Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Může člověk z bezvědomí bez lékařské pomoci nabýt vědomí?

Vnitřní lékařství Karel 10.4.2017

Ve výjimečných případech může člověk z bezvědomí bez lékařské pomoci nabýt vědomí.
Může se to stát spíše u dosud poměrně zdravého člověka nebo u nemocného. Anebo při nabytí vědomí bez lékařské pomoci na zdravotním stavu nezáleží. Jde mi o to, člověk upadne do bezvědomí v důsledku mozkové mrtvice, infarktu a nebude mu poskytnutá lékařská pomoc, jelikož udělal prohlášení, že nechce být oživován dle &36 zák. 372/2011. Anebo i v noci to nastane a tak, že si nebude moci zavolat. A vím, že v ojedinělých případech může bez pomoci lékaře nabýt vědomí. A můj dotaz je v tom, zda nabýt vědomí spíše může nastat u zdravého člověka než u nějak nemocného, anebo snad na zdravotním stavu člověka nezáleží. ???

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, pokud dojde po ztrátě vědomí k jeho spontánní úpravě, mluvíme obvykle o synkopě, co je kvantitativní porucha vědomí na podkladě poklesu mozkového prokrvení, která má rychlý nástup a rychlou spontánní úpravu. Někteří autoři jako nutnou podmínku také přidávají ztrátu posturálního tonu s pádem. Ke spontánní úpravě většinou dochází během několika desítek vteřin až minut. Postižený si často událost nepamatuje. Může postihnout jak zdravého člověka, většinou je to reflexní synkopa:
Vazovagální − příčinou je narušená regulace autonomního systému s náhlou převahou činnosti parasympatiku, což může vést k bradykardii a hypotenzi. Nastává typicky v situacích např. dlouhého stání v přetopeném dopravním prostředku.
Syndrom karotického sinu − bradykardie a hypotenze po tlaku na sinus karoticus, např. límečkem košile.
Ortostatické synkopy: na základě nedostatečné vazokonstrikce při rychlém přesunu ze sedu nebo lehu do stoje. Objevují se ve vyšším věku, u osob užívajících antihypertenziva, alkoholiků.
Synkopa ale může mít podklad v poruše zdraví a postihuje tudiš nemocné, například:
Kardiální: při výskytu arytmií a dalších srdečních onemocnění.
Ostatní jako neurologické, onkologické a metabolické situace.
S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Dětská nefrologie, Nefrologie, Nutriční poradenství

Vážený pane Karle, možnost nabytí vědomí ve stavu bezvědomí závisí na vyvolávající příčině bezvědomí a době trvání zástavy životních funkcí. S pozdravem, MH.

Související dotazy

Dříve vyslovené přání, následky bezvědomí
Uvažuji udělat "dříve vyslovené přání " podle & 36...
Opakované ztráty vědomí
Dobrý den, přítel občas v noci na krátkou chvíli, když...
Bezvědomí nejasné příčiny
Dobrý den, skoro před měsícem mě odvezla rychlá z důvodu...
Porucha vědomí
Dobrý den, dnes při návštěvě zubaře, se mi po umrtvení...
Šla do velmi krátkého bezvědomí
Dobrý den včera sem vstala z drepu do stoje a zamotala...
Bezvědomí po odběru krevní plazmy
Dobrý den, je mi 27 let a byl jsem poprvé darovat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Může být toho známkou HIV?


Může být v mých střevech nějaké riziko?


Může být vaginální výtok způsoben tím, že jím hodně sladkého?


Může být vedlejším účinkem těchto léků dušnost a kašel?


Může být z drog problém


Může celiakie působit obtíže v horních cestách dýchacích?


Může celková anestezie způsobit nepravidelnou menstruaci?

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli celková anestezie může způsobit nepravidelnou...

Může cévka bolet?


Může časté noční močení ovlivnit Paralen 500 ?


Může častější stolice snížit účinnost ha?


Může desetileté dítě dostat impotenci?


Může dojít k oplodnění?

Měl na penisu preejakulát a obrátil naopak kondom který zkusil nasadil, samozřejmě...

Může dojít k přenosu pohlavní choroby tímto způsobem?


Může dostat pohlavní nemoc?


Muže Dostinex zpusobovat depresi


Může gynekolog zalhat?


Může holka otěhotnět při společné masturbaci?

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli může holka otelothnet při společné masturbaci...

Může hrdlo děložní srůst?


Může hypothyreoza léčená nastartovat cukrovku II.typu


Může chemo rušit účinek Melatoninu?


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Odběr vzorku stolice

Dostal jsem od lékaře soupravu na odběr vzorku stolice. Pochopil jsem, jak se...

Bolest paže/žíly po odběru krve

Normálně mám s odběry proDobrý den! Před týdnem jsem byla na odběru krve (kvůli...

Angiomyolipom

Dobry den, na Urologii mi objevili nezhoubny nador na ledvine, Angiomyolipom...

Bolest vzadu pod kolenem

Dobrý den, již asi měsíc mám nepravidelně bolesti vzadu v ohybu pravé nohy...

Už asi měsíc mě trápí bolest lýtka

Dobrý den. Už asi měsíc mě trápí bolest lýtka. Někdy je slabší, při chůzi velmi...

Hraniční velikost srdce

Dobrý den, byl mi proveden rentgen hrudníku na který jsem byla odeslána PL k...

Balanitis, zánět žaludu penisu

Dobry den, před par dny (cca3-4) se mi na koruně zaludu objevily tyto cervene,...

Opožděná menstruace, bolest v podbřišku


Bolest vnitřní strana stehna

Dobrý den! Již třetí měsíc mám bolesti v oblasti vnitřní strany stehna pravé...

Ve 2.trimestru zmenšení prsou a zesvětlení bradavek

Dobrý den, mám asi trošičku hloupý dotaz, ale jsem ve 27tt a začala se mi...

Průjem při užívání Amoksiklavu


Problémy s partnerem

Dobry den pane doktore, mame problem s mym partnerem, ze nas sexuáni zivotni...

Jak dlouho je ještě člověk pro své okolí nakažlivý?

Dobrý den, chci se zeptat na možnost nákazy plicními chlamydiemi. Manžel...

Třes rukou, únava, bolesti hlavy

Dobrý den, Už od zhruba 15 let trpím třesením rukou, častou NÁHLOU silnou...

Škodlivost rtg záření


Porucha štítné žlázy

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor. Zpráva viz příloha. Tsh 11,2 mlU/l...

Hodnoty krevního rozboru

Dobrý den, můžete mi prosím zodpovědět můj dotaz,je mi 60 let a při kontrole...

Noha v sadře a bolest v lýtku

Dobrý den, před dvěma týdny jsem si zlomila kotník. Byla jsem na operaci a dali...

Ihned po ejakulaci mám citlivý žalud

Dobry den, mam dotaz sexualniho charakteru. Postrehl jsem problem, ze ihned...

2. měsíc bez menstruace

Dobrý den, už asi 2. měsíc jsem nedostala menstruaci. menzes jsem měla vžy pravidelný,beze...

Reklama