nalepit další sáček. Naše kůže byla v takovém stavu, že jsme obě se sestrou skončily v nemocnici a léčili nás na kožním. Než něco takového, to jsem se raději vrátila k Jánošíkovu pásu,“ dodává paní Zdena.

Jánošíkův pás na památku

Když lékař viděl, jak na tom paní Zdena je, podařilo se mu sehnat moderní stomické sáčky s podložkami, jaké se používají dnes. Paní Zdena se tak stala první Jihočeškou, která je vyzkoušela. Problém byl samozřejmě v jejich nedostatkovosti. Pokud právě nebyly na skladě, a to bylo často, nezbývalo než se opásat starou pomůckou a nevycházet z domu. Tento stav trval až do roku 1989. Teprve od té doby žije paní Zdena stejně jako ostatní stomici, tedy poměrně komfortní život s pomůckami, které jí sedí.

„Ne nadarmo se těmto materiálům říká druhá kůže,“ pochvaluje si paní Zdena s tím, že její pokožka kolem stomie je i po více než třiceti letech používání krásně zdravá. Jánošíkův pás má přesto doma dodnes schovaný na památku svých statečných začátků boje s neustávající nemocí.

Najednou visí něco na břiše

Pan David onemocněl v roce 2014. „Měl jsem krev ve stolici, ale trvalo mi devět měsíců, než jsem se odhodlal vyrazit na vyšetření k doktorovi. Když už jsem k němu přišel, mělo to rychlý spád. Měl jsem nádor v tlustém střevě, 15 centimetrů od svěrače. Lékaři v IKEM mne odoperovali, nádor odstranili a vytvořili mi dočasnou kolostomii. Po roce a půl mi doktor Kučera nabídl zanoření stomie, ale tři měsíce poté se mi začala hroutit břišní stěna a tlusté střevo se stalo neprůchodným,“ vypráví pan David. Zjistilo se, že jeho tlusté střevo je časovaná bomba, plná polypů, u nichž hrozí, že přejdou ve zhoubný nádor. Nezbývalo než sáhnout k radikálnímu řešení – lékaři celé tlusté střevo odstranili a udělali vývod ze střeva tenkého.

„Když jste nikdy v životě neslyšeli o stomii a najednou vám něco visí na břiše, je to šok. Moje první myšlenky byly, že to ukončím, že skočím ze skály a takhle prostě žít nebudu. Naštěstí mne z té deprese tehdy dostala stomická sestra v IKEM Jitka Hálová, úžasný člověk,“ líčí své pocity pan David.

Internet stomickou pomůcku nevybere

Jelikož si pan David se svým lékařem povídal o tom, jak se dříve léčilo tlusté střevo a jak vypadala péče o stomie, dobře ví, jak dřív lidé neskutečně trpěli. On sám nemá s moderními pomůckami vůbec žádný problém. Jeho stomická sestra mu vybrala výborné. A jak se během těch šesti let jeho nemoci změnily?

„Jsem konzervativní. Když vím, že něco funguje, tak se toho držím a do změn se mi moc nechce. Jednu změnu jsem ale přece jen udělal. Původní sáčky se totiž musely měnit za den a půl, a když jsem je nechal trochu déle, bylo okolí stomie hrozně živé a zapálené. Naštěstí mi sestřička vybrala jiné. Moc jsem nechtěl, ale jsem rád, že jsem se nechal přesvědčit, protože ty nové mohu mít čtyři dny a jsou úplně v pohodě,“ říká pan David. „Ačkoliv jsem četl názory jiných stomiků, že jim sáčky podtékají a musejí pomůcku měnit tak třikrát za den, já žádný problém nemám. Tyto nové sáčky mají už v tom, co se nalepuje na kůži, hojivé přísady, takže nejsou tak agresivní jako ty původní a dobře drží,“ dodává pan David. I proto radí ostatním stomikům nedávat na rady internetu, ale zdravotníků. To samé platí i o sociálních sítích. Ty jsou podle něj dobré pro výměnu názorů například o dietě při stomii, ale výběr pomůcek by tu neřešil. Nedá dopustit na svou stomickou sestru a jedině s ní je ochoten o pomůckách diskutovat. 

(lac)

Foto, zdroj: archiv Zdeny Šabatkové a Davida Svobody

Autor článku: Zdena Lacková
Líbil se vám článek?
+13
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Život se stomií a mýty, které ho provázejí

Život stomiků rozhodně není jednoduchý. Pojďmě se podívat na nejčastější mýty...

Založením stomie začíná nový život. Co vás čeká po operaci a kde hledat pomoc?

Stomie dokáže ulevit od zdravotních obtíží, někdy dokonce zachránit život. Přináší...

Když už přijde řada na stomii...

Je třeba si říct, že založením stomie život pro pacienta nekončí. Moderní pomůcky...

Nebojte se pohybu se stomií!

Založení stomie je velký zásah do života, s nímž přichází mnoho nových změn,...

I se stomií si můžete život vychutnat

Stomie by ve své podstatě neměla být příčinou významného omezení jídelníčku....

Plavat můžete i se stomií

Lidé se závažnějším chronickým onemocněním znají jistě mnohé překážky, které...

Stomie mi zachránila život. Ale co dál?

Každý den chirurgové na celém světě vytvoří tzv. stomii neboli vývod střeva...

Umíte správě pečovat o stomii?

Přestože jsou v léčbě střevních zánětů různé možnosti takzvané konzervativní...

Nejčastější chyby v péči o stomii – díl druhý

Jak se naučit správně pečovat o sebe i o stomii, abyste se po zákroku co nejdříve...

Se stomií zvládá věci, které si jiní nedokážou ani představit

Kateřina od svých 15 let trpí Crohnovou chorobou. Trvalou stomii má 10 let....

Doporučujeme

Čtěte více

S homeopatiky zvládnete Vánoce snadněji

Největší svátky roku se nezadržitelně blíží. U dospělých stoupá napětí z příprav,...

S hypertenzí si poradí šťáva z červené řepy

Podle lékařských odhadů v České republice žijí až 3 miliony hypertoniků, tedy...

S hyposenzibilizační léčbou je třeba začít již v zimních měsících

Někteří pacienti trpící astmatem, alergickou rýmou nebo alergií na hmyzí jed...

S cholesterolem bojujte na více frontách

Tak, jak můžete stravou cholesterol v krvi zvýšit, jde to i naopak. Klíčem je...

S chronickou hepatitidou C lze cestovat

Pokud pacient trpí chronickou hepatitidou typu C, musí ve svém životě změnit...

S chřipkou zůstaňte doma! Chráníte zdraví své i ostatních

Chřipka může skolit každého bez ohledu na věk nebo celkovou kondici. Není radno...

S inkontinenčními pomůckami pomůže zdravotní pojišťovna

Někteří lidé, kteří mají problém s udržením moči, se zdráhají řešit tento problém...

S jakou diagnózou se nejčastěji může pylová alergie zaměnit?

Pylová alergie se nejčastěji projevuje sezonními příznaky senné rýmy a zánětu...

S jakou diagnózou se nejčastěji může pylová alergie zaměnit?

Pylová alergie se nejčastěji projevuje sezonními příznaky senné rýmya zánětu...

S jakými neduhy zatočí červená řepa?

Beta vulgaris neboli červená řepa je známá kořenová zelenina, která byla hojně...

S jarní očistou organismu pomůže homeopatie

Detoxikační kúry jsou dávné očišťovací techniky mnoha kultur, které se zejména...

S kardiostimulátorem na magnetickou rezonanci? Možná už brzy

Vyšetření magnetickou rezonancí přináší trojrozměrné zobrazení různých orgánů...

S klidnou duší se rány hojí rychleji

Snad každý už dnes ví, že duševní nepohoda může nepříjemně komplikovat průběh...

S kompresními punčochami nemusíte rezignovat na módní trendy

S příchodem chladného ročního období jásají nejen milovníci zimních sportů,...

S křečovými žilami pomůže příroda

Křečové žíly mohou na jedné straně představovat kosmetický problém, na straně...

S křečovými žilami se neváhejte obrátit na odborníka!

Nohy ozdobené naběhlými modrofialovými křečovými žílami trápí mnoho lidí. Takzvané...

S křečovými žilami se ve svém životě setká každý druhý. Jak proti nim účinně bojovat?

Své geny, věk a řadu dalších faktorů, které se podílí na vzniku křečových žil,...

S kůží pro ozdobu aneb Kde také číhá žloutenka

Dávno jsou pryč doby, kdy tetování bylo příznačné pro lidi stojící na okraji...

S kvasinkovou infekcí u dítěte zatočíte správnou výživou

Zapálená kůže na dětském zadečku potrápí nejedno dítko, potažmo pak i jeho rodiče....

S léčbou chronických zánětů pomohou enzymy

Zánět je přirozenou obrannou reakcí organizmu, kterou zabezpečuje imunitní systém....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#