Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kancerofobie

Psychika Matěj 9.8.2018

Pěkný večer,
již vícekrát jsem sem psal ohledně mého problému s krví na stolici, kterou si již 2 lékaři spojovali s hemoroidy a vždy jsem to zaléčoval - nejdřív Ginkorem, pak Detralexem. Také asi 3x jsem měl na stolici dost hlenu.

Jak jsem již zde psal, dnes jsem byl na vyšetření u proktologa, který mi k mému údivu ale neřekl na můj problém téměř nic, jen mi vyšetřil konečník prstem a hned mě objednal k němu na endoskopické vyšetření - říkal, že to nebude celá kolonoskopie, ale prostě pouze konečník a tuším že část tlustého střeva, nejsem si teď jistý, kam až tou hadičkou půjde... myslím, že to nazval neuplnou kolonoskopii (sigmoideoskopie)... Jak moc je vyšetření bolestivé / nebolestivé? Mám se obávat? Jinak ještě musím vypít večer předtím 2 litry Picoprepu..

Myslel jsem, že dnešním dnem mé obavy přestanou, že mi konečně řekne, co mi tedy doopravdy je, ale musím bohužel další 2 týdny (díky bohu aspoň ne tak dlouho) čekat, jak proběhne a dopadne vyšetření z kterého mám strach hlavně proto, že se bojím, že mi pak lékař sdělí, že tam mám nějaký nádor nebo něco takového... Ta představa, že jej tam odhalí a pak že mi řeknou, že už to nejde léčit, je strašně zneklidňující a sužující... Díky antidepresivům to ale psychicky docela dobře zvládám.
Bojím se rakoviny také proto, že včera, jak jsem psal, jsem měl průjem, dnes už byla stolice formovaná, tvaru válečku, ale přišlo mi, že byla trochu užší, než obvykle a zase si to spojuji s tím, že tam je ten nádor a díky tomu, jak jde stolice přes ten nádor, tak je ve finále užší... Achjo.. to je hrozný.

Ještě chtěl bych se zeptat, co přesně znamená střídání průjmu a zácpy? Mám to chápat jako střídání průjmu a tvrdé (tuhé) stolice, nebo jako že člověk nejde delší dobu na velkou a pak najednou po těch pár dnech má průjem? Včera jsem měl totiž ten průjem a předtím dost často tvrdou, ale pravidelnou stolici. A bere se jako zácpa, když na stolici chodím někdy až obden? Samozřejmě si to spojuji tento problém jako další příznak kolorektálního karcinomu, kterého se velmi bojím, i přesto, že mi tu bylo řečeno, že jeho pravděpodobnost v mém věku je mizivá... ale prostě i když je mizivá, tak tu bohužel ta možnost je... a to mě děsí.
Je normální ale, že někdy jdu na stolici obden? Nebo už je to projev zácpy? Od té doby, co jsem našel poprvé krev na stolici v březnu, o které jistě už víte, tak mám tendenci stolici si hodně hlídat a přijde mi, že někdy to vyprazdňováni je obtížnější, protože na to myslím a říkám si, že dnes jsem ještě nebyl na velké a už se dopředu obávám, že nepůjdu a že to bude projev zácpy a rakoviny...
No a jak naschval se mi stalo, že minulý týden každý den jsem se vážil a měl jsem vždy RÁNO po VYMOČENÍ 86 kg a od neděle, kdy jsem celý den skoro nic nejedl, ale docela hodně pil, jen 85 kg vždy ráno ve stejnou dobu po vymočení...

Takže tohle jsou mé problémy, kterými se moc omlouvám, že Vás zatěžuji, ale nevím, co dělat. Moc se bojím výsledku endoskopického vyšetření a už mi hlavou problýskává, co když se nic nenajde ve vyšetřované části, co když něco bude v té, kam se hadičkou nedostane...A taky mě docela leká, jak mi pomalu nastupují další a další příznaky... nejdřív krev ,teď zas o 1 kg hubnutí...

