#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jeden lék, více forem. Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ing. et Mgr. Alexandra Izraelová Redakční článek 1.8.2021

Léčivé přípravky jsou dostupné v mnoha formách – od kapek a sirupů, přes tablety a tobolky až po čípky a globule. Některé léky existují dokonce ve více formách. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a jaká jsou jejich užití? Dozvíte se z odpovědí farmakoložky Ing. et Mgr. Alexandry Izraelové na nejčastější otázky na toto téma.

Lékař a tablet
Tablety, tobolky, čípky, globule, sirupy, náplasti, ... Bez léků si dnešní svět neumíme představit. (Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock)

1. Jak se vstřebává klasická tableta léku proti bolesti, jak se z ní uvolňuje účinná látka? Proč se mluví o zatěžování jater, když tableta prochází zažíváním?

Požitá tableta putuje trávicím systémem, přičemž účinná látka je absorbovaná převážně v tenkém střevě, odkud se portální žilou dostává až do jater, ve kterých probíhá látková přeměna, tzv. metabolizace. V játrech tímto dochází ke snížení účinku ústně podaného léku. Tento proces se nazývá první průchod játry a snižuje dostupnost účinné látky. Týká se všech léčiv přijímaných ústy, protože játra zpracovávají vše, co sníme a vypijeme, včetně léků a škodlivin, ještě předtím, než se to dostane do krevního oběhu.

2. Jak funguje čípek a jaké jsou jeho výhody například oproti běžné tabletě? Proč se užívá hlavně u dětí?

Čípky nacházejí praktické uplatnění, když dítě nemůže (kvůli zvracení) nebo nechce přijímat ústně podávané přípravky, ale také když je plačtivé, rozmrzelé nebo spící. Čípky tají při teplotě těla nebo se v konečníku rozpouštějí, a tudíž umožňují bezbolestné podání i u těch nejmenších. Svým tvarem, velikostí a konzistencí jsou vhodné pro podání do konečníku a mohou působit místně (například tišit problémy s hemoroidy, působit projímavě či protizánětlivě) nebo celkově s nástupem účinku do 15 minut od podání.

3. Jaké jsou výhody a nevýhody místní léčby oproti celkové – jaký rozdíl s ohledem na nežádoucí účinky léčby dělá, když si třeba namažu léčivou látku mastí nebo krémem, nebo spolknu tabletu s ní?

Hlavní výhody místní léčby spočívají v tom, že lék působí tam, kde ho aplikujeme bez průniku do dalších částí těla. V případě léků nanášených na kůži, jako jsou masti nebo krémy, lék neprochází trávicím traktem, a tak jej ani nezatěžuje, neprochází játry, nedochází k interakci mezi potravou a přijímaným léčivem, a jsou tak snížené jeho nežádoucí účinky na úrovni zažívacího traktu i ty celkové.

4. Jak funguje tableta s prodlouženým uvolňováním? K čemu je prodloužené uvolňování dobré?

Tableta s prodlouženým uvolňováním znamená, že je léčivá látka uvolňovaná v těle řízeně, v krevní plazmě je stejnoměrná hladina po požadovanou dobu, což se projeví menšími výkyvy hladiny léčiva v krvi, sníženou frekvencí dávkování a nižším výskytem nežádoucích účinků. Klasické tablety mají rychlý nástup účinku, což také znamená, že je léčivá látka rychle uvolněná a tablety je třeba užívat častěji, v pravidelných intervalech několikrát denně. Hlavní výhody tablet s prodlouženým uvolňováním jsou tudíž zvýšená efektivita léčby a snížení celkového množství léku potřebného k léčbě.

5. Jaký je rozdíl mezi tobolkou a tabletou?

Tablety jsou výlisky, které se pro snazší identifikaci vyrábí v různých tvarech a barvách s případnými dělícími rýhami, gravurou nebo potiskem. Tobolky jsou duté želatinové obaly plněné léčivými látkami. Měkké tobolky jsou plněné léčivy olejovitého charakteru. Tvrdé tobolky jsou tvořené dvěma dutými částmi, které do sebe zapadají a v sobě uzavírají léčivo.

