Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kancerofobie

Chronická bolest M. 28.7.2021

Dobrý den,

píši ještě k doplnění k tomuto předchozímu dotazu: https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/strach-z-nadoru-mozku-452285. Za odpověď Vám moc děkuji.

Abych navázal na předchozí dotaz, byl jsem opakovaně včera u PL s mým problémem, který se nelepší. PL si však stál za tím, že to vše může být způsobeno krční páteří, zhodnotil, že ji mám zablokovanou. Dále poznamenala, že by to mohlo být i v důsledku lokálního utlačení nervů, což mi ale přijde nepravděpodobné, neboť problémy s mravenčením paty a ruky mi začaly před týdnem cca nastejno (ve stejnou chvíli). Zejména pro můj klid a pro déle trvající problémy mě však ale poslala na RTG krční páteře a CT mozku.

Na RTG jdu v pátek, na CT jsem však objednaný až na 31.8, což je to, co mě velmi znervózňuje a trápí... Jelikož se mi v hlavě neustále míhají zlé myšlenky, že by všechny mé problémy mohly být způsobeny nádorem mozku, bojím se, že za měsíc, kdy se konečně dostanu na CT, už může být pozdě na nějakou léčbu a velmi mě děsí, že si pak vyslechnu, že umřu... Ocitl jsem se v začarovaném kruhu, kdy nevím, jak z toho ven, nevím, co budu ten měsíc čekání dělat s myšlenkou, že může být potom na záchranu pozdě (kdyby to byl maligní nádor)... Volal jsem i do jiných nemocnic v okolí, kde mají CT, ale tam mi dřívější termín rovněž nenabídli...

Druhá věc je, že jsem zjistil, že když prudčeji pokývám hlavou, vždycky mě jakoby bodne v jediném místě v hlavě, jako by to bylo ve středu mozku, lehce napravo (v pravé hemisféře). Tento příznak mám tendenci si spojovat s tím, že právě v tom místě mohu mít nádor a že toto jen přihrává tomu, že tam v té hlavě něco mám..

Znovu opakuji - to mravenčení/brnění (především) pravé paty a někdy i pravé ruky není nijak výrazné, to místo, které brní, nemám znecitlivělé. Jen je to zkrátka nepříjemné a já na to neodkážu přestat myslet, že všude nyní žiju s nádorem v hlavě... hlavně mě děsí, že to mravenčení/brnění je jednostranné, což všude čtu, že je vždy špatné znamení...

Prosím, co si o tom všem myslíte? 1) Co si myslíte o CT vyšetření a době, za kteoru mám na něj jít? 2) Co si myslíte o tom ostrém bodnutí ve středu mozku, když rychleji pokývám hlavou dopředu a dozadu?

Už jsem z toho mého problému celkem zoufalý. Závidím všem ostatním, že tohle nemají, nemotá se jim hlava, nic je nebrní apod... Před prázdninami jsem začal chodit na psychoterapie, bohužel přes prázdniny má psychoterapeutka volno, takže budu pokračovat až v září...

Pokud by to nevadilo a mohl by se vyjádřit i specialista, byl bych moc rád.

Děkuji moc za odpověď a omlouvám se za další dotaz...

Odpovídá lékař:

MUDr. Roland Oravský

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: KLINIKUM CHEMNITZ

Dobrý den. Jak již zde dřív napsala kolegyně, Vaše příznaky nevyvolávají podezření na tumor mozku. Nevím proč jste se tak upnul na to, že se jedná právě o tumor. Ptáte se co si o tom všem myslím, odpovím pravdivě: 1) myslím, že CT vyšetření není plně indikováno a jen se zbytečně ozáříte. Vaše paní doktorka Vás asi posílá k vyšetření, abyste měl černé na bílém, že nemáte žádný tumor mozku. Termín 31.8. je zcela v pořádku. V minulém dotazu píšete, že jste absolvoval oční vyšetření. Kdyby se jednalo o tumor, způsobil by vyšší tlak v hlavě (intrakraniální hypertenzi) a to by oční lékař viděl na očním pozadí. Ještě k tomu jste již měl CT pyramid… prostě si myslím, že se jedná o zbytečnou radiační zátěž. Jestli to ale má znamenat, že se už přestanete bát tumoru mozku, tak ať. 2) Pocit bodnutí určitě není z pravé hemisféry. Mozek nebolí. Kdybych Vám řezal mozek nožem, tak sice zemřete, ale nic by Vás nebolelo. Mozek nemá schopnost vnímat bolest ani dotek. Ostré bodnutí teda zcela jistě nepochází z mozku. Mohlo by se jednat o přenesené bolesti z krční páteře, to by ale měl zodpovědět ortoped nebo neurolog. 3) Myslím, že Váš problém bude kancerofobie, bojíte se tumoru i když k tomu nemáte žádný objektivní důvod. Jestli Vám nestačí ani tato odpověď, jestli Vám nepostačí ani negativní CT nález, pak doporučuji vyhledat psychiatra, protože Vás tyhle zbytečné obavy připravují o kvalitu duševní pohody a navíc se zatěžujete vyšetřeními, které můžou mít z dlouhodobého hlediska nežádoucí účinky. Žádáte vyjádření specialisty, proto Váš dotaz přepošlu . Přeji vše dobré.

