Kojení a antikoncepce

Dobrý den,moc bych poprosila o radu. Mám dva roky starou dcerku, kterou stále kojím. Měsíčky jsem dostala, když byl dcerce rok, mívám je nepravidelné, bolestivé, dlouhé. Můj gynekolog mi při poslední návštěvě nabídl, abych začala užívat antikoncepci Diane35, na kterou jsem před otěhotněním byla zvyklá a která mi plně vyhovovala. Řekl mi, že množství hormónů je v antikoncepci minimální a v dceřině věku ( dvou let) jí nemůže již při kojení nijak ovlivňovat. Že pokud menstruuji, že stejně mé tělo produkuje hormony a je to to samé...... Nicméně v příbalovém letáku uvedené antikoncepce Diane 35 se píše, že by neměla být rozhodně užívána při kojení, což mne malinko nalomilo a tak bych poprosila o radu, zda může vadit, kdybych ji začala při kojení dvouleté dcerky užívat anebo zda mám vydržet a po dobu kojení raději neužívat a začít užívat až s kojením skončím. Podotknu, že dcerku pořád kojím asi 5x denně. Ještě napíši, že jinou antikoncepci jak Diane 35 užívat nechci, v minulosti jsem nějaké jiné vyzkoušela a s Diane 35 jsem měla nejlepší zkušenosti. Předem moc děkuji za odpověď. Tereza

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Terezo! Jednoznačně doporučuji přestat s kojením. Ve věku dvou let již dcerka načerpala z kojení všechny možné benefity. Nadále pro ni může být kojení zátěží. mimo jiné proto, že se do mateřského mléka vylučují i toxické látky, uložené v těle matky (např. PCB apod). Do jednoho roku věku dítě nezralým střevem tyto látky nevstřebává, ale po tomto věku již ano. Jistě už má čas k odstavení.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
 
Naposledy čtené: