| Nápověda

Mentální retardace

V raném dětství lze IQ zjistit jen obtížně
Inteligenční schopnosti jsou v populaci velmi rozmanité. Jsou lidé průměrní, lidé geniální i lidé podprůměrní. Co je to vlastně inteligence a lze ji vůbec měřit? Nejběžněji...  celý článek

Hyperaktivita

| Dotaz od: Monika

Mám 5 letého syna u kterého byla v prosinci lonského roku zjištěna mentální retardace a ADHD.Malej chodí do speciální školky.Nyní mi paní učitelka sdělila,že začíná být...

Myslím,že smyslem podávání uklidňujících léků není se Vašeho syna "zbavit"-tedy dosáhnout,aby "neobtěžoval",ale spíše usnadnit mu prožívání-jeho neklid,projevy "zlobení" jsou...

 
Od přejídání je krůček k problémům
Představte si chlapečka, který už jako maličký kojenec vypadá poněkud zvláštně. Má problémy se sáním mateřského mléka a často musí být krmen sondou. Jeho svaly mají snížené...  celý článek
Ženy očekávající dvojčata mají vyšší riziko těhotenských komplikací
Centra asistované reprodukce jsou dnes již schopna poskytnout klientce vyšší šanci na otěhotnění, než by měla v jednom cyklu mladá, zdravá, sexuálně aktivní žena.  celý článek
Děti s PWS mají problémy s psaním

Dopbrý den, chci se zeptat na toto. Dlohodobě jsem v péči endokrinologa, před těhotenstvím jsem brala 1 x denně euthyrox 50 mg. Netuším přesně mou diagnozu, ale zřejmě snížená...

Pokud miminko nebude mít jiný problém, pak psychomotorická retardace zaviněná sníženou funkcí štítné žlázy v těhotenství ve vašem případě rozhodně nehrozí. Screening na funkci...

Jsem v 17.TT ...

| Dotaz od: Zuzana

Jsem v 17.TT a na ultrazvuku byla zjistena jina velikost hlavicky oproti telicku.Hlavicka je asi o tyden mensi nez telo.Byl proveden kontrolni uz a vysledek byl stejny.Jak je...

Paní Zuzano, bohužel toto bez podrobnějšího vyšetření nelze odhadnout, menší velikost hlavičky může být jak normou, tak známkou některé z vývojových malformací.

Potřebovala bych poradit v této věci : kamarádka měla nechráněný styk a hned druhý den si vzala postinor. Přesto je těhotná - potvrdil to ultrazvuk, výsledky krve (je ve třetím...

Pokud užila postinor do 72hodin po s::tyku, obavu z poškození mít nemusí. Ve vývoji je fáze,které se říká buď vše nebo nic, tj stručně řečeno pokud bude plod v pořádku, donosí...

Jídlo jako motivace k pohybové aktivitě
Lidé postižení syndromem Prader-Willi projevují charakteristickou nenasytnost. Přehnaná konzumace potravy ovšem rychle vede k nadváze a obezitě už v dětském věku. Co ale dělat...  celý článek
Ilustrace
Růst je velmi citlivým ukazatelem dětského zdraví. Je to velmi složitý proces, který podléhá řadě vlivů jak vnějších, tak vnitřních. Je-li růst normální, bývá považován za...  celý článek
Štítná žláza má významný vliv jak na schopnost otěhotnět, průběh těhotenství a porodu, tak i na psychický vývoj dítěte. Poruchy funkce štítné žlázy (nejčastěji hypotyreóza...  celý článek

Je mi 27 let a měla bych dotaz z...

| Dotaz od: Kateřina

Je mi 27 let a měla bych dotaz z oboru endokrinologie. Vše začalo v dubnu tohoto roku. Nedaří se nám s manželem počít potomka, tak jsme se ocitli na specializované klinice v...

Euthyrox (tj.levothyroxin, hormon štítné žlázy) určitě nemůže způsobit zvýšení TSH. Naopak, TSH stoupá, pokud je ho málo. Proto Vám ho lékař předepsal (už původně jste měla TSH...


Mám mentálně postiženého syna 12 let, váha 61 kg, 150 cm.Diagnozy - astma, alergie, chronická rýma, epilepsie, snížená funkce štitné žlázy, středně těžká mentální retardace...

Vzhledem k popsanému stavu skutečně nelze předepsat klasické léky na hubnutí, ale lze vyzkoušet alternativní metody, například homeopatii, a také lze zkusit nenápadně omezit...

Když se řekne dětská nespavost, snad každý rodič si vzpomene na probdělé noci s plačícím miminkem v náruči. Problémy s usínáním nebo časté probouzení v průběhu noci se netýká...  celý článek

Synovi je 10 m...

| Dotaz od: Jana Moravcová

Synovi je 10 měsíců. Byla jsem s ním na neurologii a byla mu diagnostikována mírná motorická retardace. Budeme cvičit Vojtovu metodu. Zatím se sám neposadí, nestaví se u nábytku...

Opoždění motorického vývoje nemusí jít nutně ruku v ruce s opožděním psychického vývoje nebo poruchou psychiky. Takže synova motorická retardace nemusí znamenat retardaci...

Nové výzkumy nasvědčují tomu, že dospívající dívky s mentální anorexií mohou po skončení nemoci dále růst. Mentální anorexie je závažné onemocnění postihující především mladé...  celý článek

Anorexie

| Dotaz od: Lenka

Před několika lety mi byla diagnostikována mentální anorexie. V posledních dvou letech se s ní neustále potýkám. V posledních měsících se to zhoršuje díky psychickému stresu co...

