Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Smažení – nepřítel zdravých srdcí. Pochutnat si můžete i bez něj!

Cévy a srdce Lucie Kovářová 26.7.2017
Častá konzumace smaženého bývá spojena i s vyšším výskytem rakoviny.
redakce uLékaře

Zdravé vaření není jen o surovinách, ale také o úpravě. Zjistěte, jaké způsoby přípravy jídla jsou pro vás nejlepší.

Patří řízek v trojobalu a hranolky do vašeho běžného jídelníčku? Snídáte koblihy a smažený květák považujete za zdravé jídlo? Pokud chcete být ve formě, je čas vyhodit friťák a smaženému se obloukem vyhýbat.

Tuk a kalorie

Smažená jídla jsou plná tuku – většinou rostlinného oleje, popřípadě jiného tuku, na kterém smažíte. To platí zvlášť pro jídla obalená v nasákavé strouhance nebo smažená dlouhou dobu. Naprostou olejem nacucanou „bombou“ pak je třeba smažená topinka.

Kromě toho, že některé tuky zvyšují hladinu cholesterolu a tím i hrozbu srdečně-cévních onemocnění, nese v sobě tuk také ohromné množství kalorií. Věděli jste například, že hranolky mají 4–5krát více kalorií než stejně velká porce vařených brambor?

Civilizační nemoci

Potom není divu, že častá konzumace smažených jídel (několikrát týdně) je spojena s vyšším rizikem:

  • obezity,
  • cukrovky,
  • mozkové mrtvice.

Nejspíš už jste slyšeli také o přepalovaném tuku a o tom, jak při smažení za vysokých teplot vznikají škodlivé volné radikály. Častá konzumace smaženého bývá spojena i s vyšším výskytem rakoviny.

Chytré zdravé nápady

Naštěstí existují způsoby, jak jídlo upravit bez tuku a smažení, a přesto chutně. Vaření a dušení určitě znáte, nabízíme vám tedy několik méně tradičních postupů. Kromě toho, že jsou zdravější, lépe uchovávají přirozenou chuť jídla a neničí cenné živiny v něm ukryté.

  1. Vaření v páře. Hodí se nejen pro zeleninu, ale i pro brambory, rybí filety nebo kuřecí maso. Kromě drahých parních hrnců existují i levnější alternativy – třeba silikonové nádoby s dvojitým dnem nebo klasický kovový napařovací vějířek.
  2. Restování na vodě. Všechno jídlo připravované bez tuku nemusí být vařené nebo dušené. Abyste dosáhli správného „zezlátnutí“ bez kapky másla nebo oleje, stačí přidávat vodu po troškách (ne víc než dvě polévkové lžíce najednou) a intenzivně míchat. Jídlo nakrájejte na malé kousky, aby se dobře prohřálo, a použijte kvalitní nepřilnavou teflonovou pánev.
  3. Pečení. Nic nového, říkáte si možná. Ale zkusili jste už místo prorostlé krkovice hodit do pekáče brambory, cuketu, plátek vepřové panenky nebo lososa? Bohatý a chutný oběd takto můžete připravit klidně v jednom velkém smaltovaném pekáči. Chce to jen trochu cviku. Zelenina vyžaduje lehké podlití vodou a o něco více času, ryba je naopak hotová za chvilku.

(luko)

Zdroje: 

www.livestrong.com/article/440500-why-frying-food-is-unhealthy/

www.forksoverknives.com/plant-based-cooking-how-to-cook-without-oil/#gs.w0CrMEo

www.shape.com/healthy-eating/cooking-ideas/5-healthiest-ways-cook

Autor článku: Lucie Kovářová
Líbil se vám článek? +1 ANO NE
Reklama

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související články

Pevné zdraví pod stromečkem

K Vánocům si dáváme všelicos a své blízké chceme potěšit tím, co je pro nás...

Darovat můžete srdce z perníku i papíru

V současnosti „dáváme“ své srdce v různých podobách. Ti movitější nebo ti, kteří...

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům,...

Infarkt stále více ohrožuje ženy

Před deseti lety umíraly ženy ve srovnání s muži na těžké formy srdečního infarktu...

