Antikoncepce a průjem

Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat na můj problém. Od dnešního rána mám několik řidčích stolic. Nejsou sice vodnaté,ale řídké. Antikoncepci beru večer před spaním (22,30) a první průjem jsem měla ráno v 6 hodin. Chtěla bych se zeptat, jestli mohou tyto průjmy ovlivnit účinek antikoncepce a pokud ano, jak dlouho po odeznění průjmů musím používat náhradní ochranu. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Průjem může spolehlivosti pilulek ovlivnit pouze v případě, že jde o silný a déletrvající průjem (jedna průjmová stolice spolehlivost neovlivní). Snížit spolehlivost mohou i některé léky, které se při průjmu užívají (tzv. střevní absorbencia, např. živočišné uhl). Pokud je obava, že by průjem snížil spolehlivost, je opětný nástup normálního účinku od 8. tablety, kterou si žena vezme bez chyby a bez přestávky po skončení průjmu.

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: