Antikoncepce a rakovina

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda skutečně anntikoncepce zvyšuje riziko rakoviny prsu u žen v reprodukčním období. Moje maminka měla rakovinu prsu v 48 nicméně genet,testy neukázaly že by byla nositelkou zmutovaného genu. Tak jsem s chtěla zeptat zda mohu HA ve svých 25 letech brát, neboť jedna medička mi sdělila že je jen otázkou času než i já ji dostanu a HA by to jen urychlila. Předem děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, žádná studie dosud neprokázala, že by díky hormonální antikoncepci výrazně stoupl výskyt rakoviny prsu nebo že by každá žena, která má v rodině rakovinu prsu, také při užívání HAK takto onemocněla. Bylo prokázáno pouze mírné zvýšení rizika. Z toho se nedá tvrdit, že při užívání HAK na sto procent budete mít ca prsu. Poraďte se se svým gynekologem, zda je pro Vás HAK vhodná. Díky tomu, že Vás zná celkově, vybere co nejšetrnější antikoncepci s ohledem na Váš zdravotní stav.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: