#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zajímejte se o kompenzaci své cukrovky. Nejmodernější léčba vás v tom výrazně podpoří

Mgr. et Mgr. Kristýna Poulová 12.8.2022 reklamní sdělení

Zorientovat se v dnešních možnostech léčby cukrovky je „bojovka“. Přibývá jich totiž jako hub po dešti, a tak mnozí pacienti s cukrovkou 2. typu v jejich výběru spoléhají zcela na svého diabetologa. Proč je dobré být informovaným pacientem a kterých vymožeností současné medicíny využít ve svůj prospěch?

cukrovka_diabetes_zena_inzulin_smutek
Obtíže spojené s neléčenou nebo špatně léčenou cukrovkou jsou nejen nepříjemné, ale mají tendenci se postupně zhoršovat

Proč byste měli usilovat o dobrou kompenzaci své cukrovky?

Část cukrovkářů si pod spojením „dobře kompenzovaná cukrovka“ bohužel nic nepředstaví. Kompenzaci znají jen finanční a už vůbec netuší, proč a jak by k ní měli přispět sami. Pojďme toto téma tedy uvést na pravou míru.

Možná se ptáte, proč se zabývat léčbou cukrovky, když sama o sobě neškodí. Ne nadarmo se jí však říká „tichý zabiják“ – ač její následky nepociťujete, vysoký krevní cukr nenápadně ovlivňuje funkci vašeho těla téměř ve všech jeho zákoutích, drobných cévách. Pokud tedy není cukrovka dostatečně léčena, může vést ke vzniku komplikací, např. poruše funkce nervů v končetinách (diabetické neuropatii), patologickým změnám na sítnici (diabetické retinopatii) nebo v cévních klubíčkách uvnitř ledvin (diabetické nefropatii).

Obtíže spojené s neléčenou nebo špatně léčenou cukrovkou jsou nejen nepříjemné, ale mají tendenci se postupně zhoršovat a mohou z vás udělat invalidu (např. kvůli tzv. diabetické noze) nebo vás i ohrozit na životě (např. proděláním infarktu nebo mrtvice). To jsou jistě pádné důvody, proč byste se o kompenzaci své cukrovky měli přičinit. Jedná se o nejspolehlivější způsob, jak její postup zpomalit a tím předcházet vzniku jejích komplikací.

Nejmodernější možnosti léčby vás v cestě za kompenzovanou cukrovkou posunou dopředu

Cukrovka 2. typu přijde k většině pacientů zcela bez jakéhokoliv ohlášení, a proto bývá diagnostikována náhodou při preventivním či jiném nesouvisejícím vyšetření. Často k tomu dochází v její časné fázi nebo ve stavu těsně před jejím vypuknutím, v období tzv. prediabetu. Jedná se o dobu, kdy i změna životního stylu v podobě dietních opatření a cvičení může neúprosný chod nemoci výrazně zpomalit. Ne vždy se to ale přes všechnu snahu daří, což váš lékař pozná z hodnoty tzv. glykovaného hemoglobinu, jehož vyšetření ukazuje nikoliv na aktuální hladinu krevního cukru, ale právě na dlouhodobou kompenzaci cukrovky. Dokáže tedy s jeho pomocí zhodnotit, jak je léčba cukrovky úspěšná. Pokud je glykovaný hemoglobin vysoký, nabízí se možnost užívat léky, které efekt přijatých opatření zvýší. V poslední době jsou dostupné léčebné možnosti, které vás v léčbě mohou posunout o velký kus dopředu.

Užíváním zástupce skupiny agonistů receptoru glukagonu podobného peptidu 1 (GLP-1 RA) lze například dosáhnout až o polovinu výraznějšího snížení hladiny glykovaného hemoglobinu oproti jiným lékovým skupinám. Efekt léčby je patrný i na výsledcích vašeho hubnutí – v kombinaci s lékem první volby můžete oproti jiným lékovým skupinám dosáhnout redukce váhy o více než 4 kg. Léčbu je možné užívat samostatně nebo v kombinaci s jinými léčivy proti cukrovce. Kombinaci vhodnou přímo pro vás najdete v součinnosti se svým ošetřujícím lékařem.

Jak nejmodernější léčba vlastně funguje?

Objev léčby pomocí agonistů receptoru GLP-1 RA vychází z jednoduchého pozorování: vědci si všimli, že když je krevní cukr (glukóza) podáván ústy místo nitrožilně, vede k mnohem silnějšímu vylučování hormonu inzulinu, nezbytného pro snížení její hladiny v krvi (glykémie). Ukázalo se, že za tímto tzv. inkretinovým efektem stojí zejména hormony produkované v tenkém střevě. Poté, co si dáme jídlo, dojde k jejich uvolnění, které vede ke zvýšení vylučování inzulinu slinivkou břišní a naopak snížení opačně působícího hormonu glukagonu v játrech. Zároveň dávají signál žaludku, aby utlumil trávení. Tento mechanismus pomáhá regulovat hladinu krevního cukru a udržet ji tak dlouhodobě stabilní.

Jedním z těchto inkretinových hormonů je i zmíněný peptid podobný glukagonu 1. Úvahu potvrdilo i zjištění, že u cukrovkářů 2. typu je tento hormon produkován v nedostatečném množství, ačkoliv reakce na jeho působení je zachována. Agonisté receptoru GLP-1 mají účinky tohoto hormonu, ale byly farmaceuticky vylepšeny tak, aby se jejich účinek prodloužil a zesílil.

Nejmodernější léčba proti cukrovce se neomezuje jen na pouhé snížení hladiny krevního cukru

Jaký je výsledek jejich užívání? Významně snižují hladinu krevního cukru, aniž by cukrovkáře ohrožovaly jejím nežádoucím poklesem, hypoglykémií, protože toto snížení je závislé na této hladině, tedy pokud je nízká, dále ji nesnižují. Z dlouhodobého hlediska tak pomáhají dosáhnout stabilních hodnot krevního cukru.

Dále přispívají k tomu, že se cukrovkář cítí sytější, a snižují jeho chuť k jídlu, čímž mu pomáhají dále snižovat váhu. Na rozdíl od jiných lékových skupin díky nim dosáhnete nižší váhy pozvolna a trvale.

Ani tam ale účinek léčby nekončí. Pomáhají k poklesu krevního tlaku a hladiny krevních tuků, takže prospívají i srdci a působí jako prevence srdečně-cévních komplikací cukrovky.

V jaké podobě se nejmodernější léčba proti cukrovce užívá?

Léčba zástupci lékové skupiny GLP-1 RA je dostupná ve formě podkožních injekcí a nově i tablet. Obě lékové formy jsou vhodné pro různé pacienty. Kterým budete vy, rozhodne s ohledem na řadu faktorů váš lékař. Užívání léků je ale naprosto jednoduché, spočívá ve spolknutí tabletky jednou denně nalačno a jejím zapití douškem vody. To vše asi půl hodiny před plánovaným jídlem.

Užívání GLP-1 RA je nejen bezpečné, ale i dobře snášené

Možná si říkáte, že musí existovat druhá strana mince. Takto účinná léčba přece nemůže být nespojena s řadou nežádoucích účinků. Nemusíte se ale obávat. Léčba je naprosto bezpečná, prošla dlouhým procesem klinického výzkumu na tisících pacientech, jinak by se ani nedostala k vám.

Nejčastěji se v rané fázi léčby vyskytují nevolnosti, bývají ale mírné až středně závažné a trvají jen krátkodobě. Zažívací problémy můžete zmírnit jednoduchými opatřeními: rozdělováním jídla do menších porcí, vyhýbáním se smaženému a tučnému a zanecháním jídla, pokud se cítíte plní.

Pro srovnání: zástupci jiné lékové skupiny využívané k léčbě cukrovky 2. typu, inhibitory SGLT2 neboli glifloziny, jsou spojeny s řadou sice nezávažných, ale obtěžujících nežádoucích účinků v podobě močových a pohlavních infekcí, jejichž přeléčení vyžaduje antibiotika. To může být ještě nepříjemnější teď v létě, kdy je jejich riziko i tak zvýšené. Léčba GLP-1 RA je navíc vhodná i pro ty z vás, kteří trpí např. poruchou funkce ledvin nebo jsou v seniorském věku.