Moc děkuji za důvěru.Zdá se mi,jako byste se sama bála "své" nemoci.Myslím,že se s ní nemusíte nutně stále spojovat.Váš náhled na stav je rozumný-jste v psychickém stresu,ale...

Štítná žláza a bulimie

| Dotaz od: Mája

Už od 5 let trpím poruchami píjmu potravy. Rok a půl mentální bulimii.. Moje současná váha je50 kg na 163 cm.V únoru jsem byla na endokrinologickém vyšetření a moje výsledky...

Poslední hodnoty, které uvádíte, jsou zcela v pořádku. Ani vstupní hodnoty před nasazením Letroxu nebyly nijak významně patologické, já bych asi s nasazením Letroxu váhala nebo...

Downův syndrom

| Dotaz od: Patrik



Autismus

| Dotaz od: Tomáš

Potřeboval bych poradit je mi 18 let, a asi mam mentální retardaci, od 6.třidy propadám teď chodím do učiliště, teď opakuji první ročník a znovu mi hrozí popadnuti, a nevím co...

Vyhledejte si na strankach www.apla.cz ambulanci, kde by vas mohli vysetrit a poradit,jak dal a co pro sebe udelat. HEZKY DEN.

Problém s váhou

| Dotaz od: Hanka

Pane doktore, prosím o radu. Moje skoro šestnáctiletá dcera trpí mentální anorexií, druhým rokem se léčí ambulantně a prodělala dvě hospitalizace v psychiatrických léčebnách...

Pokud by vaše dcera skutečně jedla, domnívám se, že by nemohla na váze ubývat. Spíše si myslím, jestli za vašimi zády nezvrací či neužívá projímadla či jiné léky. Můžete zkusit...

Jsem v nějakém nebezpečí?

| Dotaz od: Michaela

Už od 14 let jsem trpěla mentální anorexií (sama nevím čím trpím teď), moje nejnižší váha byla 31kg na 158cm, nyní mám cca 36-38kg na 160cm. Moje váha v průběhu těch 5 let...

Drahá Michaelko, zkuste se podívat trochu s odstupem na svou současnou existenci. Jste velmi mladá, máte před sebou celý život. Vaše dny se zredukovaly na souboj se světem a...

Hormomální změny

| Dotaz od: Veronika

Začala bych asi tím, že poslední tři roky se pohybuji na hranici mentální anorexie. Nejnižší váhu jsem měla 48 kg při 170 cm, nyní mám kolem 50 kg. Není to nijak drastická váha...

I slabá čárka značí pozitivitu, tedy těhotenský test Vám vyšel pozitivně.

Opoždění vývoje dítěte

| Dotaz od: Puntia

Prosím Vás o pomoc. Je možné u 18 měsíčního dítěte diagnostikovat mentální opoždění? Syn 18 měsíců, nemluví, maximálně řekně ham, gaga - na všechno. Ukazuje na předměty...

Ideální by bylo vyšetření neurologem dle místa bydliště, ten určí stupeň opoždění psychomotorického vývoje po vyšetření děťátka.

Špatná zpráva pro profesionální hráče fotbalu: nová studie ukázala, že časté údery do hlavy mohou mít trvalé následky. Výsledky studie byly uveřejněny v časopisu Neurology.  celý článek
Kdo z nás někdy nechtěl být jako modelky procházející se po pařížských módních molech. Krásné, upravené, vysoké a hlavně štíhlé. „Takhle já nikdy vypadat nebudu,“ povzdechne si ...  celý článek
Poruchy příjmu potravy je souhrnné označení pro psychická onemocnění charakterizovaná narušeným normálního způsobu příjmu potravy. Mezi nejčastější choroby patří odmítání...  celý článek
Děti, které už při porodu neodpovídaly svou délkou týdnu, ve kterém se narodily, se označují zkratkou SGA.  celý článek
Děti, které se díky vrozené vadě narodily výrazně menší než jejich vrstevníci, mohou být v dospělosti nižší než jejich vrstevníci s normální porodní délkou.  celý článek
Argumentů, proč přestat kouřit, je celá řada – od rakoviny plic až po srdeční onemocnění. Jsou však i další důvody, pro které se se závislostí na nikotinu vyplatí skončit j...  celý článek
Existují lidé, kteří v určitém okamžiku dospějí k názoru, že s jejich tělem to není v pořádku. Háček je v tom, že ve skutečnosti tlustí vůbec nemusí být. V hlavě se jim ale...  celý článek
Pocity neschopnosti a nechuti se hýbat, cokoli řešit či dělat. I taková může být únava.  celý článek
Nikdy vám nešla matematika? Máte potíže správně psát a k tomu jste ještě přesvědčeni, že obě vaše ruce jsou levé? Vědci z norské přírodovědecké a technologické univerzity věří...  celý článek
Stárnutí je přirozenou součástí života. Ovšem to, jak se budete s přibývajícími roky cítit, závisí na mnoha faktorech. Včetně toho, jak se naučíte pečovat o své tělo.  celý článek
Meningokokový zánět mozkových blan, tzv. meningitida, se vyznačuje vysokou smrtností (letalitou) a je pro postiženého vážnou hrozbou i v současných podmínkách moderní...  celý článek
Když lidé mluví o alergii na alkohol, může to znamenat několik různých věcí. Dá se říci, že v podstatě existují tři různé významy tohoto pojmu.  celý článek
Trend štíhlosti si nepřestává vybírat svoji daň u čím dál mladších jedinců. Hrozba mentální anorexie neboli poruchy příjmu potravy je všudypřítomná. Kromě toho, že nemocný trpí...  celý článek
Národy, které se proslavily typickou kuchyní s nápaditým využitím rybího masa a jeho vysokým podílem v jídelníčku, se často vyznačují také neobyčejnou dlouhověkostí, nižším...  celý článek
Řídnutí kostí je všeobecně známá nemoc přisuzovaná především starším ženám. Jenže ona se může vyskytnout i u žen mladých, nebo dokonce též u mužů.  celý článek
Nikdy není pozdě začít se hýbat a zdravěji jíst, protože cítit se lépe stojí za to v každém životním období. Bez ohledu na věk a aktuální zdravotní stav má naprostá většina lidí...  celý článek
Laserový operační zákrok používaný ke korekci krátkozrakosti může pomoci nejen dospělým, kteří nechtějí nosit brýle a jejichž oční vada se již ustálila.  celý článek
S přicházejícím teplým počasím a blížícím se časem dovolených se na každý faldík díváme stále kritičtějším okem. Někteří splnili svá novoroční předsevzetí a zhubli, jiní se se...  celý článek
Dny volna by měly být od toho, abyste odpočívali a eliminovali stres, který je rizikovým faktorem pro řadu nemocí, například těch kardiovaskulárních. Jakmile se naučíte...  celý článek
Během staletí se lidé pokoušeli najít nové využití pro tabák, ale marně. I nadále jde především o látku, bez které si kuřáci neumějí představit život.  celý článek

Negativní rekace na očkování

| Dotaz od: Marcela

Mohla bych se prosím zeptat na očkování v ranném dětství, na hexavakcinu a ostatní, zda není možné, že by mohlo zastavit psychomotorický vývoj kojence, či batolete, případě...

Marcelo! Dotaz je velmi obecně položen, takže mohu odpovědět pouze : ano, je možné, že očkování vyvolá zpomalení nebo až zastavení psychomotorického vývoje, ačkoli to rozhodně...

Opakovaný kašel

| Dotaz od: Monika

Mám 6 letého syna kterému se vrací kašel měl kašel před vánocemi bral na něj sirup anepomohlo to a z výtěru mu zjistily bakterie v nose a v krku dostal antibiotika,které dobral...

Určitě je možné, že má Váš syn oslabenou imunitu - bylo by vhodné doplnit imunologické vyšetření - ale samozřejmě každý infekt imunitu také oslabí, proto po proběhlé nemoci dítě...

MR mozku dítěte

| Dotaz od: Lenka

Chtěla bych se zeptat syn (5let) bude podstupovat ke konci března magnetickou rezonanci mozku- z důvodu špatného vyvoje ( chození - to už je v pořádku, momentálně mluvení a...

MR nálezy u těchot chorob jsou nespecifické, to znamená, diagnosu mohou podpořit, ale jednoznačně ji neurčí, zde je diagnosa dle klinického vyšetření. MR je spíše asi k...

Hemangiom u 8mesicni holcicky

| Dotaz od: Blanka

Moje nyni 8mesiční vnučka ma od svých 6tydnu diagnostikovan vnitřní hemangiom na prave straně krčku pod uchem, zasahujicí k licnimu nervu. Je lecena v Motole,byla 2x na MR...

Nepatrná atrofie mozku nemusí vůbec nic znamenat, důležitý je vývoj děvčátka a její prospívání. Důraz je na to nepatrná, někdy lékaři i trošku zveličují nález, aby se v budoucnu...

Příspěvěk na péči

| Dotaz od: Milan

Mám otce,je mu 43 let.Léčí se na psychiatrii.Má diagnozu smíšená úzkostně depresivní porucha - čast. kompenzace stavu F 42.1 lehká mantální retardace. IQ kolem 54 - LMR...

Příspěvek na péči se přiznává v různé výši (existují 4 stupně), a to lidem, kteří jsou závislí na pomoci druhé osoby. Hodnotí se celkový stav a soběstačnost - jestli se pacient...

Prosím o radu. Je mi 28 let a 4,5 roku užívám HA. Začala jsem ji užívat kvůli ztrátě menstruačního cyklu (6 měsíců bez), kde příčinou byla velice nízká váha (50kg/178cm...

Pokud je Vaše hmotnost nyní již v pásmu normy (byť na hranici), nemusíte se obávat, že by byla příčinou anovulace nebo způsobila amenoreu. Pakliže chcete antikoncepci vysadit...

Psychika dítěte

| Dotaz od: Monika

Mám 5 letého syna,který chodí od září do školky a vždy se do školky těšil.Do školky jsem ho vodila já a ze školky také.Nyní jsem nastoupila do práce a tak ho jen vodím do školky...

Váš syn bude jistě patřit mezi citlivější děti a každou změnu ve svém režimu může vnímat negativně. Zkuste si promluvit s učitelkami ze školky, jak se ve tam projevuje a zda mu...

Prosím o rady. Můj syn se narodil o tři týdny dřív, nyní je mu dva a půl měsíce. Dnes na neurologickém vyšetření mu bylo napsáno - mírné opoždění PM vývoje, míná hypertonicita...

Znamená to, že Váš syn se vyvíjí trochu opožděně. Nedá se dopředu říci, co to bude znamenat v budoucnosti, ale pokud se jedná o mírné opoždění, neměl by to být závažný problém...

Bulimie

| Dotaz od: Veronika

Problém se netýká mě, ale mojí mamky. Už asi posledního půl roku pozorujeme, že pokaždé, když se víc nají jde nenápadně zvracet. Neříkám, že to dělá každý den nebo po každém...

Krásný den,velice si vážím Vašeho vztahu k mamince.Jakékoliv lékařské "šuplíky"jsou jen pomůckou,v praxi není třeba za každou cenu pacienta přesně zařadit-tedy,zda u Vaší...

Jak se zbavit zlozvyku

| Dotaz od: Martina

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s žádostí o radu. Můj problém je kombinace psychické příčiny a fyzického důsledku. Jsem často ve stresu a pracuji pod velkým tlakem...

Martino! Velmi správně cítíte, že těžiště problému je ve vaší psychice. Jakmile se přestanete škrábat boláky se zahojí, jizvičky je pak možné odstranit např. pomocí laseru...

Z bukálního stěru mi dělali test DNA na Vyšetření na přítomnost trombofilních variant PCR technikami. Vyšetření mi bylo děláno 28.4. a dnes jsem dostala výsledek. Výsledek...

Máte geneticky zděděný vyšší sklon krve ke srážení a tvoření trombů a embolů /vmetky/. Vyšetřovali vám mutace 3 a máte pozitivní jen jednu (riziko není až zas taky vysoké - ale...

Období ženské menopauzy často provázejí nepříjemné projevy. Zejména ty fyzické ženy špatně snášejí.  celý článek

Ovulace

| Dotaz od: lenka

Mám bolesti při ovulaci které mi vystřelují až do zad,tento problém mi trvá cca.půl roku snažíme se už dva roky o miminko partner a já jsme v pořádku tak se chci zeptat zda mé...

Lenko! Velké bolesti při ovulaci mohou mít něco společného s otěhotněním i hladinou hormonů. Na dálku se mi velmi těžko soudí co a jak se ve Vašem případě děje. Pokud se již...

Nebylo by perfektní mít technologii, kdy by se při umělém oplodnění u všech žen vždy uchytilo jedno nebo dvě embrya přenesená do dělohy? A kdy by navíc toto těhotenství...  celý článek

Zvýšené nádorové markery

| Dotaz od: petra

Asi před půl rokem jsem začala mít problémy,zvýšené teploty, celková únava, bolesti hlavy, nyní mne čím dál tím více bolí uzliny (na krku), častěji se mi zvedá žaludek,někdy mám...

Petro! Váš pocit nemoci a posuny v laboratořích mohou být klidně způsobené cytomegalovirovou infekcí (CMV IgG). Po takové infekci mohou i dlouhé měsíce přetrvávat zbytky...

Už od letníc...

| Dotaz od: x

Už od letních prázdnin minulého roku se mi obtýden neustále vrací bolest v krku a rýma-příznaky nachlazení. Na mandlích mám velké množství zapáchajících čepů, které cca obden...

Příznaky mohou ukazovat buď na chronické onemocnění krčních mandlí, mohlo by se však jednat i o nějaké onemocnění imunitního systému. Padání vlasů a snížená imunita může být i...

Mnozí z nás se jistě zamyslí nad tím, čím je dáno, že někdo k drogám sklouzne snadněji, zatímco jiný odolává. A to i přesto, že se pohybuje ve stejném prostředí a mohl drogám...  celý článek
Po zavedení jodace jedlé soli je u nás v současné době nejčastější příčinou hypotyreózy autoimunitní zánět štítné žlázy – chronická lymfocytární tyreoiditida. V České r...  celý článek
Spánek má nezanedbatelný význam pro kvalitu odpočinku během noci a pocit svěžesti následující den. Ovlivňuje ale i další pochody v těle. Třeba ty, které jsou důležité pro naši...  celý článek
Ve vyspělých zemích se stále zvyšuje průměrný věk obyvatel a přibývá seniorů. Alergie, atopický ekzém, senná rýma, astma – začínají nejčastěji v mladším věku, ale často p...  celý článek

Náhlá absence menstruace

| Dotaz od: ivana

Menstruaci mám zhruba od 12 let. Vždy byla méně pravidelná, tj. 2 měsíce po sobě a pak třeba 1 až 1,5 měsíce absence. Dětská lékařka mi dala aqnucaston na 3 měsíce. Místo...

Doporučovala bych telefonicky konzultovat, jestli dále vyčkávat, nebo přijít na kontrolu . Ve vašem věku bývají různé typy hormonálních dysbalancí celkem časté, takže se...

Příušnice v těhotenství

| Dotaz od: Milena

Jsem 32+3 tt a onemocněla jsem příušnicemi. Chtěla bych se zeptat, jestli to může nějak ovlivnit moje miminko. Moc děkuji za odpověď.

Mileno! Spalničky, příušnice mívají v těhotenství horečnatý průběh a mohou způsobit potrat či předčasný porod. Mohou také v prvním trimestru (to se Vás už netýká)způsobitt...

Extrasystoly

| Dotaz od: Pavlína

Zdravím Vás pane doktore. Nedávno jsem byla na kardiologii,ohledne extrasystol. Na EKG mi dr řekl, že tam je vše v pořádku. Týden jsem to neměla ( nebo jsem to necítila) a včéra...

PAvlíno. Extrasystoly jsou zcela běžné a normální a v mnjožství několik extrasystol za den je lze najít prakticky u všech lidí. Jen někteří je pociťují a to ještě většinou jen...

Děti výrazně malého vzrůstu se nemusí v ostatních ohledech nijak lišit od svých vrstevníků. Vypadají na první pohled zdravě, jsou jenom malé. Nemalý počet dětí za svou nízkou...  celý článek
Poznat už v porodnici, že vaše děťátko má nedostatek růstového hormonu (RH), není vůbec jednoduché. Někdy se opravdu narodí miminko s nízkou porodní délkou i hmotností.  celý článek
Osteoporóza je onemocnění, které může mít různé příčiny. Patří mezi ně například nízké koncentrace hormonů, nedostatečná pohybová aktivita nebo snížení hustoty kostní tkáně...  celý článek
Štítná žláza je endokrinní orgán tvořený dvěma laloky vejčitého tvaru, které jsou spojeny takzvaným isthmem (můstkem). Nachází se v podkoží na přední straně krku pod štítnou...  celý článek
Ačkoliv porodnost u nás celkově roste, stále existuje určité procento žen, kterým se přirozenou cestou otěhotnět nedaří. Příčin neplodnosti je celá řada. Lékařská věda je však...  celý článek
Rizikové těhotenství je označení pro takové těhotenství, kdy je zvýšená pravděpodobnost, že se dítě nenarodí zcela zdravé. Obecnými riziky mohou být hrozící potrat, předčasný...  celý článek

Cystická fibróza plodu

| Dotaz od: Markéta

Jsem těhotná v 17 týdnu a měla jsem pozitivní skríning. Byla jsem na testech na genetice, ale žádná vada jako rozštěp páteře nebo mentální postižení se nenašlo. Ale na uz 3d...

Doporučoval bych s rozhodnutím vyčkat až na výsledky testů. Rozhodnutí je pak na vás, v tomhle vám bohužel poradit nedokážu. Hezký den.

Biologická léčba, pro kterou jsou někdy používány i termíny imunoterapie nebo cílená léčba, využívá k boji proti nádoru vlastní obranný systém organizmu. Tomu se totiž bez...  celý článek
Poškozený chrup, časté bolesti hlavy a probdělé noci ostatních členů rodiny. Společným jmenovatelem těchto problémů bývá noční skřípání zubů. Jak a proč vzniká?  celý článek

Hubnutí

| Dotaz od: Vanesa

Chtěla jsem se zeptat. Když už člověk zhubne přibližně 8 kilo, dále by nechtěl snižovat váhu tolik kontrolováním jídelníčku a podobně, je možné, aby zhubl ještě třeba cvičením a...

Neuvádíte vaši původní a nynější hmotnost, takže nelze posoudit, zda by ještě další hubnutí bylo vhodné. Určitě sportování je pro snižování váhy vhodnější, než pouhé držení diet...

Osteoporóza je onemocnění kostí, se kterým se potýkají většinou ženy po menopauze. Tato nemoc se ale může vyvinout také u dětí.  celý článek
Největším zájmem matky je, aby se jejímu dítěti dobře dařilo. Alespoň z evolučního hlediska tomu tak je.  celý článek
In vitro fertilizace (IVF) je převratnou metodou v léčbě neplodnosti úspěšně fungující už téměř 30 let. Existují však také nějaká rizika?  celý článek

Alergie na sperma

| Dotaz od: terka

Po roce vztahu s partnerem se u měl objevilo pálení po pohlavním styku. Po několika vyšetřeních u mého gynekologa mi byla konstatována alergie na sperma. Můj lékař mi řekl, že...

Terko! Jste-li alergická na semeno svého partnera, přirozené oplození je obtížné. Domnívám se však, že existují méně komplikované cesty, jak lze k takové alergii přistoupit...

Vzácná genetická onemocnění, mezi která patří i nemoc zvaná mukopolysacharidóza, se zpravidla objevují zcela nečekaně. Například v rodině Moravcových nebo Niesytových by nikoho...  celý článek
Růstové deficity a trpaslictví byly známy ve všech kulturách a historických obdobích. Léčit se však růstového poruchy začaly na medicínu až poměrně pozdě, v polovině 20. století  celý článek

Neznalost hodin

| Dotaz od: Vladimíra

Paní doktorko. Nevím jestli se obracím správně právě na Vás, ale mám takový dotaz. Můj známý má syna 19 let. Syn po základní škole nastoupil na učňovský obor,který nedokončil...

Pokud nemá žádné další potíže, jeho zdravotní stav a ani mentální schopnosti se nemění, asi bych za tím žádnou chorobu nehledala.

Oblékání dítěte

| Dotaz od: jiřka

Prosím vás o radu. Syn se narodil na konci listopadu. Doma máme kolem dvaceti stupnů. Syna jsem oblékala tak jako nás, ted se mi poslední dobou zdá že to bylo málo, má někdy...

Rozhodně dotaz není hloupý, budte si jista, že jste synkovi spíše prospěla, než ublížila, navlékání a přehřívání dětí hrozí mnohem větším rizikem. Budte v pohodě a užívejte si...

Syndrom Prader-Willi (PWS) je vrozená porucha, která se projevuje malým vzrůstem, nedostatečným vývinem pohlavních orgánů, poruchami chování, mentální retardací a obezitou.  celý článek
Růstový hormon se přirozeně tvoří v hypofýze (podvěsku mozkovém), ale s věkem jeho produkce postupně klesá.  celý článek
Lidské kosti se během celého života neustále obnovují. Dochází nejprve k zániku kostních buněk a posléze k jejich novotvorbě. Kost představuje v těle velmi živou tkáň. V průměru...  celý článek

Příušnice v těhotenství

| Dotaz od: Milena

Jsem 32+3 tt a onemocněla jsem příušnicemi. Chtěla bych se zeptat, jestli to může nějak ovlivnit moje miminko. Moc děkuji za odpověď.

