Užíváte warfarin? Pozor na to, co jíte!
Pacientů léčených protisrážlivou terapií warfarinem v České republice stále přibývá. Tento lék výrazně pomáhá tzv. ředěním krve při stavech s vyšším rizikem výskytu krevních sraženin. Na úspěšnosti léčby se ale vysokou měrou podílí také složení stravy. Skladba jídelníčku tak může výrazně pomoci, nebo uškodit.
Léčba tímto lékem proti srážlivost krve není jen tak. Jeho hladina v krvi musí být při terapii přísně sledována, nízké hodnoty vedou k neúčinné léčbě, kdežto příliš vysoké můžou vést k vykrvácení.
Nebezpečný vitamin K
Vitamin K patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích, mezi jeho hlavní účinky patří tvorba bílkovin umožňující srážení krve. Warfarin blokuje účinky vitaminu K, čímž snižuje srážlivost krve. U zdravých jedinců je vitamin K nezbytnou složkou potravy, jeho nedostatek vede ke krvácení. Významnou složku příjmu u dospělého člověka tvoří produkce vitaminu K bakteriemi tlustého střeva.
„Káčko“ pod dohledem
Při dlouhodobé léčbě warfarinem je proto nutné hlídat denní příjem vitaminu K, který by se měl pohybovat do 250 μg/den. Při změně stravy by mělo být dodrženo několik zásad:
- Neopomíjet příjem ostatních vitaminů – hlavně vitaminu C.
- Neomezovat denní příjem vlákniny.
- Vyvarovat se nezdravých potravin.
Při špatně nastavené dietě může docházet k závažným komplikacím, jako jsou obezita, snížení obranyschopnosti, vysoká hladina cholesterolu aj.
Nevhodné potraviny
Níže je uveden seznam potravin, které obsahují velké množství vitaminu K.
- listová zelenina – zelí, špenát, kapusta, salát, …
- maso – kuřecí, krůtí
- játra
- olivový, sojový olej
- kopřivový, zelený čaj
- některé druhy ovoce – maliny, ostružiny, mango, kiwi
Bezpečné potraviny
Tyto potraviny obsahují nízké množství vitaminu K, a proto je vhodné jídelníček postavit právě na nich.
- kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, brambory, …
- papriky, rajčata, okurky
- houby
- ovoce
- řepkový, slunečnicový olej
- pečivo
Některé potraviny se nacházejí na pomezí těchto dvou skupin, patří mezi ně hlavně vejce, hovězí a vepřové maso. U těchto složek potravy je nutné sledovat množství jejich denního příjmu. Omezení se týkají také konzumace alkoholu, při léčbě warfarinem je povoleno 1 pivo či sklenice vína denně.
Jídlem k uzdravení
Tvorba jídelníčku při léčbě warfarinem je velmi složitou záležitostí, která často vyžaduje pomoc lékaře či výživového specialisty. Pokud si nevíte rady se složením stravy, neváhejte a navštivte svého lékaře, který s vámi problém vyřeší. Správná dieta je totiž základem úspěšné léčby.
(holi)
Zdroj: http://www.warfarin.cz/downloads/dieta_pri_antikoagulacni_lecbe.pdf