#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zase horečka? Zbavte se jí pomocí homeopatik

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 19.2.2014

Horečka není nemoc, ale pouze příznak mnoha onemocnění. V převážné většině případů je příčinou horečky akutní infekční onemocnění, a tak je léčba horečky vhodnou indikací pro použití homeopatie.

Normální tělesná teplota může během dne lehce kolísat a nikdy nepřesahuje 37,5 °C. O horečce mluvíme tehdy, když tělesná teplota přesáhne 38 °C, a pokud tělesná teplota přesáhne 41 °C, hovoříme o hyperpyrexii čili vysoké teplotě. Ta je již závažnou záležitostí.

Do boje s nepřítelem

Příčinou horečky bývá nejčastěji akutně probíhající infekce – ať už virová, nebo bakteriální – a jde vlastně o odpověď imunitního systému na setkání s nepřítelem. Hlavní snahou tohoto stavu je zničit nepřítele. Pokud je to jen možné, je vhodné nechat tělu možnost reagovat a umožnit tak imunitnímu systému správně fungovat. Není proto vhodné hned podávat léky na snížení teploty, tzv. antipyretika, tělesnou teplotu se doporučuje snižovat, až pokud přesahuje 39 °C.

Závažná horečka: kdy k lékaři?

Většinu horečnatých onemocnění můžeme začít léčit doma a mnohdy ani náhlá horečka kolem 40 °C nemusí být důvodem okamžitého vyhledání lékaře, protože pacienti, často děti, mají dobře reagující imunitní systém a i takto vysoká horečka u nich znamená normální reakci na běžnou infekci. Vyhledat lékařské ošetření je ale nutné co nejdříve, pokud horečka postihuje malé dítě cca do 2–3 měsíců věku anebo se jedná se vysoké horečky kolem 41 °C. Dále pokud jsou k horečce doprovodné průjmy, ztuhlý krk, náhle vzniklá bolest hlavy či náhle se objevivší vyrážka, světloplachost, ospalost a letargie. To jsou příznaky, které mohou signalizovat závažnou až život ohrožující infekci, například meningokokovou.

Dále je vhodné obrátit se na lékaře v případě, že domácí léčba a homeopatika nezlepší stav nemocného do 48 hodin a také v případě, že se horečky vrací opakovaně i přes náležitá vyšetření a zavedenou léčbu, protože v těchto případech může být příčinou horečky i závažnější onemocnění než infekce.

Základní opatření při horečce

Nemocného je i v domácím prostředí třeba vždy alespoň laicky vyšetřit. Tedy přesně změřit tělesnou teplotu, optimálně 3× denně, všimnout si, zda se potí, či nikoliv, jestli má další příznaky, jako je rýma, kašel, bolesti v krku, bolesti hlavy nebo uší, eventuálně se podívat i do krku a udělat si svoji „pracovní diagnózu“. Podle ní pak můžeme zvolit další postup a příslušnou léčbu.

Pacient s horečkou patří samo sebou do postele a měl by dodržovat klidový režim.

Zejména u dětí a tehdy, když se pacient hodně potí, je nutno dbát na dostatečnou hydrataci a nabízet mu tekutiny, nejlépe ve formě bylinných čajů, ředěných džusů anebo čisté vody. Chutě nemocného a intenzita jeho žízně jsou pro homeopata důležitým vodítkem pro výběr správného léku.

Horečky jsou povětšinou doprovázeny nechutenstvím a tady je třeba poslechnout „hlas těla“ a nemocnému dávat spíše lehčí stravu, někdy dokonce jen ovocné a zeleninové šťávy. Vždy je vhodné omezení tuků, rafinovaného cukru, čokolády, kávy a černého čaje, které nejvíce spotřebovávají zinek, tak potřebný pro boj s probíhající infekcí.

Homeopatická léčba horečky

Pro boj s infekcí je dobré podpořit imunitní systém. U všech infekčních horečnatých onemocnění se podává vždy Oscillococcinum – 1 tubu po 8 hodinách po dobu 48–72 hodin. Ve vědeckých studiích bylo právě Oscillococcinum potvrzeno jako účinný lék pro prevenci i léčbu chřipky, nicméně pomůže při infekcích jakéhokoliv původu.

Podle stavu nemocného pak vybereme některý z následujících léků. Podáváme je v ředění 9CH či 15CH, zpočátku i třeba v intervalu 30 minut, až do zlepšení stavu.

Aconitum napellus

Se stavem vhodným pro léčení tímto lékem se můžeme setkat především jako následkem prudkého prochlazení, jako je například po pádu do ledové vody, profouknutí ledovým větrem nebo promoknutí. Také se může použít pro léčbu první fáze nějakého infekčního onemocnění u jinak zdravého a dobře stavěného dospělého či dítěte s dobrou obranyschopností, kdy horečka nastupuje převážně po půlnoci, náhle a je velmi vysoká, nezřídka nad 40 °C. Je doprovázena zarudlým obličejem, suchým kašlem, celkovým neklidem a úzkostí. Charakteristické je, že pacient se nepotí a má velkou žízeň, kterou mu zažene pouze čistá voda.

Belladonna

Lék vhodný proti horečce, která opět nastupuje prudce a je vysoká, horkost vyloženě sálá z nemocného, který je červený, má lesklé oči a silně se potí. V tomto stavu mu vadí jakékoliv světlo a hluk a dožaduje se klidu a tmy, může si stěžovat i na bušivou bolest hlavy a suché a pálící sliznice horních cest dýchacích.

Bryonia alba

Tento lék je indikovaný spíše v průběhu nějakého infekčního onemocnění než na jeho počátku. Je vhodný pro jedince, kteří mají opakující se vysoké teploty s pocením, jež jim přináší alespoň částečnou úlevu, nicméně teplota je doprovázená bolestí hlavy a celého těla. Bolesti jsou velmi intenzivní a sebemenší pohyb je pro tohoto nemocného utrpením, stejně jako je pro něj velmi bolestivý suchý kašel, který též patří do obrazu léku. Velkou charakteristikou je zde silná žízeň, pacient je schopen vypít naráz velké množství vody.

Gelsemium sempervirens

Tento lék se hodí pro pacienty, kteří mají vysokou horečku s celkovou schváceností, zmateností a otupělostí. Bolest hlavy doprovázející horečku je lokalizovaná především do zadní části hlavy a šíje. Velmi zvláštním a pro předpis tohoto léku důležitým příznakem je to, že nemocný nemá i přes horečky pocit žízně.

Mercurius solubilis

S obrazem tohoto léku se můžeme setkat zejména při angíně, ale v podstatě v průběhu jakéhokoliv infekčního onemocnění. Pacient mívá velkou žízeň, hodně sliní a má velice páchnoucí dech. Horečka je vysoká, se zimnicí, nemocnému vadí jak teplo pod přikrývkou, tak i odkrytí, které vyvolává onu zimnici. I pot nepříjemně páchne a po vypocení se nemocnému moc neuleví.

Ferrum phosphoricum

Tento lék je pro pacienty, kteří nemají moc vysokou teplotu, maximálně do 38,5 °C. Horkost cítí spíše „v sobě“, můžeme si na nich však všimnout červených tváří z překrvení, ale celkově nejsou moc zchvácení. Zejména děti si mohou stěžovat na bolesti oušek, dalšími doprovodnými příznaky jsou suchý kašel usazený v průdušnici a může se objevit i krvácení z nosu.

Po prodělané infekci…

China rubra 9CH je lékem na slabost způsobenou ztrátou tělesných tekutin, v tomto případě silným a opakovaným pocením. Podáváme 5 granulí 3× denně až do zlepšení stavu.

Sulfur iodatum 9CH je lékem na doléčení zánětu po prodělané infekci, kdy i po uzdravení přetrvávají lehce zvýšené teploty a kašel, eventuálně i bolesti kloubů. Opět podáváme 3× denně 5 granulí až do zlepšení stavu, nejlépe do vybrání tuby.

MUDr. Jaroslav Čupera

Člen Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.

odborník uLékaře.cz



Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+9
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Zlepšete kondici své imunity! Pomohou i homeopatika

Zimní období s sebou každoročně přináší zvýšený výskyt nemocí a infekcí dýchacích...

Syndrom neklidných nohou – jak nám mohou pomoci homeopatika

Máte problémy se spánkem, protože neustále pociťujete nutkání hýbat nohama?...

Zvládněte chřipku a nachlazení šetrně – s pomocí homeopatik

Pozvolna se blíží chladné měsíce roku a s nimi přichází i období chřipek a nachlazení....

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

Na bolesti bříška pomohou homeopatika

Bolesti bříška mohou potrápit děti i jejich rodiče již od nejútlejšího věku....

Kašel u batolat zmírní homeopatika

Zimní období je u mnoha dětí spojeno s různě častými onemocněními s teplotami...

Zase kašel! Jaká homeopatika naordinovat dětem, když stále marodí?

Probudil vás v noci nekončící dětský kašel? Letos už popáté! Jak zvýšit imunitu...

Homeopatika, bez kterých se na dovolené neobejdete

Že vás titulek trochu vyděsil? Možná že vaše letní prázdniny budou bez chybičky...

Játrům pomohou homeopatika

Jaro je období velké zátěže pro játra. Jednu z možností, jak jim pomoci, nabízí...

Jak zvládnout návštěvu stomatologa? Vyzkoušejte homeopatika!

Ošetření u stomatologa je pro mnoho lidí velmi nepříjemným zážitkem i při pravidelné...

Doporučujeme

Čtěte více

Zařaďte péči o nos mezi své každodenní rituály

Pravidelné proplachování nosu vhodnými roztoky představuje jednoduché a účinné...

Zařazení osob závislých na drogách do programu substituční léčby má svá pravidla

Podle statistických údajů by měl mít každý praktický lékař mezi svými pacienty...

Září je měsícem začátků. Už máte vybraný pohybový kurz?

Sportovní aktivity seniorů bývají většinou dost chudé. Chtěli byste konečně...

Zářivá a hebká pleť díky rýžové kosmetice

Jaké je tajemství sametové pleti japonských žen? Podle mnohých prý hebkost a...

Zas do školy: Proč je nejlepší rostoucí batoh a nerezová lahev

S Harry Potterem nebo Spidermanem? Školák bude mít jasno na první pohled, rodiče...

Zásadní otázka rodičů 13letých dívek: Jak závažné mohou být nežádoucí účinky vakcíny proti rakovině děložního čípku?

Látky používající se na toto očkování jsou zcela bezpečné! Jde o naprosto nepodložené...

Zásady pro atopiky všech věkových skupin

Atopie je dispozice ke vzniku alergie. Mnozí z nás mají tedy geneticky vyšší...

Zásady první pomoci při popáleninách od slunce

Popáleniny od slunce se projeví na kůži v průběhu několika hodin po přílišném...

Zásady správného užívání přípravků tekuté výživy – sippingu

Přípravky tekuté výživy určené k doplnění energie a živin nad rámec běžné stravy...

Zasáhl do vašeho života parkinson? Na webináři s odborníky získáte spoustu užitečných informací

Webinář určený nemocným s Parkinsonovou chorobou, jejich blízkým i zájemcům...

Zase kašel! Jaká homeopatika naordinovat dětem, když stále marodí?

Probudil vás v noci nekončící dětský kašel? Letos už popáté! Jak zvýšit imunitu...

Zase spálení? Vyberte opalovací krém, který už nedáte z ruky

Jak často se mazat a kolik krému je tak akorát? Užijme si slunce na maximum...

Zaskočila kost? Jak pomoct při dušení jídlem u dospělého i dítěte

Víte, co dělat, když se začnete dusit vy, osoba vedle vás nebo dokonce dítě?...

Zasloužené volno vám letos průjem nesmí překazit. Víme jak na to

Problémy s průjmem někdy zažil každý z nás. Dochází k nim celoročně, ale nejčastěji...

Zástava dechu vadí plicím i očím

Dobrý spánek je klíčem k bystré mysli a fyzické i psychické síle. Nikoho proto...

Zastavila vás RS v rozletu? Dejte se opět do pohybu!

Dříve se u pacientů s roztroušenou sklerózou pohyb nedoporučoval proto, aby...

Zastavte rakovinu včas – nebojte se screeningu!

Když vám lékař navrhne některý z testů screeningu rakoviny, neznamená to, že...

Záškrt stále zabíjí. Očkování by to mohlo změnit

Každý desátý pacient se záškrtem navzdory veškeré moderní léčbě umírá. V oblastech...

Záškrt: nemoc, která zabíjí i dnes

Myslíte si, že se záškrtem nemůžete nakazit, protože tuto chorobu nikdo kolem...

Zatěžuje konzumace masa oslabený organismus?

Když je člověk nemocný, měl by se více starat o svoji životosprávu. Napovíme,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#