Mileno! Spalničky, příušnice mívají v těhotenství horečnatý průběh a mohou způsobit potrat či předčasný porod. Mohou také v prvním trimestru (to se Vás už netýká)způsobitt...

Růstový hormon se přirozeně tvoří v hypofýze (podvěsku mozkovém), ale s věkem jeho produkce postupně klesá.  celý článek

Umělý spánek

| Dotaz od: Ivona

Mám dotaz ohledně mého kamaráda. Před pár dny zničeho nic spadl na zem a nedýchal,oživovali ho 20min. Prý má něco se srdcem. Je v umělém spánku. Doktoři mu dávají 40% na přežití...

Šance, že bude kamarád v pořádku samozřejmě je, a takové případy nejsou vyjjímkou.

Největším zájmem matky je, aby se jejímu dítěti dobře dařilo. Alespoň z evolučního hlediska tomu tak je.  celý článek

Může se jednat o anorexii?

| Dotaz od: Darina

Jistě dostáváte mnoho dotazů tohoto typu, ale jedná se o mou kamarádku a začínám mít o ni strach. Od jak živa bývala hubená, ale za poslední rok zhubla skoro 10 kg. Je jí 17...

Darino! Posouzení na dálku je vždycky obtížné, ale je možné, že se vaše kamarádka skutečně potýká s mentální anorexií. V každém případě trpí podváhou a jakákoli myšlenka o tom...

Syndrom Prader-Willi (PWS) je vrozená porucha, která se projevuje malým vzrůstem, nedostatečným vývinem pohlavních orgánů, poruchami chování, mentální retardací a obezitou.  celý článek
Při nekompenzovaném diabetu matky bývá porodní hmotnost plodu nadprůměrná.  celý článek

Jmenuji se Michaela je mi 14 let, měřím cca 160cm a vážím 49 kilo. Během minulého roku jsem zhubla cca 15 kg. V rodině prostě máme předpoklady k tomu být kulatější, ale já jsem...

Michaelo! Zcela rozumím tomu,že pokud máte rodinné dispozice k nadváze, snažíte se hlídat si vaši hmotnost a kalorický příjem. To je naprosto v pořádku. Ale jak sama píšete...

Ultrazvuk v 34+3 dle PM

| Dotaz od: Magda

Dnes (17/05) jsem byla na UZ - dle PM jsem 34+3, referenční gestační stáří při vyšetření 33+4 dle BPD. BPD 86,30mm (34+5) z-skore 0,69; HC 320,80mm (34+4) z-skore 0,65; AC 261...

Lékaři Vás budou více sledovat.že je miminko menší, nic se neděje, hlavně,že roste symetricky a přibývá na váze.každých 10 dní budete chodit na ultrazvuk, kde se bude miminko...

Ačkoliv porodnost u nás celkově roste, stále existuje určité procento žen, kterým se přirozenou cestou otěhotnět nedaří. Příčin neplodnosti je celá řada. Lékařská věda je však...  celý článek

Štítná žláza a nadváha

| Dotaz od: Libuše

Mám dotaz, již asi 3 roky beru ráno 1/2 eruthyroxu, kvůli nějakým menším uzlům na štítné žláze, jinak hodnoty TH a fst jsou zcela v normě. Za tu dobu jsem přibrala 15 kg, i...

Libuše, lék v takzvané supresní dávce má za úkol potlačit růst štítné žlázy a to tím, že snižuje tvorbu TSH v mozku. TSH má výrazný růstový potenciál na štítnou žlázu...

Období ženské menopauzy často provázejí nepříjemné projevy. Zejména ty fyzické ženy špatně snášejí.  celý článek
Alzheimerova choroba je degenerativní postižení mozku a jeho tzv. kognitivních funkcí. Typicky se projevuje rozvojem demence. Prvním příznakem choroby bývá ztráta paměti...  celý článek

Hezký den, vzhledem k množství dotazů a ceně vašeho času přejdu rovnou k věci. Několik let jsem trpěla mentální bulimií (respektive léčím se dodnes, tato nemoc bohužel zcela...

Fundoplikace je indikovaná při refluxních obtížích - to znamená postižení jícnu při refluxu kyselých žaludečních šťav. Není indikovaná při gastritidě, která se dnes léčí...

Poznat už v porodnici, že vaše děťátko má nedostatek růstového hormonu (RH), není vůbec jednoduché. Někdy se opravdu narodí miminko s nízkou porodní délkou i hmotností.  celý článek

Podvýživa

| Dotaz od: Věra

Potřebuji poradit mám ve střídavé péči syna 19 let. Měří 170 cm a váží 48 kg. Vždy když je u mne tak důsledně dodržuji stravu 5-6x denně. Jí bez problémů ale málo, sám je...

Věro! Váš syn trpí výraznou podváhou, je opravdu třeba aby navštívil lékaře. Na prvním místě zkuste zvážit, zda váš syn nemůže trpět mentální anorexií nebo bulimií, zda se...

Osteoporóza je onemocnění kostí, se kterým se potýkají většinou ženy po menopauze. Tato nemoc se ale může vyvinout také u dětí.  celý článek

Má cenu jít k lékaři?

| Dotaz od: Agnes

Pani doktorko. ráda bych se Vás zeptala, co mohou značit hodnoty biochemie a KO, které Vám posílám, vím, že některé jsou snížené či zvýšené, má - li cenu jít za obvodním...