6. Jaký je rozdíl mezi čípkem a globulí?

Čípek i globule jsou polotuhé lékové formy, které tají nebo se rozpouštějí při tělesné teplotě. Čípek má podlouhlý tvar často podobný projektilu a je primárně určený k podání do konečníku, kdežto kulatá globule je určená k vaginálnímu podání.

7. Jak se liší složení jednotlivých lékových forem, co se týče obsahu pomocných látek?

V současné době existuje mnoho různých lékových forem, které lze podle skupenství rozdělit na plynné, kapalné, polotuhé a tuhé. Příprava nebo výroba každé lékové formy se řídí vlastními pravidly a pro zajištění optimálních vlastností požadované lékové formy a k udržení stability se v procesu výroby využívá množství pomocných látek. Jedná se například o rozpouštědla, emulgátory, plniva a pojiva, smáčedla, látky upravující viskozitu, antioxidanty, protimikrobní konzervační látky, barviva, látky upravující chuť a vůni atd. Všechny pomocné látky jsou zdravotně nezávadné, nemají léčebný účinek a slouží k usnadnění výroby, přípravy, uchovávání a podávání léků.

8. Jak fungují transdermální náplasti? Pro jaký typ léčiv a uživatelů jsou vhodným řešením?

Transdermální náplasti jsou moderní lékové formy, které se aplikují na zdravou kůži a léčiva díky ním procházejí kůží do podkožních tkání, kde působí místně, a do systémového krevního oběhu pro celkový účinek. Jsou vhodným řešením pro pacienty s polykacími potížemi, ať již z důvodu akutního onemocnění nebo například u onkologických pacientů. Mezi jejich pozitiva patří snadná aplikace i přerušení přívodu léčiva do těla, zajištění stálé hladiny léčiva v krvi a tím daná menší četnost dávkování. Jsou využívané nejčastěji při léčbě bolesti, u hormonální léčby (hormonální antikoncepce, hormonální substituční terapie), u některých srdečně-cévních onemocnění, k prevenci nevolnosti a zvracení nebo odvykání od kouření.

9. Užíval jsem svou léčbu nitrožilně, lékař mě převedl na podkožní podání, znamená to, že se musela navýšit dávka léku, aby měla léčba stejnou účinnost jako při nitrožilním podání. Je to spojeno s větší pravděpodobností nežádoucích účinků léčby?

Výhodou podkožního podání je oproti tomu nitrožilnímu snadnost a bezbolestnost aplikace a celkově nižší výskyt nežádoucích účinků. Po proškolení může aplikaci bez obtíží zvládnout pacient sám v domácím prostředí. Podkožní podání má oproti nitrožilnímu pomalejší nástup účinku, který je daný pomalým průnikem léčiva z podkoží přes mízní systém do krevního řečiště.

10. Proč je třeba, aby se některé léky rozpouštěly pod jazykem?

Bohatě prokrvená sliznice dutiny ústní umožňuje nástup účinku do minuty.  

11. Je pravda, že inhalačně užívaná léčba skutečně působí jen tam, kam je inhalována, nebo může mít nežádoucí účinky srovnatelné jako léčba tabletová, případně nitrožilní.

Inhalačně bývají v podmínkách domácí léčby nejčastěji podávané léky proti astmatu, přičemž působí místně a zpravidla dochází k jejich okamžité absorpci v dýchacích cestách, což vede k minimalizaci celkových nežádoucích účinků léčby. Důležité je správná technika a nácvik správné inhalace z inhalátoru, doprovázený výplachem úst po každé aplikaci. Nízké dávky inhalačních kortikosteroidů působí lokálně, a proto nevedou k nežádoucím účinkům srovnatelným s nitrožilní léčbou nebo léčbou přijímanou ústy.