Jo a ještě jsem si nechal dělat FOB test v dubnu a vyšel negativně. Když vyšel negativně, tak se mám obávat? A ještě v květnu sedimentace - negativní.

Zkusím si zajít pro klid zítra asi znovu na sedimentaci... pokud by byla v pořádku, nemusí mé problémy naznačovat nádorové onemocnění?

Hezký zbytek dne a děkuji za případnou odpověď a názor na všechny body.

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, již jsem vám jednou napsal že nádor tlustého střeva je ve vašem věku naprosto nepravděpodobný a vaše zažívací potíže jsou nejspíše psychického původu, protože jak píšete FOB byl negativní a sedimentace rovněž, rovněž vás žádám abyste po lékařích nevyžadoval žádné neověřitelné názory, vždy se musíme přísně držet výsledků vyšetření a nepouštět se do žádných velkých spekulací či věštění, vyšetření jistě úplně příjemné není, ale zatím to všichni pacienti zvládli, moc vám přeji aby jste se své fobie zbavil, věnujte se nějakému bojovému sportu, běhejte, větší fyzická zátěž vám určitě prospěje, protože pak se vaše psychika přestane zabývat takovými nesmysly a vyčistí vám to hlavu jak se říká, děkuji za pochopení, hezký den.

Související dotazy

KAncerofobie
Dobrý den, zapomněl jsem ve zprávě, kterou jsem posílal...
Kancerofobie
Dobrý den, při mém předchozím dotazu jsem se zapomněl...
Kancerofobie
Dobrý den, 1. chci se zeptat.. Proč teda někteří...
Kancerofobie
Dobrý den, já se omlouvám, že sem stále píšu, ale...
Kancerofobie
DObrý den, od minulého vákendu mě trápí problémy, které...
Kancerofobie
Dobrý den, včera jsem sem psal dotaz - viz níže. Já...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


KAncerofobie


KAncerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie

Dobrý den, jak jsem minule psal o hubnutí, tak se mi stalo, že dnes jsem...

Kancerofobie


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zánět moč. měchýře

Dobrý den, je mi 15 let a už asi měsíc pozoruji, že po vymočení, i když mám...

Ascorutin u menstruačního krvácení

Dobrý den už podruhé mi gynekoložka píchla Depo proveru. první mesíc jsem byla...

Průjem a bolest břicha pod levým žebrem

Dobrý den. 1-2 den jsem měl světle žlutou stolici. 3-4 den přešla stolice v...

Plíseň meziprstí

Dobrý den.manzel ma toto mezi prsty.Je to plisen?co na to ma prosim pouzit?Dekuji

PSA a PSA frakce

Dobrý den, prosím o zhodnocení hodnot PSA 2,33 ng/ml, frakce 10%. Děkuji.

Vysoké GGT

Dobrý den byl jsem na jaternich testech mírně zvýšené hodnoty kromě ggt to...

Bolesti žaludku


Bolest hlavy po lumbální punkci

Dobrý den, na MRI mozku jsem měla vícečetná ložiska, a proto mě neurolog poslal...

Bolest břicha na pravém boku a průjem


Antibiotika a antikoncepce

Dobry den, uzivala jsem xorimax 500 na 10 dni, ale 5 den uzivani jsem mela nechraneny...

Borelioza


Bolest a křeče v žaludku po banánu

Dobrý den, už od mala mám hrozně ráda banány a jedla jsem je poměrně často....

Duracef

Dobrý den, četla jsem vaši odpověď na dotaz zda antibiotika Duracef ovlivňují...

Chlamydie

Dobrý den, prosím Vás měl bych na Vás dotaz, nedávno jsem se léčil s Chlamydii...

Svědění konečníku

Dobrý den, rád bych se zeptal na nekolik otázek. 1. Občas mě svědí půlky,...

Neštovice a očkování


Pregnyl

Dobry den, od puberty trpim na fybroadenomy v prsu. Z duvodu komplikaci pri...

Léčba antibiotiky


Stav po trhání zubů


Pocit na zvracení po jídle


Reklama
Zavřít