Milá Anežko.Za svým praktickým lékařem se jistě vydejte.Únava,hmotnostní pokles,pocit nejistoty ve vztahu k vlastnímu zdraví-to vše je u mladé ženy pádným důvodem.V laboratorním...

Mám 4 letého syna a byl mu zjištěna diagnoza PMR retar.nerovnoměrný vývoj,hyperaktivita a specif.vývoj.por.motor.funkcí.Co to znamená a co se s tím dělá.Bude moci pak...

PMR retar. znamená psychomotorická retardace, tj. zpomalený vývoj psychiky a dovedností oproti normě. Hyperaktivita je "přehnaná aktivita"- přílišná neposednost, vývojově daná...

TextDobry den. Ked mala dcerka 6m som s nou spadla tak sme boli v nemocke ju dat pozriet. vsetko bolo ok, az na 'nahodny nalez' tkzv. agenesis corpus callosum (sonom cez...

Ageneze corpus callosum (CC) je širší pojem, záleží na tom, zda je ageneze kompletní nebo částečná nebo zda je corpus callosum malformované či malé. Přesnou diagnózu Vám...

Biologická léčba, pro kterou jsou někdy používány i termíny imunoterapie nebo cílená léčba, využívá k boji proti nádoru vlastní obranný systém organizmu. Tomu se totiž bez...  celý článek

Chlamydie

| Dotaz od: Zuzana

Ráda bych se poradila k výsledkům laboratoře, určením (vysvětlením) jak nejlépe postupovat. Po dvou úporných letech návštěv různých abulantních lékařů (neurologie, orthopedie...

Protilátky proti Chlamydia sp. ve tířde IgM, IgA jsou protilátky proti lipopolysachridu, které se tvoří prvotně po infekci, následně pak dochází k produkci druhově specifických...

Arytmie

| Dotaz od: johana

Chtěla bych se zeptat, jsem tři roky po porodu dvojčat, těhotenská gestoza, vys. krev. tlak, poslední dobou mě trapí palpitace provazené hlavně zavratěmi, absolvovala jsem...

Johano! Na dálku samozřejmě nemohu nijak polemizovat s vyšetřeními, která jste prodělala. Pokud na Vašem srdci neprokázalo ani holterovské vyšetření poruchu, pak se skutečně...

Kombinace antidebresiv

| Dotaz od: Kateřina

Chtěla jsem se zeptat zda mohu užívat coaxil i tritico a 1mg xanax. Mám dg. smíšená porucha osobnosti/úzkostná, emočně nestabilnihraniční porucha se sebepoškozováním...

Dotaz zodpovězen výše

Po zavedení jodace jedlé soli je u nás v současné době nejčastější příčinou hypotyreózy autoimunitní zánět štítné žlázy – chronická lymfocytární tyreoiditida. V České r...  celý článek
Plavání ochraňuje děti ve věku jeden až čtyři roky před častými záněty středouší. U "plavců" se ve větší míře vyskytují infekce horních cest dýchacích. Různé vědecké práce...  celý článek

Pane doktore. Už 2 roky mě atakují pořád nějaké nemoci a je to vždycky tak měsíc nebo 2 týdny dobré a pak zase něco přijde a otravuje mě to třeba týden nebo dva než se z toho...

Mariane! Zkuste : - dostatečně spěte - 1x týdně do sauny - dobře jezte : pravidelně a pestře, dostatek zeleniny a ovoce - otužujte se ledovou vodou - pravidelně sportujte...

Početí dítěte je okamžik, který si mnoho párů plánuje a pečlivě se na něj chystá. Měla by to být chvíle plná radosti a vášně. Dobu oplodnění ale může ovlivňovat řada faktorů...  celý článek

Bolesti břicha a nechutenství

| Dotaz od: Ingrid

Jak dlouho může bolet břicho. Dcera mojí kamarádky již několik týdnů nejí, protože má prý bolesti břicha, kdykoliv se nají. Když nejí, tak se cítí dobře a když se nají, tak ji...

Bolesti břicha by neměly trvat déle než několik dnů. Pokud dívka nejí, má bolesti břicha, hubne a případně zvrací, je nutné navštívit lékaře a vyšetřit důkladně trávící trakt...

Už od letníc...

| Dotaz od: x

Už od letních prázdnin minulého roku se mi obtýden neustále vrací bolest v krku a rýma-příznaky nachlazení. Na mandlích mám velké množství zapáchajících čepů, které cca obden...

Příznaky mohou ukazovat buď na chronické onemocnění krčních mandlí, mohlo by se však jednat i o nějaké onemocnění imunitního systému. Padání vlasů a snížená imunita může být i...

Nadměrné pocení

| Dotaz od: Lenka

Mám problém s nadměrným pocením celého těla. Například v podpaží jsem suchá, ale stačí mi sebemenší pohyb, třeba jen chůze, a nemusí být horko, a tečou mi čurky po zádech a po...

Lenko! Není mi známo, že by se nějaký odborník zabával takovýmto pocením ,ale zkuste se obrátit na kožaře. Pocení je v zásadě fyziologický proces, i když pochopitelně...

Osteoporóza může postihovat nejen starší populaci, jak se všeobecně soudí, ale mnoho škody může napáchat i u daleko mladších osob. Jednou z příčin osteoporózy v nižším věku...  celý článek
Střední adolescence neboli vlastní puberta začíná normálně mezi 12,5 a 15. rokem u chlapců a mezi 12. a 14. rokem u děvčat.  celý článek

Spánek...

| Dotaz od: Adam

Rád bych se, prosím, zeptal, kolik hodin spánku potřebuje zdravý člověk. Ne válení se v posteli, ale spánek potřebný k obnově všeho důležitého v těle. Díky za seriózní odpověď.