12. Ve kterých případech je vhodné kapky či sirupy podávat i jiným uživatelům než dětem? A proč?

Kapky a sirupy jsou tekuté lékové formy, které se snáze polykají, a proto mohou být vhodným řešením pro všechny pacienty s polykacími obtížemi.

Zdroje:

https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/lf/js19/osetrovatelske_postupy/web/pages/08-01-aplikace.html

http://www.olecich.cz/encyklopedie/co-je-to-lekova-forma-a-jake-druhy-jsou

http://www.remedia.cz/Clanky/Lekove-formy/Subkutanni-aplikace-leciv-prehled-a-vyhody-podani/6-H-1Nb.magarticle.aspx

Doporučujeme

Čtěte více

Je váš potomek stále nemocný? Poraďte se s homeopatem

Banální rýma dítěte může být pro mnohé rodiče noční můrou. Vědí totiž, že toto...

Je vaše srdce stejně staré jako vy?

Kdekdo se po přečtení titulku tohoto článku zarazí, zda se nejedná o nějaký...

Je výše cholesterolu závislá na počasí? Vědci to nevylučují

Zvýšený cholesterol představuje jeden z rizikových faktorů kardiovaskulárních...

Je vyšší hladina prolaktinu dědičná?

Vysoké hladiny hormonu prolaktinu jsou přirozené třeba u kojících žen. Někdy...

Je zima skutečně ideálním obdobím pro alergologické diagnostické testy?

V průmyslově vyspělých zemích pozorujeme v posledních desetiletích trvalý nárůst...

Je znecitlivující krém vhodný i pro ty nejmenší?

Rodiče novorozenců a kojenců, kteří uvažují o využití znecitlivujícího krému,...

Ječné zrno - jak ho poznáme a co s ním dělat

Ječné zrno je pupínek nebo váček, který se může vytvořit na horním i dolním...

Ječné zrno - jak se léčí a možnosti prevence

Ječné zrno, hordeolum, je zánět mazové žlázky u některé z řas na očním víčku....

Jedeme na pohotovost aneb mládí v ohrožení!

Statistiky hovoří neúprosně. Úrazy jsou považovány za největší problém dětí...

Jeden lék biologické léčby může pomoci u různých nemocí

Biologická léčba je mezi ostatními typy léčby stále poměrně nová, a proto ji...

Jeden přípravek – tři zbraně na zácpu a plynatost

K léčbě zácpy se využívají přípravky podporující odchod stolice. Jsou založeny...

Jedenáct dní nespat? Jde to!

Svět spánkové medicíny je nesmírně "bohatý" na různé nemoci a poruchy. Některé...

Jedenáct tipů, jak porazit únavu při karcinomu prostaty

Vyčerpání, které zažívají onkologičtí pacienti, je úplně jiný druh únavy, než...

Jedete k moři? Pozor na sluneční alergii!

Na dovolenou u moře se těší asi většina z nás. Pro alergiky takový pobyt navíc...

Jedině spoluprací můžeme nemoci vymýtit

Smyslem očkování není jen ochrana jednotlivců, někdy jde o víc. Pomocí očkování...

Jedna dominantní hemisféra je mýtus. Jak funguje náš mozek?

Pravá a levá mozková hemisféra spolupracují a přenášejí si informace mezi sebou....

Jedna falešná studie způsobila řetězovou reakci obav z autismu po očkování

Strach z autismu patří mezi rodiči, kteří mají pochybnosti o bezpečnosti očkování,...

Jedna nová játra, prosím!

Játra jsou životně důležitým orgánem, bez kterého se nedá žít. Právě proto je...

Jedna špinavá jehla může poškodit vaše zdraví na celý život

Prostřednictvím sdílené jehly si člověk do své krve může přímo vstříknout krev...

Jedno píchnutí do patičky odhalí včas problémy s imunitou

Vyšetření krve, díky kterému je možné již v raném věku odhalit závažné poruchy...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#