Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kancerofobie

Psychiatrie M. 12.4.2021

Dobrý den,

už jsem sem ohledně mého problému nedávno psal, ovšem nastaly nové skutečnosti a nevím si moc rady, co nyní dělat. Cca před 3 týdny mi byl diagnostikován zánět zvukovodu s tím, že jsem měl ucpané ucho mazem. Ucho bylo jen zalehlé, nebolelo, resp. nebylo nějak citlivé. Ucho mi na ORL vypláchli, dali mi tam višňák a od dalšího dne jsem si ucho vykapával kapkami Maxitrol. Potíže ustoupily během cca 5 dní. Předminulou středu (tj. před 2 týdny cca) se mi však do toho samého ucha vrátil pocit zalehnutí, pocit tlaku, napětí - křupe mi v něm.

Z důvodu výše uvedeného jsem se znovu objednal a vypravil na ORL, kde mi byly prohlédnuty obě uši (zvukovody), které byly klidné (bez zánětu), plus i nos, resp. obě nosní dutiny, kde lékařka konstatovala mírně napuchlé/oteklé (nepamatuju si přesné pojmenování) sliznice. Pro můj klid mě objednala na vyšetření sluchu, plus když jsem jí sdělil mou obavu o nádor nosohltanu, který může ucpávat Eustachovu trubici, a proto pouze jedno ucho mám zalehlé, naznačila, že si to nemyslí, ale prý "pro můj klid" mě klidně vyšetří optikou, kdy termín (ze zvláštního důvodu) budeme sjednávat až při kontrole kvůli vyšetření sluchu, na které jdu koncem dubna...

Bylo mi doporučeno koupit sprej do nosu Stérimar na tu sliznici, který si myslím, stejně nezabere... Vzhledem k tomu, že jsem se nedozvěděl, kvůli čemu mám ucho zalehlé, proto píši sem. Jaký je prosím na to Váš názor? Momentálně moc nevím, co dělat... Bojím se, že se jedná o nádor nosohltanu, a děsí mě, že jen 2 týdny budu čekat, až sjednáme datum provedení vyšetření optikou, bojím se, že když by se jednalo o nádor, tak už se do té doby může rozšířit, metastazovat apod. O to víc se bojím, protože na záněty nosohltanu od mala trpím a několikrát do roka (cca 2-4x) mě to chytne na několik dní (ale musím zaklepat, že minulý rok a tento rok jsem ho ještě neměl).

Jinak mi nic není. Nemám ucpaný nos, neteče mi krev, nepozoruji zvětšené uzliny apod. Jen teda ještě někdy pozoruji, že vysmrkám třeba (zaschlý) hlen s příměsem krve, ale to se mi stává jednou za čas, co tam pozoruju spíš už delší dobu (možná už i roky). Prosím, co si myslíte, že by to mohlo být? Ten pocit v uchu je opravdu už nepříjemný, nevím, co s tím dělat a upřímně si nemyslím, že mi doporučený sprej nějak pomůže... K tomu uchu mi bylo sděleno, že to může být od té nateklé sliznice a může to být proto, že mám vybočenou nosní přepážku.

Ještě mě napadá, jestli by to nemohl být nádor ucha, kdy nádor blokuje ucho a proto ho mám zalehlý... Přijde mi prostě divné, že mám zalehlé jen jedno ucho... Všude píšou, že jedostranná zalehnutí jsou varovná...

Zpozoroval jsem, že na to ucho, které mám zalehlé, resp. ve kterém pociťuji pocit plnosti a tlaku, o trochu méně lépe slyším. Není to tak, že bych na něj neslyšel nějak výrazně, ale menší rozdíl pociťuji, slyším více jakoby zalehle, jako bych poslouchal přes nějakou malou překážku. Ale není to nic výrazného. Zároveň jsem četl, že pocit zalehnutí může být v důsledku NAHROMADĚNÍ TEKUTINY ve středouší v důsledku blokace Eustachovy trubice, kterou může blokovat NÁDOR NOSOHLTANU... A já cítím, že v tom uchu jako bych nějakou tekutinu měl. Opravdu se bojím, že se jedná o nějaký nádor nosohltanu nebo nádor ve středním uchu a bojím se, že na vyšetření optikou, na které bych měl jít, ale objednání na něj se dle doktorky provede až po sluchovém vyšetření, na které jdu 27. dubna (tj. objednání až na konci dubna), už bude pozdě a případná patologie se tam najde pozdě...

Prý se dá tekutina odhalit pouhým otoskopickým vyšetřením, ale mně se tam dívala takovým tím jednoduchým přístrojem, který má tvar komolého kužele, ne tím, který má zabudované v sobě světlo a je modernější.

Když bych to měl SHRNOUT - mám zalehlé ucho, pocit tlaku/napětí v něm, plus mi přijde, že v něm mám i tekutinu, když prudčeji zahýbu hlavou, tak cítím, jako bych tam měl STUDENOU, ale to samý cítím i na druhé ucho, akorát v menší míře, ale to nemám zalehlé. Bojím se, že se jedná o zalehnutí kvůli tekutině, která tam vznikla, protože nádor ucpal Eustachovu trubici. Na ORL nevim, jestli mi zkontrolovali středouší, resp. jestli to jde tím jednoduchým zařízením (tím “kuželem”).

Od příštího týdne mi začínají zkoušky, takže vůbec nevím, co teď dělat, když tenhle problém tu je a na vyšetření tou optikou se dostanu nevím kdy... Ten pocit, že tam něco může být a že se to může do data vyšetření rozšířit, mě opravdu děsí.

P.S.: Na psychiatrii jsem byl, zároveň začínám opět s braním prášků proti mé kancerofobii. Psychoterapie budu domlouvat s psycholožkou.

Moc se omlouvám za opakované dotazy, že sem o tom ještě píšu nějaké doplnění, ale už začínám na svém strachu pracovat.

Děkuji moc za případnou odpověď.

Věk: 22 let

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, počátek zkouškového období a nástup Vaších dotazů ohledně nádorů v různých lokalizacích jdou ruka v ruce. Zalehnutí v uchu dle mého názoru souvisí s nateklou sliznicí a vybočenou přepážkou. ORL lékařka následně "pro Váš klid", i když zrovna Vám to klid nepřinese, vyloučí nádor v ORL oblasti. Víme dobře, že u kancerofobie další a další specializované vyšetření jenom prohloubí Vaší pychopatologii a nepřinesou žádnou úlevu od neopodstatněného strachu z nádorů. Jinak doporučuji intenzivní psychiatrickou léčbu, přerušování ve Vašem případě zcela postrádá význam. Léky a psychoterapie by jste měl užívat dlouhodobě, bez přerušování. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

KAncerofobie
Dobrý den, zapomněl jsem ve zprávě, kterou jsem posílal...
Kancerofobie
Dobrý den, při mém předchozím dotazu jsem se zapomněl...
Kancerofobie
Dobrý den, dneska jsem zpozoroval, že jsem měl takovou...
Kancerofobie
Dobrý den, píši sem ještě jednou kvůli mému problému....
Kancerofobie
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zdali je možné, že...
Kancerofobie
Dobrý den, v neděli se mi stalo, že po vykonání potřeby...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


KAncerofobie


KAncerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie

Dobrý den, ještě bych k mému včerejšímu dotazu doplnil nový následující dotaz: Včera...

Kancerofobie

Dobrý den, jak jsem minule psal o hubnutí, tak se mi stalo, že dnes jsem...

Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zrychlený tep, bušení srdce

Dobrý den, Pane doktore předem děkuji za odpověď na mou otázku. Je mi 14.let...

Křeč v čelisti

Dobrý den,dostal jsem křeč do čelisti již po druhé​,a našel jsem nakonci chrupu...

Výtok poševní

Dobrý den. Je mi 16 let a už delší dobu mě trápí celkem silný výtok z pochvy...

Špinění před menstruací

Dobry den, s manzelem jsme se pred par mesici prestali chranit pri pohlavnim...

Zívání

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, mám 13ti měsíční dceru a už 13 měsíců nespím....

Hypoechegenní útvar v hilu jater

Dobry den dnes jsem byla na sono bricha kde mi byl zjisten tento nalez. Jatra...

Kalcifikace v rameni


Malé puchýřky, pupínky na prstech ruky


Velikost penisu

Chtěl bych se zeptat.Bude mi 23 let a na to kolik mi je si myslím že mám malý...

Křupání v krku při polykání

Dobrý den už 7 měsíců mám problém s polykáním. Špatně se mi polyká a mám oteklý...

Pigmentový névus

Dobrý den, již asi 3 týdny jsem měl jakési znaménko, v jehož okolí to skoro...

Výtok z pochvy


Bolest na levé straně v oblasti ledvin

Dobrý den, v 15ti letech mě zjistili že mám pravou ledvinu menší a že mi vlastně...

Pocit houpání a nestability

Dobrý den, již 2 mesícem mne trápí pocit houpání a nestability. Byla jsem na...

Eternit

Dobrý den, máme jednu část dvora ohraničenou eternitem a také ho máme na střeše...

,,Přeskakování "v krku

Hezký den,prosím o radu na můj problém.Již delší dobu mi při polknutí(třeba...

Léky na astma

ano,mám je v inhalační podobě,jmenuje se to Ecobec 100 který beru 3x denně,...

Délka DPN po hysterektomii

Dobrý den je mi 45 let a na začátku května jsem byla na gynekologické operaci...

Epilace a těhotenství

Dobrý den ráda bych podstoupila epilaci intimních partií pulsujícím světlem...

Pachu´t v ústech

Dobrý den, tak dva měsíce cítím kovovou chuť v ústech, a pořád to neodeznívá,někdy...

Reklama