Nová naděje pro pacienty se srdečním selháním

Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) schválil umělé srdce AbioCor. To je...

Umělé srdce nyní pohánějí turbíny

Dnešní medicína je sice mocná, ale na některé choroby stále nezná lék. K takovým...

Jak se žije klíšťatům aneb I krvelační parazité mají své nepřátele

Člověk kupodivu není jediným a pravděpodobně ani největším nepřítelem klíšťat....

V nepravidelném rytmu promile

I tak nějak podobně může tančit vaše srdce po vydařeném večírku, kde není o...

Dvě zásadní rady, jak si pochutnat na „střevní“ dietě

S diagnózou některého z nespecifických střevních zánětů přichází pro pacienta...

Jak odlehčit štědrovečerní hodování a přitom si pochutnat?

Vánoční svátky mají kromě duchovního rozměru i ten materiální. Netřeba vysvětlovat...

Doporučujeme

Čtěte více

Slunce ohrožuje děti více než dospělé

Spáleniny od slunce v dětství znamenají dvojnásobné riziko vzniku rakoviny kůže...

Slunce si s jizvami příliš nerozumí

Jizva, i když zhojená, představuje změněnou tkáň, která se bude od normální...

Sluneční brýle si pěčlivě vybírejte vybírejte podle UV indexu

Kůži před ultrafialovým (UV) zářením běžně chráníme používáním opalovacích krémů...

Sluneční brýle, výkřik módy, nebo nutné každodenní vybavení?

Sluneční brýle jsou bezpochyby jedinečným módním doplňkem, který dotváří náš...

Sluneční paprsky mohou nahradit některé léky

Staří lidé trpí mnohem častěji nedostatkem vitamínu D než mladší populace. Může...

Slunečnicový olej srdci nesvědčí

Slunečnicový olej je běžnou součástí naší stravy. Obsahuje látky, které jsou...

Sluníčko může nejen opálit, ale také popálit

Slunění má celou řadu pozitivních účinků pro organismus, ale nedodržováním základních...

Slzy zabíjejí bolest

Pláč je přirozenou součástí lidského života. K pláči nás doženou různé události,...

Slzy, které neznamenají dojetí

Ne vždy musí slzy odrážet naše emoce. Jejich zvýšená tvorba může být totiž součástí...

Smart drugs – nevinné životabudiče, nebo regulérní drogy?

Mezi mladými lidmi, a to nejenom studenty, jsou v poslední době velice populární...

Smíšená dyslipidémie: pokud se neléčí včas, hrozí infarkt i mrtvice!

O škodlivosti vysokého cholesterolu jste už slyšeli mnohokrát. Existuje ovšem...

Smog – noční můra astmatika

Dlouhá léta se odborníci přou, zda smog je nebezpečnější pro astmatiky, alergiky,...

Smog – strašák, který ohrožuje naše zdraví?

Stav ovzduší je rok od roku horší. Zvýšená spotřeba ropy a fosilních paliv zhoršuje...

Smog a ovzduší ve městě zhoršují alergické obtíže

Má vzduch, který dýcháme, vliv na rostoucí počet alergických onemocnění a astmatu?...

Smog, spoluviník vzniku alergií

Pro alergiky či astmatiky může někdy i jen samotné dýchání představovat zdravotní...

Smrkáte i v létě? Stálá rýma může být projevem alergie

Nikde jste nenastydli ani nebyli ve styku s nakaženou osobou. Přesto stále potřebujete...

Smršť hormonů zvaná menstruační cyklus, víte o něm všechno?

Znalost menstruačního a ovulačního cyklu je pro správné naplánování početí zásadní....

Smrtelný nádor mozku má pravděpodobně mnoho podob

Nejčastější typ rakoviny mozku u dospělých, takzvaný multiformní glioblastom,...

Smrtící kvarteto prozrazuje metabolický syndrom

Vyjádřit jednou větou, jak se projevuje metabolický syndrom, je velmi komplikované....

SMS místo cigarety

Kouření je známým rizikových faktorem vzniku nádorových onemocnění i chorob...