Trpíte nesnášenlivostí mléka? Poradíme vám, co místo něj!
Potíže s nesnášenlivostí mléka má v České republice až jedna čtvrtina
lidí. Na vině je v naprosté většině nedostatek enzymu laktáza, který ve
těle rozkládá mléčný cukr – laktózu.
Většina lidí s nedostatkem laktázy sice menší množství mléka snese, pro
prevenci osteoporózy je to ale nedostačující.
Nesnášenlivost mléka respektive laktózy ale neznamená, že jste odsouzeni k životu bez vápníku. Tento prvek obsahují i jiné mléčné výrobky. Ty budou k vašemu zažívacímu traktu šetrnější. Bolesti, nebo dokonce křeče v břiše, nadýmání či průjem, které vám způsobuje kravské mléko, už tak nemusíte zažívat.
Co dělat, pokud vůbec nesnesu mléko?
Zkuste zakysané mléčné výrobky. Při kysání mléka dochází ke štěpení mléčného cukru na kyselinu mléčnou. Ideální pro doplnění vápníku se tedy zdají být jogurty a kysané nápoje. Buďte však obezřetní a čtěte složení jogurtů. Výrobci často doplňují do jogurtů zpětně kvůli konzistenci sušené mléko, a tím obsah laktózy navyšují. Živé jogurty (nepasterizované) jsou z hlediska vstřebání vápníku nejlepší volbou. Velmi dobrou alternativou je zakoupení jogurtovače a výroba vlastních jogurtů doma.
Zařaďte sýry
Tvrdé sýry obsahují jen nepatrné množství laktózy, jsou tedy velmi vhodné pro doplnění vápníku, pokud nesnesete jiné mléčné výrobky. Nízký obsah laktózy mají i jiné sýry, například cottage cheese, nebo tvaroh.
Sója má zelenou
Absolutně bez laktózy jsou sójové výrobky – například sójová mléka. Ta bývají k dostání v mnoha příchutích a v různém složení. Třeba varianta s přidaným vápníkem může mít srovnatelný obsah tohoto prvku jako kravské mléko.
Mléko bez laktózy
Někteří výrobci už na náš trh přicházejí i s mléčnými výrobky bez laktózy. Najdete je v prodejnách zdravé výživy, ostatně jako většinu různých alternativních a méně obvyklých surovin. Nevýhodou mléka bez laktózy je sice jeho vyšší cena, za pohodu v břiše ale určitě stojí sáhnout hlouběji do peněženky.
I když nesnášíte mléko, vidíte, že stále můžete doplnit vápník jinými cestami. Nebojte se proto zajít do prodejen zdravé výživy, kde vám rádi poradí, které výrobky by byly vhodné právě pro vás.
(mili)
Zdroje:
M. Dolores Parra, et al. Acute Calcium Assimilation from Fresh or Pasteurized Yoghurt Depending on the Lactose Digestibility Status. Journal of the American College of Nutrition 2007;26(3):288–294.
Miroslav Stránský, Robert Sieber, Michael de Vrese: Laktóza ve výživě. Lactose in Nutrition. DMEV 2000; 3(1)
digestive.niddk.nih.gov