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Greguš

Specializace: Anesteziologie, Hyperbarická medicina Pracoviště: Krajská zdravotní Nemocnice Most

Dobrý den. Četl jsem obsah vašeho původního dotazu, na který odkazujete, ale i tak souhlasím s názory kolegů, že se zbytečně bojíte. Vaše potíže, z kterých vyvozujete svůj strach z možného nádorového onemocnění mozku, jsou tak nespecifické, že se nedá s jistotou usuzovat téměř na nic konkrétního, vy jste si bohužel ze všech možných strachů vybral ten nejhorší, strach o život. Lhůta na vyšetření mozku mi připadá vzhledem k zahlcení RDG pracovišť ještě poměrně krátká, běžně čekají pacienti na vyšetření čehokoliv i 2-3 měsíce, ne-li déle. Je pravda, že svého strachu z případného nádorového onemocnění mozku se zbavíte až po absolvování CT vyšetření mozku, takže do té doby se snažte své obtíže řešit standartními léčebnými metodami, pomocí běžných analgetik, rehabilitací, případně nošením krčního límce, pokud by vám závratě výrazně komplikovaly život. Dá se říci, že i v případě, že byste nádor mozku měl, tak s tím v současné době stejně nic nenaděláte a musel byste se léčit podle druhu a závažnosti nálezu a ani v těchto případech nemusí být všechno ztraceno. Nemusí jít také o nádor, může to být nějaké cévní onemocnění, které může vyvolávat tyto příznaky, ale s největší pravděpodobností jde nejspíše o příznaky narušení statiky krční páteře, které může vyvolávat jak závratě, tak různé příznaky typu brnění a mravenčení v končetinách, bolesti hlavy, poruchy vidění apod. Myslím, že jeden měsíc ve vývoji onemocnění, ani těch, o nichž uvažujete, nehraje zásadní roli. Snad jedině v oblasti vaší psychiky, která tím může samozřejmě trpět s každým dnem více, což lze pochopit, ale zkuste se uklidnit, soustředit se na vaše běžné denní činnosti pracovní nebo studijní, případně koníčky a snažte se to brát trochu s nadhledem. Všichni kolem vás uklidňují, že nejde o nic vážného, tak jim zkuste věřit a přestaňte číst, lépe zakažte si číst články na internetu, které jsou většinou zavádějící a pro laika mohou být v určitém ohledu nebezpečné, když mohou vyvolat takovou paniku, jako je tomu u vás. Já se v životě řídím heslem: Dokud není všechno ztraceno, není nic ztraceno. Přeji vám, ať vám ten měsíc rychle uběhne, abyste se mohl vrátit k běžným starostem, které patří k vašemu mladému věku.

Související dotazy

KAncerofobie
Dobrý den, zapomněl jsem ve zprávě, kterou jsem posílal...
Kancerofobie
Dobrý den, při mém předchozím dotazu jsem se zapomněl...
Kancerofobie
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zdali je možné, že...
Kancerofobie
Dobrý den, dnes jsem byl před obědem na toaletě,...
Kancerofobie
Dobrý den, dneska jsem zpozoroval, že jsem měl takovou...
Kancerofobie
Dobrý den, psal jsem tu dnes dotaz, ale raději ho...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie

Dobrý den, už jsem sem ohledně mého problému nedávno psal, ovšem nastaly...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zatahuju ritni otvor

Dobry den , mam takovej problem ktery vznikl v lete tenhle rok , mno pri vykonani...

"křečová" žíla na penisu

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, na penise sa mi tesne pod žaluďom, od jedného...

Bolest klitorisu


Loupání kůže na prstech ruky

Dobrý den, synovi se posledních 14 dní strašně loupe kůže na prstech. Ruce si...

Tachykardie

Je mi 46 let. Již delší dobu mám vysoký tep a nízký tlak. Ráno mám tep kolem...

Noční záchvaty kašle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat za svého muže (35). Již pár let trpí manžel...

Vysoký tlak

Přeji hezký den. Již rok užívám Prestarium Neo Combi 5/1,25 mg. Mám fobii z...

Porušení diety při mononukleóze

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda může nevolnost a zvýšená teplota 37,3...

Zahlenění

Dobrý den, před dvěma měsíci mi po prodělaném stresovém období začaly žaludeční...

Svědění celého těla a vyrážka

Dobry den z nicoho nic ma zacalo svrbet cele telo po pri tom sa mi pod bruchom...

Hlen v kuku


Záchvaty kašle v noci


Boule s krevní sraženinou

Dobrý dne, rád bych se s Vámi poradil o zdravotním problému mé babičky (80...

Puchýřky na penisu

Dobrý den , na penisu se mi vytvořili nějaké puchýřky nesvědí , nebolí a ani...

Tukové bulky na varlatech a penisu

Dobrý den, je mi 17 a už cca od svých 15 let mám na varlatech tukové bulky....

Změny na kůži

Dobrý den, mám dotaz. Již po druhé se mi udělal na krku červený flek. Vypadá...

Vynecháni antikoncepce více jak týden


Záškuby při usínání

Dobrý den, mám problém že vždycky když jdu večer spat tak začnu sebou škobat..třeba...

Zvýšené JT a lymfocyty


Točení hlavy, brnění....psychika?

Dobrý den, mám problém, ze kterého jsem už dost zoufalá. Cca před 4 měsíci...

Reklama