Ptejte se svého diabetologa na novinky v léčbě a žádejte je. Vezměte osud své cukrovky do vlastních rukou! Spolu s ním můžete nacházet nové způsoby, jak dostat vaši cukrovku pod kontrolu.

(pok)

CZ22GLP00001

Zdroje:

https://education.webmd.com/viewarticle/952211#4

https://www.prolekare.cz/kreditovane-kurzy/vyhody-lecby-pacientu-s-dm-2-typu-glp-1-agonisty-121907/vyhody-lecby-pacientu-s-dm-2-typu-agonisty-glp-1

https://www.cukrovka.cz/moderni-lecba-cukrovky-2.-typu-aneb-agoniste-receptoru-glp-1-strucne-a-jasne

https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/treating-your-diabetes/tablets-and-medication/incretin-mimetics

Doporučujeme

Čtěte více

Zahrádkáře ohrožuje rakovina. A nevědí o tom

Zahrádkáři, zemědělci, vinaři, ale třeba i zaměstnanci květinových plantáží,...

Zahradničit můžete i s alergií – 1. díl

Práce na zahradě je radost i duševní terapie. Ovšem v případě, že trpíte alergickou...

Zahradničit můžete i s alergií – 2. díl

Pracujete rádi na zahrádce a potýkáte se s kýcháním, kašláním a slzením? Můžete...

Zachovat srdce v klidu se vyplatí – držíte si tak diabetes od těla

Zrychlená tepová frekvence v klidovém stavu a onemocnění srdce a cév spolu souvisejí....

Zachránit člověka může každý. I vy!

Srdeční příhoda je nejčastější příčinou úmrtí. Náhlá porucha funkce srdečního...

Zachránit srdce jde i bez operace – koronární intervencí

Vizitka moderní medicíny – to je perkutánní koronární intervence. Tato metoda...

Zachytit sekundární progresi včas může u roztroušené sklerózy zcela změnit hru

Co znamená tzv. sekundárně progresivní roztroušená skleróza? A proč je důležité...

Zachyťte poruchu srdečního rytmu dříve než váš lékař

Nemoci srdce jsou u nás nejčastější příčinou úmrtí, neboť stojí zhruba za 30...

Zajímavosti o kůži

Co je na kůži zajímavého?

Zajímejte se o "svého" crohna – léčba půjde lépe

Zkušenosti ukazují, že pacienti, kteří mají o své onemocnění zájem a aktivně...

Zákal sklivce – neškodný problém, nebo choroba ohrožující zrak?

Míváte před očima plující nitky nebo poletující mušky? Obtěžují vás, nebo si...

Zákaz kouření by mohl ochránit populaci před tuberkulózou

V příštích 40 letech by mohlo být kouření zodpovědné za několikamilionový nárůst...

Zákaz kouření funguje: snižuje se výskyt nemocí srdce

Ve státech, které úplně zakázaly kouření na veřejných místech včetně restaurací,...

Zákaz kouření na pracovišti přináší vyšší zisky zaměstnavatelům, zaměstnanci si to ale nemyslí

Na mnoha pracovištích po celém světě dnes platí zákaz kouření, a tento zákaz...

Zákaz kouření nese ovoce – ubylo infarktů!

Již několik let se vedou bouřlivé diskuze, zda kouření na veřejných místech,...

Zákaz kouření snížil počet předčasně narozených dětí

Ukazuje se, že zákaz kouření, který v roce 2006 odsouhlasili zákonodárci ve...

Zákaz kouření snižuje počet infarktů

Dokonce i poměrně krátká chvíle, po kterou jsme vystaveni účinkům tabákového...

Zákaz kouření v restauracích chrání teenagery

Mladí lidé žijící ve městech, kde platí zákaz kouření v restauracích, mají menší...

Zákaz kouření v restauracích může snížit počty infarktů

Do týdne od zavedení nekuřáckých restaurací klesnou akutní infarkty myokardu...

Zákaz nebo domluva aneb Co zabrání dětem kouřit?

Není divu, že mnoho dospělých má před očima rudé mžitky, když poprvé uvidí své...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#