Adame! Potřeba spánku je individuální. Některým lidem stačí málo, jiné potřebují moc. Existují statistická data, ale ty stejně neříkají nic konkrétně o Vás nebo Vaší ženě...

Mám takový problém. Je mi 18 let a od doby, co jsem nastoupila na střední školu (což je 3,5 roku zpátky) mám střevní potíže. Nestávalo se to často, ale někdy jsem hned nebo...

Slečno Jano! Vaše střevní obtíže si nepochybně zaslouží nějakou pozornost. Takhle na dálku se domnívám, že nejpravděpodobnější jsou dvě možnosti. Buď jste ve škole stresovaná...

Podvýživa

| Dotaz od: milada

Mám 11 letou dceru která ve svém věku už o moc zaostává váhově i výškou oproti svým vrstevnicím. Od narození špatně jedla, neustále to řeším s naším pediatrem, ale ten to...

Vaše dcera je svojí váhou a výšku velmi těsně u dolní hranice normy. Vzhledem k tomu, že vy i manžel jste malého vzrůstu, bude i dcera pravděpodobně malá. Neznám přesnou...

Nemohu zhubnout

| Dotaz od: Ajinka1993

Mám dotaz, jsem 157-158 cm vysoká a vážím 60-62kg...máma mi pořád cpe, že jsem tlustá a když budu takhle pořád tak při porodu....míry jsou...přes prsa-99, Pod prsy-78, pupík-89...

1) Nesmíte si nechat mást hlavu názory vaší matky, to byste taky mohla skončit na psychiatrii s mentální anoirexií. 2) Doporučovala bych vám návštěvu obezitologické ambulance...

Spánek má nezanedbatelný význam pro kvalitu odpočinku během noci a pocit svěžesti následující den. Ovlivňuje ale i další pochody v těle. Třeba ty, které jsou důležité pro naši...  celý článek

Podezření na anorexii

| Dotaz od: HELENA

Mám dotaz a prosím o radu. Mám sestru u které mám podezření na anorexii.Za měsíc jí bude 18let.Zhruba tak před půl rokem vážila 83 kg (měří 170cm).Teda aspon říká že měla...

Obávám se, že Vaše sestra se opravdu propadá do určité poruchy chování. Víte. jednotka poruch příjmu potravy je pomocná "škatulka", rozhodně není možné s konkrétními bytostmi...

Hubnutí

| Dotaz od: Vanesa

Chtěla jsem se zeptat. Když už člověk zhubne přibližně 8 kilo, dále by nechtěl snižovat váhu tolik kontrolováním jídelníčku a podobně, je možné, aby zhubl ještě třeba cvičením a...

Neuvádíte vaši původní a nynější hmotnost, takže nelze posoudit, zda by ještě další hubnutí bylo vhodné. Určitě sportování je pro snižování váhy vhodnější, než pouhé držení diet...

Studené ruce a třes

| Dotaz od: Jaroslava

Již dříve jsem Vám psala dotaz na třes rukou. Poradili jste mi, abych zašla na neurologii a také jsem tam byla, ale tam jsem se dozvěděla, že to není třes, ale lehké chvění a...

Některé možné příčiny chladných rukou (pokud vyloučíme chladné počasí, nedostatečné oblačení atd.): nízký krevní tlak, Raynaudův fenomén (náhlé křečovité zúžení cév se zúžením...

Neznalost hodin

| Dotaz od: Vladimíra

Paní doktorko. Nevím jestli se obracím správně právě na Vás, ale mám takový dotaz. Můj známý má syna 19 let. Syn po základní škole nastoupil na učňovský obor,který nedokončil...

Pokud nemá žádné další potíže, jeho zdravotní stav a ani mentální schopnosti se nemění, asi bych za tím žádnou chorobu nehledala.

Přirozeně štíhlé mladé ženy by možná v zájmu svého zdraví měly začít uvažovat o mírném přibrání na váze. Ukazuje se totiž, že mohou trpět poruchou kvality kostní tkáně a tím i...  celý článek

Operace

| Dotaz od: Šárka

Je mi 19 let a mám přes 2 roky problémy s L5/S1, kterou mám vyhřezlou cca 7 mm, navíc mi nyní řekli, že mám tzv. black disk? Mám jít na operaci nyní v létě, mám totiž problém s...

Šárko! Bude jistě náročné obě operace absolvovat týden po sobě! Pokud si lékaři myslí, že tak je to pro Vás nejlepší, věřte jim. Soustřeďte se na to, abyste se v týdnu mezi...

Nebylo by perfektní mít technologii, kdy by se při umělém oplodnění u všech žen vždy uchytilo jedno nebo dvě embrya přenesená do dělohy? A kdy by navíc toto těhotenství...  celý článek
Lidské kosti se během celého života neustále obnovují. Dochází nejprve k zániku kostních buněk a posléze k jejich novotvorbě. Kost představuje v těle velmi živou tkáň. V průměru...  celý článek
Osteoporóza je sama o sobě závažné onemocnění. Tělo pacienta se potýká s řídnutím kostní hmoty a je nutná správná léčba. Pokud se k tomuto onemocnění přidá ještě jiné, neméně...  celý článek
 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené:
Medicínská poradna uLékaře.cz<br />Položte dotaz přímo z mobilu HLASUJTE PRO
APLIKACI

kategorie
Pro lepší svět