Hyperfunkce štítné žlázy

Dobrý den.Od března lonského roku se léčím pro hyperfunkci štítné žlázy.Lékař mi předepsal lék Thyrozol,který užívám 1 tabl.denně.Na začátku onemocnění jsem měla hodnoty hormonů THS 0.005 - Th4 31.4.Po užívání Thyrozholu se stav hormonů zlepšil - 9.6.2011 THS 0.005 - Th4 11.8.Při kontrole v říjnu 2011 THS 3.7 - Th4 8.8.Na základě těchto hormonů mi lékař snížil Thyrozol na půl tablety denně.Ovšem při kontrole 7.12.2011 hodnoty zhoršeny- FT3 11.48,FT4 28.7,TG 24.92,TRIG 0.78,THS 0.011,A-TPOL 5, A-TG 10.Lékař doporučil navýšení léku z poloviny na 1 tabletu Thyrozolu denně.Při kontrole 9.2.2012 THS 0.05, Ft4 11.3.Pokračováno v léčbě 1 tabletu Thyrozolu denně.Při poslední kontrole THS 10, Ft4 8 - opět doporučeno snížit dávku Thyrozolu na půl tablety denně.Další kontrolu mám naplanovanou na červenec 2012.Prosila bych o vaše posouzení mé léčby a sdělení,zda poslední výsledky hormonů vykazují ještě hyperfunkci či náhodou se neposunuly do hypofunkce a zda kontrola lékaře po snížení léku - za 4 měsíce je dostačující,zda by neměla proběhnout dříve,aby se zjistilo,jak snížení Thyrozolu působí na hodnoty hormonů.Děkuji Vám za Vaši odpověd a přeji hezký den.MAJKA

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Majko, léčba je v pořádku, je to poměrně běžné, že se dávka snižuje a pak se zase musí zvýšit. Jak se bude štítná žláza je dost nepředvídatelné. Poslední hormony svědčí již o snížené funkci štítné žlázy, ale je úplně klidně možné, že to je způsobeno Thyrozolem, který potlačuje tvorbu hormonů štítné žlázy. Já osobně bych si vás pozvala dříve, ale každý máme jiné postupy :-) Držím palce a přeji příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: