Letrox po jednostranne lobektomii šž a laparoskopie??

Dobrý den, za 3 týdny mám termín operace na jednostarnnou lobektomii ŠŽ. Mám 2 dotazy. 1. Jakou máte skušenost s potřebou nasazení substitučního hormonu po tomto zákroku?? Jaká je šance že bych mohla být bez léků? 2. na internetu jsem se dočetla že se provádí operace ŠŽ i laparoskopicky, skušenost mají v nemocnici na Homolce, metoda MIVAT? Máte s tím zkušenost? Je to jediná nemocnice kde se tato metoda u nás využívá?? Předem děkuji za Váš čas a odpověď. Martina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, 1. závisí, proč jdete na operaci štítné žlázy - pokud je to např. z důvodu uzlu v jinak zdravé štítné žláze, šance, že nebudete muset užívat susbtituci je poměrně reálná. Pokud je ale žláza nějakým způsobem nemocná, substituce bude nejšpíše potřebná. 2. možnost provést operaci štítnice endoskopicky závisí zejména od toho, jak velký zákrok je potřebný, pokud je žláza hodně velká, operovat touto metodou nejspíše nebude možné. Nicméně, nedokážu Vám jednoznačně říct, jestli je MIVAT dostupný jedině na Homolce. Obecně ale platí, že i operace bez endoskopického přístupu zanechávají v dnešní době zcela drobné jízvy na krku (samozřejmě, opět jen když to dovoluje rozsah zákroku). Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: